Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Készültség 13 településen

Már tizenhárom Csongrád megyei településen rendeltek el a polgármesterek első fokú belvíz védelmi készültséget. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szivattyúi az elmúlt huszonnégy órában huszonöt százalékkal több vizet emeltek az elvezető csatornákba.
Tisztítják a csatornát Balástyán. Kritikus a helyzet. Fotó: Gyenes Kálmán
Már Hódmezővásárhelyen is elrendelték az első fokú belvízvédelmi készültséget. Csorba Mihály alpolgármester elmondta: ha továbbra is esős marad az idő, nagy gondot okozhat a víz, mert a földek telítettek, nem nyelik el a csapadékot.

– A város összes szivattyúja elindult, működik a figyelőrendszer, és a vízelvezetőket folyamatosan tisztítják – mondta az alpolgármester. Vásárhelyen főként a tarjáni és az újvárosi rész a veszélyeztetett, de a belvíz egyelőre házat nem ejtett fogságba.

A korábban elrendelt vízkár-elhárítási készültség Bordányban, Csanyteleken, Csongrádon, Eperjesen, Makón, Mártélyon, Újszentivánon és Szentesen is tovább tart. Kritikus a helyzet Balástyán, Üllésen, Kübekházán és Mindszenten is: a polgármesterek ezeken a településeken is úgy döntöttek, hogy elrendelik az első szintű készültséget.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén tegnap további három szivattyútelepet működésbe helyeztek, így már tizennyolc átemelő dolgozik. Az elmúlt huszonnégy órában összesen 781 köbméter vizet szivattyúztak az elvezető csatornákba, ami az előző napihoz képest huszonöt százalékkal több. Ez a mennyiség várhatóan a hét végéig nem csökken, mert a meteorológiai szolgálat továbbra is szemerkélő esőt jósol. Hétfőtől azonban változás következik, nem kell esőre és hóra számítani. Az eleinte derült égboltot ugyan szürke köd borítja majd, de csapadék legalább egy hétig nem várható. A hajnali mínusz öt fokos fagy azonban nem kedvez majd a víz további folyamatos elszivárgásának. A gondokat az is fokozhatja, hogy a nappali hőmérséklet sem emelkedik nulla fok fölé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol, három sérülttel Üllésen

Kamionnal ütközött tegnap egy személyautó Üllésen. Információink szerint a gépkocsiban egy család… Tovább olvasom