Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Készülnek a szezonra a vízi emberek

Megkezdődött a szezon a tápéi jachtkikötőben. Kék-fehéren tükröződnek a halványzöld vízen a járművek tárolására szolgáló úszóházak, a csónakok, jachtok. A kikötő egyre nyitottabb: nemcsak a vízjáró emberek, a hajó nélküli természetbarátok is szívesen látott vendégek, a szolgáltatások fejlődnek, akár új majálishelyszín is lehet.
Mónus Istvánék épp tavaszi hajókarbantartásban vannak benne – könyékig. Mónus úr legalábbis könyékig olajos. De megéri a munka: aztán jöhet a gondtalan, tavaszi túrázás.

– Nekem még két és fél éves a kislányom, így inkább csak hajókázunk. De itt, hozzánk közel tárolják a hajójukat Nagy Gáborék. Az ő gyermekeik már nagyobbak, még vízisíztetni is lehet őket, s hosszabb túrára is elviheti őket a családfő. Algyőig azért mi is rendszeresen fölmegyünk. Néha Csongrádra is, van ott szállásunk, el tudunk tölteni néhány csodálatos napot – beszéli a hajótulajdonos. – Capri 25-ös hajó, huszonöt láb hosszú, azaz mintegy hét-nyolc méteres. Nyolc ember szállítására alkalmas, öten-hatan lakhatnak is benne – mutatja be víziijárművét, olyan magától értetődően, mintha csak egy halászladikról beszélne.

Négy-öt éve tartja itt hajóját a Mónus család. – A többieknek már régebb óta ez a törzshelyük – mutat körbe. Itt van hajója Wéhli Attiláéknak, Békési Andrásék hol itt tárolják a hajót, hol meg fölviszik a Tisza-tóra – mutatja be a jachtkikötősök körét a Capri 25-ös kapitánya.

Ívnak a süllők

Akarnak ívó süllőket látni? – kérdezi a kikötő egyik alkalmazottja. – De még mennyire! – mondjuk, és olyat látunk, mint még soha: hetvencentis süllők őrzik a vízparti fák hajszálgyökereire, mint fészekbe rakott ikráikat az átlátszó-tiszta vízben, közvetlenül a part mentén. Néha-néha még a hátúszójuk is kilátszik. Figyelem: süllőre pályázó rapsicok nem sok jóra számíthatnak, a becsületes horgászokat viszont várja a Mahart-Tiszayacht Kft.; idén már a cég ad ki horgászengedélyeket tápéi kikötőre.

– Idén hamarabb nyitottunk, mert csodálatos az idő, és kedvező a vízállás. Ellentétben a múlt évvel, mikor ugyanekkor rekordárvízzel küzdöttünk – mondja Árokszállási Borza Gyöngyi, a jachtkikötőt üzemeltető Mahart-Tiszayacht Kft. egyik ügyvezetője. Az ember el sem hinné a paradicsomi nyugalom láttán: tavaly ugyanekkor, ugyanitt sok méter víz alatt lettünk volna...

A kikötő egyébként mindinkább „nyit": nemcsak a hajó-, jachtulajdonosok, s kajakosok-kenusok törzshelye, hanem egyre inkább minden természetbaráté is. Padokat, asztalokat rak ki a partra, rostonsütő-helyeket alakít ki a cég, legkésőbb május elsejére. Akár új majálishelyszín is lehet a kikötő: hely van, a környék csodálatos, víz és vízpart, fiatal fák...

Új szolgáltatás az idei évtől a hajók külső-belső mosása. A hajók vízre rakását, kiemelését sólya segíti – Szeged térségében csak itt –, és autódaru könnyíti a teherkocsira emelését, levételét. A tulajdonosoknak tehát az égvilágon semmit nem kell csinálniuk – csak hajózni. De azt muszáj!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom