Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Készülődés a parlamenti választásokra

Csongrád megye - Csongrád megyében 437 szavazókörben közel 341 ezer választópolgár szavazhat az áprilisi országgyűlési választásokkor. Az ajánlószelvényeket és az értesítőket február 8. és 12. között kézbesítik. Van új szabály is.
Az országgyűlési szavazással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatta a sajtót tegnap Kovalcsik Andrea, a Területi Választási Iroda vezetője, Csongrád megye főjegyzője.

Sólyom László köztársasági elnök április 11-ére és április 25-ére tűzte ki az országgyűlési választások fordulóit. A megyében 437 szavazókörben közel 341 ezer választópolgár szavazhat.

Az ajánlószelvényeket és az értesítőket február 8. és 12. között kézbesítik. Ha valamelyiket nem kapta meg valaki, azt a polgármesteri hivatalokban, illetve az okmányirodákban kell jelezni. Az ajánlószelvény a hamisítás megelőzése érdekében több színből kikevert, és egyik sarkában halványan perforált Magyarország-térkép látható. A kopogtatócédulákat március 19-éig lehet gyűjteni. Az egyéni képviselői jelöltséghez 750 ajánlásra van szükség. Az ajánlás csak aláírással érvényes.

Kovalcsik Andrea főjegyző elmondta, hogyan előzik meg a visszaéléseket. Fotó: Schmidt Andrea
Kovalcsik Andrea főjegyző elmondta, hogyan előzik meg a visszaéléseket.
Fotó: Schmidt Andrea

Ha a választó Magyarországon, de nem a lakóhelyén szeretne szavazni, igazolással voksolhat a tartózkodás helye szerinti település egy kijelölt szavazóhelyiségében. A kijelölt szavazóhelyen a településszintű lakcímmel rendelkező hajléktalanok is szavazhatnak. Szegeden ezt a 2. számú választókerületben található 313-as szavazókörben, a Kálvária sugárúti Móra Ferenc szakközépiskolában tehetik meg.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-éig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől, illetve az okmányirodán. Ajánlott levélben úgy kérhető igazolás, hogy a kérelem április 6-áig megérkezzen a választási irodába.

Új szabály, hogy az a választópolgár, aki az első fordulóban olyan választókerületben szavazott, ahol a választás során az egyéni jelöltet megválasztották, és a listás választás érvényes volt – azaz a választópolgárok több mint fele elment szavazni –, a második fordulóban már akkor sem szavazhat, ha egyébként igazolása van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középiskolai felvételi továbbtanuló nyolcadikosoknak

Az országban közel 62 ezer nyolcadik osztályos írt múlt szombaton központi felvételi dolgozatot magyarból és matematikából, ami sok középiskolában az általános iskolából kikerülő nyolcadikosok felvételének egyik feltétele. Tovább olvasom