Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Készülődés a parlamenti választásokra

Szeged - Csongrád megyében 437 szavazókörben közel 341 ezer választópolgár szavazhat az áprilisi országgyűlési választásokkor. Az ajánlószelvényeket és az értesítőket február 8. és 12. között kézbesítik. Van új szabály is.
Az országgyűlési szavazással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatta a sajtót tegnap Kovalcsik Andrea, a Területi Választási Iroda vezetője, Csongrád megye főjegyzője.

Sólyom Lászlóköztársasági elnök április 11-ére és április 25-ére tűzte ki az országgyűlési választások fordulóit. A megyében 437 szavazókörben közel 341 ezer választópolgár szavazhat.

Az ajánlószelvényeket és az értesítőket február 8. és 12. között kézbesítik. Ha valamelyiket nem kapta meg valaki, azt a polgármesteri hivatalokban, illetve az okmányirodákban kell jelezni. Az ajánlószelvény a hamisítás megelőzése érdekében több színből kikevert, és egyik sarkában halványan perforált Magyarország-térkép látható. A kopogtatócédulákat március 19-éig lehet gyűjteni. Az egyéni képviselői jelöltséghez 750 ajánlásra van szükség. Az ajánlás csak aláírással érvényes.

Kovalcsik Andrea főjegyző elmondta, hogyan előzik meg a visszaéléseket. Fotó: Schmidt Andrea
Kovalcsik Andrea főjegyző elmondta, hogyan előzik meg a visszaéléseket.
Fotó: Schmidt Andrea

Ha a választó Magyarországon, de nem a lakóhelyén szeretne szavazni, igazolással voksolhat a tartózkodás helye szerinti település egy kijelölt szavazóhelyiségében. A kijelölt szavazóhelyen a településszintű lakcímmel rendelkező hajléktalanok is szavazhatnak. Szegeden ezt a 2. számú választókerületben található 313-as szavazókörben, a Kálvária sugárúti Móra Ferenc szakközépiskolában tehetik meg.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-éig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől, illetve az okmányirodán. Ajánlott levélben úgy kérhető igazolás, hogy a kérelem április 6-áig megérkezzen a választási irodába.

Új szabály, hogy az a választópolgár, aki az első fordulóban olyan választókerületben szavazott, ahol a választás során az egyéni jelöltet megválasztották, és a listás választás érvényes volt – azaz a választópolgárok több mint fele elment szavazni –, a második fordulóban már akkor sem szavazhat, ha egyébként igazolása van.

Olvasóink írták

 • 11. david77 2010. február 03. 17:25
  „üdvözlet a Jobbik szegedi netkommandójának!
  Csak most regisztráltam ide, látom itt is jelen vagytok!
  Mint LMP szimpatizáns, és a részvételi demokrácia híve elismeréssel adózom az állampolgári aktivitás megnyilvánulásainak, de talán többen is részt tudnának venni egy ilyen párbeszédben, ha erre valóban meglenne részetekről a készség, így sajnos sokan esetleg inkább a hordaszellemet vélik felfedezni egymás után sorjázó "hozzászólásaitokban".
  Persze ebben legalább még van némi stílus, inkább, mint abban, hogy benyomunk ide egy pártközleményt. Dehát az elvtársak márcsak olyanok, mint Bourbonok: Nem felejtettek, és nem is tanultak semmit.”
 • 10. pogabi 2010. február 01. 12:51
  „MSZP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ismerős ugye?: EZ A HARC LESZ A VÉGSŐ!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. Ricsi01 2010. február 01. 12:25
  „Valóban a jobbik az egyetlen hiteles párt, és neki a legjobb a programja is. A többi párt azért fél tölle mert el akarja számoltatni őket. Az ország tönkretétele, szétrabolása, és annak a passzív végignézése, illetve közös mutyik...elég nagy bűnök, megértem miért félnek, és miért titkosították közösen hosszabb időre azokat a dokumentumokat a közelmúltban...”
 • 8. dblaci 2010. január 31. 16:43
  „"és egyik sarkában halványan perforált Magyarország-térkép látható" remélem itt nem csonkaországra gondolnak, mert ha igen, akkor inkább a címert, a koronát, vagy a turult kellett volna rárakni.

