Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Készül a jövő évi költségvetés

Szeged legnagyobb gazdálkodási egysége a 40 milliárd forint költségvetésű Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Az intézmény gazdasági és műszaki főigazgatói feladatainak ellátásával további öt évre Tráser Ferencet bízta meg a közelmúltban az SZTE egyetemi tanácsa.
Tráser Ferenc a közgazdaságtan legújabb eredményeit nemcsak alkalmazza, de oktatja is a szegedi egyetemen. Fotó: Frank Yvette
Szeged legnagyobb gazdálkodási egysége a 40 milliárd forint költségvetésű Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Az intézmény gazdasági és műszaki főigazgatói feladatainak ellátásával további öt évre Tráser Ferencet bízta meg a közelmúltban az SZTE egyetemi tanácsa. Az éppenséggel az egyetem 2006. évi költségvetésén dolgozó Tráser Ferenc az akadémiai szféra szolgálatát tekinti feladatának, de közben jól ismeri a másik oldalt, hiszen 21 éve oktat is – a gazdasági főigazgató gazdasági ismereteket tanít a diákoknak.

– Egészen más munka ez, mint a reálszférabeli. Ott a döntések hierarchiájában kell irányítani egy céget, az egyetemen viszont konszenzuskereséssel lehet egy döntést végrehajtani – összegzi tapasztalatait a gazdasági és műszaki főigazgató.

Leltár az universitasról

Az elmúlt hat év leltára szerint az universitas gondolata érzékelhető valósággá először a gazdálkodás területén lett. Az SZTE jogelőd intézményeinek önálló gazdálkodását 2001 januárjától integrált rendszerbe, a közös gazdasági és műszaki főigazgatóság keretébe fogták, amit támogatott a 2000-ben elkészült informatikai rendszer. Mindez azt eredményezte, hogy a szegedi egyetem – más hasonló intézményekkel szemben – megőrizte gazdasági likviditását.
Megújult az Eötvös utcában a gyógyszerésztudományi kar, az Egyetem utcában a bölcsészettudományi és a természettudományi kar által közösen használt épület, valamint a jogi kar központja. Ez az universitason belül is jól működő kari gazdálkodásnak köszönhető. Egyébként az egyetemi ingatlanok forgalmi értéke százmilliárd forint körüli, ám az állami tulajdonú épületek fenntartására és felújítására 2005-ben egy vasat sem kapott az egyetem – jelzi a nehézségeket a főigazgató.

Az SZTE tizenegy kara közötti közös gazdálkodásra szép példát szolgáltatnak az universitas olyan közös intézményei, mint például az idegen nyelvi lektorátus, a sportközpont, illetve 2005-től a közel 360 millió forint éves költségvetésű tanulmányi és információs központ.

A győztes csapat marad

– Örömmel, de semmilyen tekintetben nem megelégedettséggel tölt el az egyetemi tanács döntése – reagált az újraválasztását követő gratulációra Tráser Ferenc, aki büszke arra, hogy hat éve ugyanazokkal a főosztályvezetőkkel dolgozik. – Úgy vélem, a relatíve győztes csapaton nem szabad változtatni – néz előre, a következő öt évre.
A gazdasági-műszaki szakterületen a legfontosabb feladatnak az egyetem Dugonics téri központi épületének felújítását tekinti. A tárgyalások mára odáig jutottak, hogy Tráser Ferenc reméli: Szeged e patinás épülete rekonstrukciójának előkészítése 2007-ben elkezdődhet. Folyamatos munkának tartja a kollégiumok felújítását, illetve az egyetemi épületek akadálymentesítését. Feladatot ad a gazdasági főigazgatónak az újszegedi, úgynevezett ipszilon-biológiai épület új szárnyának építése, ami már elkezdődött. Szép munkának ígérkezik a jezsuitáktól megvásárolt, Kálvária sugárúti, volt egészségügyi szakközépiskolai épület, ahol idén decemberben kezd el dolgozni a kivitelező, hogy jövő év végére elkészüljön a felújítással, és a gazdaságtudományi kar méltó körülmények közé kerülhessen. A regionális pályázatokon elért egyetemi sikernek köszönhetően megújul a Tisza Lajos körút 107. szám alatti épület, ahova a neurobiológiai tudásközpont költözhet. E változások hatására enyhül szinte minden egyetemi és főiskolai kar helyhiánya.

A helyi gazdaság zászlóshajója

Az egyetem a legnagyobb szegedi gazdasági egység. Idén az intézmény költségvetésében 15 milliárd 587 millió forint volt a támogatott főösszeg, amit kiegészítettek a pályázatok és a saját bevételek több mint 40 milliárd forintra. A nem végleges számok alapján az alapszám 2006-ban több mint 42 milliárd forint, ami – saját bevételekkel – az év végére akár az 50 milliárd forintot is elérheti. Az előző évhez képest mintegy 800 millió forinttal kap több támogatást az egyetem, amiből a hallgatói juttatások tesznek ki 400 millió forintot. Az SZTE költségvetésének véglegesítése december 19-e után, az országgyűlés költségvetési döntését követően várható. Így – a karok közötti egyeztetés után – jövő év február végén vagy március elején fogadhatja el az egyetemi tanács az SZTE 2006. évi költségvetését.

– Az egyetem egyáltalán nem gazdálkodhat több évre előre nézve, tervszerűen és az államtól függetlenítve magát – magyarázza a laikus kérdezőnek Tráser Ferenc, aki nemcsak irányítja az egyetemi gazdálkodást, hanem 21 éve oktatja is a gazdasági ismereteket, miközben a Magyar Közgazdasági Társaság megyei elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének országos alelnöke, a Kereskedelmi és Iparkamara megyei alelnöke. – Például az elmúlt hat évben egyszer sem volt ugyanolyan a normatív támogatás képzésének módszere és összege. Itt a legbiztosabb dolog: a bizonytalanság. Minden évben, minden percben alkalmazkodni kell az újabb és újabb feltételekhez. Ez a szakmai kihívás, nem az állandóság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szefo Rt. felvenné a bezáró ruhagyár dolgozóit

Karácsonyig állnak alkalmazásban a felszámolás alatt álló Timax Alfa Kft. dolgozói, a volt… Tovább olvasom