Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Készül a télre a Magyar Közút

Szeged - 5-10 centi hó után indulnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hókotrói, a szabályzat szerint elsősorban csak a főbb utakat takarítják. Kiderült, megyénk útjainak 80 százaléka nem tartozik bele az „azonnali takarítási" kategóriába.
November 10-én indult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzeme. A pénteki egyeztetésen megtudtuk: selejtezés miatt 9-cel kevesebb munkagéppel, azonban megfelelő mennyiségű, mintegy 4000 tonnányi sóval készülnek a havazásra, jeges utakra.

Megyénk útjainak 80 százaléka nem tartozik bele az azonnali takarítási kategóriába. A szerző felvétele
Megyénk útjainak 80 százaléka nem tartozik bele az "azonnali takarítási" kategóriába.
A szerző felvétele

– 1365 kilométer közutat kezelünk, ebből 423 kilométeren végzünk teljes hókotrási, sózási munkákat is. Az Országos Közutak Kezelési Szabályzata besorolása szerint őrjáratos rendszerben felügyeljük az 55-ös, 5-ös, 47-es, 45-ös, 43-as, 4519-es és a 451-es utakat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha lehullik 5-10 centiméternyi hó, először csak a fenti utakon kezdjük meg a hóeltakarítást – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A többi, alsóbbrendű szakaszokon 24 órás határidővel dolgoznak.

Megyénk további, 809 kilométernyi úthálózatán – a teljes hálózat 80 százalékán – úgynevezett rajonos rendszert alkalmaznak: csak a veszélyes kanyarokban, emelkedőkön végeznek síkosságmentesítést, hókotrást. Kiemelték, ilyen, IV-V-VI. szolgáltatási kategóriás utak közé tartozik a Forráskutat, Üllést, Ruzsát, Zákányszéket Szegeddel összekötő szakasz, valamint a Makót Földeákkal, Óföldeákkal és Vásárhellyel összekötő út is. Ezeken az utakon nem kell teljes hókotrásra számítani.

November 10-én indult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzeme. A szerző felvétele
November 10-én indult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzeme.
A szerző felvétele

– Az ónos esővel nem tudunk mit kezdeni, a kiszórt síkosságmentesítő anyagot a csapadék lemossa. Az eső ráfagy a burkolatra, az út jégpályává változik. Ráadásul a sózás csak 7-8 fokig hatásos – közölték, hozzátéve, ónos esőben ha tehetjük, ne induljunk útnak. Javasolták, az autósok a téli útviszonyoknak megfelelően vezessenek, indulás előtt tájékozódjanak a www.kozut.hu oldalon.

Kérdésünkre, miszerint előfordulhat-e olyan eset, hogy havazástól újra megbénul a Bertalan híd, Szeged, azt válaszolták: igen. Természetesen mindent megtesznek, hogy minél előbb járhatóvá tegyék az utakat, de ha folyamatosan, nagy mennyiségű hó hullik, szinte lehetetlen az utak teljes letakarítása.

Olvasóink írták

 • 9. kötekedő 2011. november 12. 19:41
  „5-10 cm hó után már kicsit későn van elindulni. Nem lehetne akkor, amikor esni kezd? Mire eljutnak a tisztítandó útjuk végére a gépek ott már nem is lehet közlekedni, mert akkora a hóréteg vastagsága.
  Persze, hogy ezek után a kevésbé frekventált helyekre el sem jutnak.”
 • 8. szegedgabor 2011. november 12. 07:33
  „Én már előre röhögök, minden évben megjelenik, hogy úúúú de készül az országban mindenki rá, aztán esik 5 cm hó és sorra jönnek a közlemények, hogy "Nagyon váratlanul ért minket ez a havazááááás..."
  Mönnyé föl északra barátom, ott az 50 cm hó sem meglepi , mégis el lelet közlekedni.
  A másik pedig, hogy reggel elkezdett szakadni a hó, aznap éjfélig nem láttunk hókotrót az utcában. Nyilván sok volt a tennivaló, vagy kevés a járgány, vagy szűkös a keret... de szomorú volt látni a 60 éves bácsikat akik két miatyánk után mertek csak nekivágni a bevásárlásnak.”
 • 7. smalltown 2011. november 11. 23:37
  „Mindig keszul, aztan jonnek a" varatlan havazasok"....”
 • 6. ValakiaSOKKözül 2011. november 11. 22:05
  „Tavaly is ugyanez volt a beharangozóban....aztán pár hétre rá jött egy 5cm-és hó, majd fél napig a kamionok nem tudtak átmenni az Izabella felüljárón.....mert jégpáncél lett belőle ugyan úgy, mint a város többi útján”
 • 5. Egyolvasó 2011. november 11. 20:13
  „Készül a télre a Magyar Közút

  Csak nehogy megint hirtelen essen le a hó, mint idáig minden télen.”
 • 4. Laci72 2011. november 11. 19:51
  „Nevetséges ez az égész ami itt mo-n történik ha jön a hó ....nem is beszélve a siralmas útminőségről és az azt kijavítandó kátyúzásról :(:(:( lúzerek!”
 • 3. Izso 2011. november 11. 18:44
  „A Bertalan hid abba a 80 %-ba tartozik ? ? ? Tavaly ez volt a tapasztalat.”
 • 2. Zsoltee0716 2011. november 11. 18:31
  „A toló lapot miért nem lehet leengedni? homokot szórjon szét az nem környezetkárosító, mint a só.”
 • 1. Linka11 2011. november 11. 16:39
  „- Vagyis, számíthatunk a balkáni út viszonyokra ! Az égieken múlik mennyire lesz "felkészült"a Magyar közút Zrt. !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvízrendszer 1 milliárdból

Szeged-Kiskundorozsma keleti részének, Subasának és a szegedi iparterületnek a belvízelvezetését… Tovább olvasom