Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Készül a Liliomfi a Korzóban

Javában próbálja már a Korzóban a Megyeri Károly Vándorszínház összeszokott csapata Szigligeti Ede Liliomfiját. A klasszikus komédiát Megyeri Zoltán rendezésében, népszerű szegedi színészekkel az újszegedi szabadtéri színpadon láthatja majd a közönség.
Pataki Ferenc és Borovics Tamás a próbán. Fotó: Frank Yvette
– Remekül megírt darab a Liliomfi, isteni a humora, jól játszható, kitűnő karakterek vannak benne. A történetben akad ármány és szerelem, izgalmas cselszövés – sorolja a produkció rendezője, Megyeri Zoltán színművész a meggyőző érveket, miért érdemes leporolni Szigligeti Ede klasszikus komédiáját. – Tudom, manapság az akcióvígjátékok a menők. Nálunk persze nem Bruce Willis lesz a Liliomfi, hanem Pataki Feri, akinek szerintem sokkal jobb humora van. A Korzó a második otthonunk, itt próbáltuk az elmúlt években az Anconai szerelmeseket és A szabin nők elrablását is. Nagy érvágás, hogy hamarosan át kell adnunk a szimfonikusoknak. Itt akkora színpadot alakítottak ki, amelyen a nagyszínházba kerülő produkciókat is jól lehetett próbálni.

Megyeri Zoltán szegedi színészkollégáival szövetkezve két éve alapította meg a Megyeri Károly Vándorszínházat. Művészeti vezetőként büszke két korábbi produkciójukra, hiszen sikerszériát futottak a kőszínházban is. Hasonló sorsot szánnak a Liliomfinak is. – A fürdőudvari estéket szervező Hrabovszky András hosszú évek alatt hangyaszorgalommal összegyűjtötte az itt-ott leselejtezett díszleteket. Mi ezek felhasználásával sokkal költséghatékonyabban tudjuk a produkcióinkat kiállítani. Idén ugyan a fürdőudvari sorozat elmarad, de szerencsére a szabadtéri segítő kezet nyújtott, befogadott bennünket, és július 21-étől az újszegedi szabadtéri színpadon három előadást is tarthatunk sokkal megnyugtatóbb feltételekkel. Úgy érzem, így híd lehetünk a szabadtéri és a színház között.

Nem a filmet utánozzák

A szegedi csapat az eredeti Szigligeti-darabra épít, Makk Károly filmtörténeti klasszikussá lett moziját nem akarták utánozni. Már csak azért sem, mert az 1954-es filmváltozathoz Szász Péter alaposan átírta a Liliomfit, egyes szerepek egészen más hangsúlyokat kaptak benne. Megyeri Zoltánék a komédia eredeti szövegén alig változtattak, csupán egy-két mai kifejezést csempésztek bele.

– A Liliomfi minden színésznek örömjáték. Én a címszereplő fiatal hősszerelmest játszom, közben meg kell formálnom három szélsőséges karaktert is: egy grófot, egy étteremtulajdonost és egy meglehetősen parasztos pincért. Igazi lubickolós, összetett szerep, elég nagy utat lehet benne bejárni – mondja Pataki Ferenc. – Ahhoz képest, hogy milyen húzós, fárasztó évad van mögöttünk, mindenki teljes erőbedobással, nagy odaadással próbál. Biztos vagyok benne, hogy azt kapják majd a nézők, amit várnak: egy igazi kacagós, mulatságos nyári estét.

– Sokkal lazábbak, felhőtlenebbek a nyári próbák, mint a kőszínháziak. Ilyenkor jó hangulatban, ráérősebben tudunk készülni, nincs bennünk az a feszültség, ami évad közben, hiszen csak egyetlen darabra koncentrálhatunk – fűzi hozzá Gömöri Krisztián. A népszerű színész, aki a közönség szavazatai alapján az évad végén ismét megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Dömötör-díjat, ezúttal is hálás karaktert játszik: Gyurit, a pincért. – Ő egy becsületes, tiszta szívű fiú, aki szerelmes lesz a fogadós lányába. Ez sírig tartó szerelem lenne, ha nem akarnák megakadályozni. Bízzunk benne, hogy mégis happy end lesz. Közel áll hozzám ez a szerep. Egészen más a fílingje egy ilyen csillagtetős produkciónak. Alig várom, hogy végre Újszegeden, közönség előtt játsszuk!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VB szurkolói klubban a DM sztárvendége volt Lékó Péter

A szegedi, Széchenyi téri labdarúgó-világbajnoki szurkolói klub sztárvendége volt Lékó Péter… Tovább olvasom