Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Készül a krízisterv a szegedi klinikákon

Szeged - Egyelőre nem vezettek be válságkezelő intézkedéseket a szegedi klinikákon, de a pénzelvonást ellensúlyozó tervet már készíti az intézmény vezetése. A klinikusok szerint nincs már min spórolni: ha megteszik, a betegek látják kárát.
Szabó Gábor, a szegedi egyetem rektora nemrégiben kijelentette: a klinikai központ – a pécsi, a debreceni és a pesti betegellátó centrumokkal együtt – rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet a finanszírozási feltételek áprilisi megváltozása miatt. Az új szabályok szerint az ellátások 70 százalékát a megszokott módon fizeti ki az OEP, a többit azonban úgynevezett lebegő pontrendszerben. Vagyis a betegellátásra fordítható kassza maradékát annak megfelelően osztják szét az intézmények közt: mennyi feladatot végeztek. Vagyis minél több beteget gyógyítanak, 1 pont annál kevesebbet ér – azaz annál kevesebb pénzt kapnak érte.

A kormányzati megszorítás ellenére a szegedi klinikai központban egyelőre nem vezettek be olyan krízisintézkedéseket, mint a makói kórházban. De Resch József, a klinikai központ gazdasági igazgatója megerősítette, készülnek rá. Most azon dolgoznak, hogy megtalálják az egyensúlyt, azaz miként tudják megtartani a betegellátás színvonalát úgy, hogy közben az intézmény gazdaságilag is stabil maradjon. Hozzátette: a szegedi klinikák egészségügyi csúcsintézményként nem tehetnek meg olyan drasztikus lépéseket, mint a makói kórház – innen ugyanis nincs hová továbbküldeni a betegeket.

Az általunk tegnap megkérdezett fekvő betegek egyelőre nem érzékelik az ellátási színvonal csökkenését, mint mondták, az ugyanolyan, mint fél éve. De tartanak tőle, mit hozhatnak nekik a megszorítások. A szegedi klinikusok azt mondják, nem lehet tovább húzni a nadrágszíjat – nincs már min spórolni. Ha elveszik a pótlékokat, még többen hagyják ott a pályát vagy mennek külföldre dolgozni. Emiatt a maradókra még több feladat hárul – ami rontja az ellátás minőségét. Ugyanehhez vezet, ha az eszközökön, gyógyszereken spórolnak. Az egyik megkérdezett keserűen úgy fogalmazott: már csak úgy spórolhatnának, ha bezárják a klinikákat.

Makói válságterv

Makón csökkentik a különféle vizsgálatok számát, a munkahelyi pótlékokat, később pedig csökkenthetik az ügyeleti díjakat, szigorúan korlátozzák a klímák használatát, 21 és 6 óra között szükségvilágításra váltanak, és a napi ötszöri étkezésből is csak három marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huzavona a patikaügyeletről

Szeged - Nem született megállapodás azon a fórumon, amit hétfőn tartott az ÁNTSZ a szegedi patikai ügyelettel kapcsolatban. Tovább olvasom