Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Készül Algyő építészeti ˝illemkódexe˝

Algyő - Algyő abban kitűnik a hasonló méretű települések közül, hogy fejlődését a Mol megjelenése nagyban befolyásolta, panelokat és sorházakat is építettek, de ahogy a főépítész elmondta, szerencsére a csak nagyközség kis részét ,,ékesítik" ilyen építmények - azonban Kádár-kockából van bőven.
Egyfajta építészeti illemkódexnek nevezte Talmácsi István főépítész a Településképi Arculati Kézikönyvet, amit a településképi rendelettel együtt hazánk minden önkormányzatának el kell készítenie. A polgármesteri hivatalban tartott szerdai lakossági fórum előtt a szakember lapunknak elmondta, Algyő semmiképp sem nevezhető tipikus nagyközségnek, például ha a panelokra és sorházakra gondolunk. Érdekességként kiemelte, hogy a faluközpont változatlan annak dacára, hogy 1879-ben a nagy árvíz Szegeddel együtt Algyőt is elmosta. Az is kiderült a település feltérképezésekor, hogy vannak olyan útjai, például a Kastélykert utca vagy a Téglás, amelyeken már a 16-17. században is jártak az algyőiek.
A főépítész megjegyezte, a most kiépülő lakópark igazodik a mai korhoz, jóval kisebbek a porták, ugyanis már nem gazdálkodnak az emberek, és ez teljesen új utcaképet fog eredményezni. Lakossági kérdésre válaszolva hangsúlyozta, sok jó építészeti megoldás létezik, a cél az, hogy inkább támogató, mint tiltó rendelkezés születhessen.
Molnár Áron polgármester a fórumon azt mondta, a közelmúltban is épült olyan ház, amit nem szívesen lát a településen, ám a kézikönyv inkább ajánlás lesz, hiszen az emberek ízlésével nehéz vitatkozni, az előírásoknak pedig eddig és a jövőben is meg kell felelni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázsékat hozta a Mikulás Szegedre - galéria

Balázsékat hozta a Mikulás Szegedre - galéria
Miközben az üvegstúdió előtt Jani és Balázs stand upolt, Feri a tömegben faggatta az embereket, mit hozott nekik a Mikulás. Mint kiderült, volt, aki pálinkát kapott, más pedig csak este tudja meg, mi került a csizmájába. Tovább olvasom