Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Keszei Bori: Babakocsifutással tréningezett a díva

Szeged - Gyermekei megszületése után vendégként tért vissza az őt elindító szegedi társulathoz Keszei Bori, aki 2003-tól éveken át a bécsi Staatsoper tagja volt. 2008-ban megszületett Zorka lánya, a következő évben Bence fia. Ma és vasárnap Adéle szerepét énekli az Ory grófja kisszínházi előadásain.
A Dóm téri Bánk bán-produkció Melindájaként láthatták legutóbb, 2007 nyarán a szegediek régi kedvencüket, Keszei Borit, aki már akkor az anyai szerepre készült. Zorka lánya után tavaly Bence fia is megszületett. Ősszel a Figaro házassága Susannájaként aratott nagy sikert az operaházban, most pedig Adéle szerepét énekli Szegeden az Ory grófjában.

– Amikor anyává válik az ember, megismeri a személyisége másik oldalát. Hosszú háziasszonykodás után nehéz újra primadonnaként színpadra lépni. Sokat nem hagytam ki, mert amikor 2008 nyarán már a második gyermekemet vártam, énekeltem a bécsi Konzerthausban A denevérben. Bence megszületése után öt hónappal már újra dolgoztam. A gyerekek mellett sokkal koncentráltabbak a napjaim, most jövök rá, hogy régen mennyi üresjáratom volt, miközben úgy éreztem, roppant elfoglalt vagyok – mondja Keszei Bori, aki szerint a koncentrált munka is kevés lenne, ha nem lenne fantasztikus „háttérapparátusa". A párja, Krizsán Zoltán festőművész rengeteget segít. A próbaidőszakban hat hétre béreltek egy lakást Szegeden, férje addig nem dolgozott, szolgálatot teljesített a gyerekek mellett.

– Egyelőre nem sikerült tökéletesen visszanyernem régi formámat, legalább öt kilót le kell még adnom, de két gyerek után örülhetek, hogy csak ennyi maradt rajtam. Volt osztálytársam javaslatára a szülés után elég hamar egy spe- ciális, a szokásosnál nagyobb kerekű babakocsival, amely bírja a terepet, elkezdtem futni a Normafánál. A heti háromszor félórás babakocsifutás dupla haszonnal járt: nemcsak én lettem fittebb, hanem a gyerek is friss levegőn volt közben.

Keszei Bori Adéle szerepében a kisszínházban. Fotó: schmidt andrea
Keszei Bori Adéle szerepében a kisszínházban.
Fotó: Schmidt Andrea

Bori szerint Adéle szerepe az Ory grófjában nagy kihívás, bonyolult feladat. – Mint a legtöbb Rossini-szerep, könnyűnek tűnik, de aztán kiderül: nagy küzdelmet jelent. Bécsben egy másik Rossini-opera, az Olasz nő Algírban előadásain a seconda donnát, Elvirát énekeltem, ami rettenetesen nehéz volt; most megtapasztalhattam, hogy Adéle azon is túltesz. A látványos koloratúrákat persze egy koloratúrszopránnak meg kell tudni oldania, de Rossininél egyik pillanatban még nagy, kitartott hangokat, mély legatókat kell énekelni, a következőben pedig már könnyedén kell hozni a magasságokat. Jó érzés, hogy sok év után úgy fogadott vissza a szegedi operatársulat, mintha egyetlen nap sem telt volna el azóta. Ugyanezt éreztem a közönség reakcióiból is. Amikor elhatároztam, hogy a váratlanul korán jött második gyermekünket megszülöm, azzal kellett szembenéznem: lehet, hogy ez azt is jelenti, soha többé nem lépek színpadra. Ilyen kihagyás után több kollégámmal is ez történt. Ehhez képest jól áll a szénám: júniusban már Bécsben éneklem A denevérben Adéle szerepét, jövőre pedig Schönberg- és Berg-művekkel Németországba hívtak. Persze két gyerekkel és egy férjjel, ha szeretné megtartani a családját az ember, már nem gondolhat akkorát, mint huszonéves függetlenként. Osztrák impresszárióval dolgozom, aki igyekszik számomra jó feladatokat találni, de két gyerekkel még a szegedi próbaidőszakot is embertelenül nehéz volt megszervezni – meséli Bori.

Mégis biztos benne: a két gyerek minden szempontból jót tett neki. – Azt már régen megtanultam, hogy a mi pályánkon a minőség és a tényleges karrier nincs mindig összhangban. Számomra most az az első, hogy a gyermekeim egészségesen nőjenek fel, legyen anyjuk, és ne menjen rá a házasságom arra, hogy egyébként imádok énekelni. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő, bízom a spontán döntésekben. Az is lehet, ha egy kicsit nagyobbak lesznek, néhány évre kiköltözünk valahová, ahonnan könnyebb a pályámat továbbépíteni.

Háp, háp, háp, jönnek a kacsák...

– Egész nap énekelek a gyerekeimnek. Zorkának tegnap volt a második szülinapja, négy nap múlva pedig Bence fiam első szülinapját ünnepeljük, szinte pontosan egy év van közöttük. Ha operát kezdek énekelni, azonnal rám szólnak, hogy hagyjam abba. Bence elkezd sírni, Zorka pedig hangosan tiltakozik: Mama, neee, mama, neee! A népdalokat szeretik, most épp a Háp, háp, háp, jönnek a kacsák... az aktuális kedvencük.

Üvegfestmények
a Gulácsy-galériában
Bori festőművész férjének, Krizsán Zoltánnak Szegeden, a Kárász utcai galériában is látható három munkája.
– Mostanában új technikára váltott: üvegre fest, amivel nagy sikert arat. Nemrégiben New Yorkban volt tárlata, hamarosan Budapesten, a Falk Miksa utcában nyílik önálló kiállítása. Számomra az ő karrierje legalább annyira fontos, mint a sajátom – hangsúlyozza Bori.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kajak-kenu és Gregor videói viszik Szeged hírét

Nagyobb városainkról 5–7 ezer feltöltés szerepel a legismertebb videomegosztó portálon, a YouTube-on, ahol a sport és a zene a legnépszerűbb. Tovább olvasom