Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Készülnek a halottak napjára

Látogatókkal alig találkoztunk, a szegedi temetőket kezelő gondnokságok viszont már készülnek a halottak napi forgalomra. Takarítanak, növényeket ültetnek. Három éve akadályozza a belvíz időről időre a koporsós temetések megtartását. A jelenlegi helyzet a száraz idő miatt kedvezőbb.
Egyelőre a rendszeres látogatók jönnek a sírokhoz. Fotó: Schmidt Andrea
Átlagos hétköznapi forgalmat figyeltünk meg tegnap a szegedi temetőkben. A napos időt láthatóan azok használták ki, akik egész évben rendszeresen gondozzák a sírokat.

Szilágyi Sándor hetente megy ki elköltözött ismerőse családi sírjához az Alsóvárosi temetőbe. Saját rokonainak makói emlékéhez havonta utazik. Azt mondta, csak akkor szép a parányi kert egész éven át, ha rendszeresen irtja róla a gyomot, locsol és lazítja a talajt. Gyálarétről kéthavonta jut el a Belvárosi temetőbe Szabó Istvánné. Az asszony elmúlt már nyolcvan, de más segítsége nem lévén, legalább mindenszentekre ki akarja csinosítani a családi sírhalmokat. Négy helyre jár, a vizet otthonról cipeli magával a kosarában, azzal locsolja körbe a borostyánt. Élő helyett szárazvirágokat tesz a kővázákba. A díszes szárazkoszorúkat év közben otthon tartja, mert félti azokat, csak az ünnepre viszi ki.

Most nincs belvíz

Három éve akadályozza a belvíz időről időre a koporsós temetések megtartását. A jelenlegi helyzet a száraz idő miatt kedvezőbb. A szegedi temetőkben vállalnak testtemetést. Egyedül a Belvárosi temető területén akadnak alacsonyabb fekvésű helyek, ahová nem hantolhatnak. Az újszegedi katolikus temetőben minden esetben próbafúrást végeznek, és az esetek túlnyomó többségében engedélyezik a sírásást. Az őszi esőzések és a csapadékos tél várhatóan ismét rontja a helyzetet.

A temetőket kezelő városi és felekezeti gondnokságok már készülnek a három hét múlva várható nagy forgalomra. Vezetőik a halottak napja előtti hét végén számítanak a csúcsra. Egyelőre mindenhol a nyári nyitva tartás szerint, este nyolc óráig tartják nyitva kapukat. Az alsóvárosi katolikus temetőben három, az újszegediben két kertész szedi rendbe a sírkertet.

A szegedi önkormányzati temetőkben Tápén, Gyálaréten, Dorozsmán és a Belvárosiban mostanában az átlagosnál kevesebbet temetnek. Ezért a közhasznú sírásó munkásokat is átcsoportosítják a tereprendezéshez. A Bajai úton szépítik a város gondozta kiemelt sírhelyeket is, és növényeket ültetnek. A húszhektáros területen a környezetgazdálkodás gépi erejét is bevetik, hogy rendezett környezetben fogadják a hónap végén érkező látogatókat. Az avart söprik, de nem szedik még össze a város sírkertjeiben, hiszen az ősszel dísz, és csak télen lesz szemét – tudtuk meg Hódi Lajostól, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatójától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka… Tovább olvasom