  Szerencsére a választás egyszerű, csak a Jobbik jöhet számításba, nekik van egyedül programjuk, és ők akik egyedül hitelesek.

  Ettől még érdekes kampány lesz, mert a hazaárulók nehezen eresztik a bitorolt hatalmat... Győzzön hát a Jobbik!”
 • 7. flexsnake 2010. január 31. 13:48
  „5. igen, még a jobbikban ülnek.”
 • 6. Tapasztalt 2010. január 31. 11:19
  „maci, miért, már te sem vagy szabadlábon?”
 • 5. maci52 2010. január 31. 07:30
  „Van még valaki szabadlábon a volt kommunista párt utódaiból?”
 • 4. huszonegy2223 2010. január 30. 19:51
  „A maszop megint hazudik nagyokat,utána meg jöhet az "igazságbeszéd",ugye,kedves mszp2009?”
 • 3. mszp2009 2010. január 30. 16:09
  „Súlyosan jogszerűtlen, hogy a Fidesz-KDNP Pest megyei képviselőjelöltjeit bemutató rendezvényt Pest Megye Önkormányzata Hivatalának elnöki irodájából népszerűsítik, ezért arra kérjük Orbán Viktort és Kubatov Gábort, hogy azonnal vessenek véget ennek a gyakorlatnak.  Nyakó István szombati közleménye szerint a Fidesz választási kampányát mostanáig két szakaszra lehet osztani: az első szakasz aljas és lejárató volt, a második, most kezdődő azonban messzebbre megy, mert jogszerűtlen és törvénysértő is.  A szocialista szóvivő kiemelte: súlyosan jogszerűtlen, hogy a Fidesz-KDNP Pest megyei képviselőjelöltjeit bemutató rendezvényt Pest Megye Önkormányzata Hivatalának elnöki irodájából népszerűsítik. Véleménye szerint ezt legalább két embernek biztosan tudnia kell a Fidesznél: Orbán Viktor pártelnöknek és Kubatov Gábor pártigazgatónak.  "Tudjuk, hogy a jogkövető magatartás nem erőssége a fideszes politikusoknak, de azért szólunk: a hatályos magyar törvények szerint a köztisztviselőknek következetesen kifejezésre kell juttatniuk az általuk képviselt intézmények, és a teljes magyar közigazgatás politikai semlegességét. Közszolgálati feladataik ellátásán túl munkahelyükön nem vehetnek részt semmilyen politikai tevékenységben, mert az súlyosan veszélyeztetné a közszolgálati funkciókba és feladatokba vetett bizalmat" - olvasható a közleményben.  Nyakó István hangsúlyozta: a Fidesz ezt az elmúlt hónapokban számos alkalommal és most is súlyosan megszegte, ezért arra kérik Orbán Viktort és Kubatov Gábort, hogy azonnal vessenek véget ennek a jogsértő gyakorlatnak, és tartsák magukat távol a köztisztviselői munkahelyektől.”
 • 2. Tóthimi 2010. január 30. 14:17
  „csacsinmagyar36! ne írj, olvass. És akkor nem írsz ilyen csacsiságokat.”
 • 1. magyar36 2010. január 30. 11:01
  „Tisztelt Délmagyar szerkesztőség, erről miért hallgatnak?
  Toroczkai László és Zagyva György Gyula közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy első fokon pert nyertek Tiszasziget önkormányzata és Bodó Imre polgármesterrel szemben egy, a Magyar Jelen című újságban megjelent ingatlanpanama-cikkel kapcsolatban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzgalmának büntetőeljárás lett a vége

Röszke - Csak meg akarta erősíteni személyazonosságát egy Szerbiába tartó férfi a Röszkei Autópálya… Tovább olvasom