Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Két arcú Szent István tér

Szeged - A szegedi Szent István tér nappal bájos, éjszaka azonban még a csövesek is elkerülik. A lakóknak a hajléktalanokkal van bajuk, a hajléktalanoknak a „diszkómajmokkal". És a macskaköveket is felszedi valaki.
Csodálatos kis öböl a felújított Szent István tér. Csendes, nyugalmas, rendezett – nappal legalábbis. Amikor nemrég egy kollégánkat leütötték az Öreg Hölgy tövében, jobban körülnéztünk, és felfedeztük a sötét oldalt.

– Sávos a kihasználtság. Délelőtt és kora délután anyukák ülnek a padon, édes csöppségek játszanak a szökőkútnál, az ég kék, a madarak énekelnek. 5–6 óra körül már szállingóznak az aktuális és a leendő hajléktalanok. Isznak, alszanak. Este pedig – bár ez nem saját tapasztalat – eljön a tinibandák ideje – foglalta össze a tér nyári életritmusát Péter, aki nem is a Szent István téren lakik, de véleménye azért van, amit gyereksétáltatás közben alakított ki.

Nemcsak a környékbeliek... Fotó: Miskolczi Róbert
Nemcsak a környékbeliek...
Fotó: Miskolczi Róbert

Stricz Károly több mint 40 éve nézi a teret – a 60-as években költözött a környékre. Közölte: a felújítás előtt (2006 szeptemberében volt az átadó) katasztrofális állapotok voltak, azóta pedig csak vigyázni kellene rá, de nem mindenkinek sikerül. Barátai helyeseltek.

– Főleg a turisták miatt számít, hogy néz ki a környék. De sokkal európaibb így, és mi vigyázunk rá, nem szemetelünk – védte meg magát és társait a gyanú árnyékától is Nagy István. A hajléktalan férfi a térrekonstrukció előtt gyakran töltötte az éjszakát a víztorony tövében – így tehát ő is őslakos. Az utóbbi években azonban csak nappal látni a víztorony környékén. Éjszaka nem, mert nem akar találkozni a „diszkómajmokkal". Szerinte ők a rendbontók a téren.

...de Péter, a hajléktalan is félti a teret az éjszakai rémektől. Fotó: Miskolczi Róbert
...de Péter, a hajléktalan is félti a teret az éjszakai "rémektől".
Fotó: Miskolczi Róbert

– Kezdetben sokan kutyafuttatónak használták a teret. A közterület-felügyelet segítségével ezt visszaszorítottuk – mondta Szőke Péter önkormányzati képviselő. A kutyagond után az aktuális probléma a macskakövek bontása. A képviselő már jelezte ezt az önkormányzatnak, a burkolatot pótolni fogják.

Garázdák

Egyik kollégánk is Szent István téri lakos. Nemrég taxival vitette magát haza, de mivel a kocsi nem mehet be a térre, azon gyalog vágott át. Három fiatal – megítélése szerint tizenéves fiú – támadta meg. Leütötték, és elvették a telefonját. Feljelentést tett a rendőrségen, garázdaság miatt indult nyomozás.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Logaritmus 2009. augusztus 14. 22:51
  „"Főleg a turisták miatt számít, hogy néz ki a környék"

  NO COMMENT. :(”
 • 31. flexsnake 2009. augusztus 14. 22:15
  „30. kérdezd meg az anyukáktól akik a játszótereken a padon hagyják....
  hiányzik az illem, nem járnak illemhelyre.
  Mindent lehet mondani pestről de hogy ne lenne minden méteren egy szemetes azt nem.
  Pesten ha egyik nap ledobsz egy zsebkendőt, pár óra múlva valaki eltakarítja. Szegeden egy hétig nézegetik míg berúgják egy bokor alá.... Hozzáállás kérdése.
  Régebbi hír: összeszedték a szemetet a laposon fiatalok de a szemeteszsákokat senki nem akarta elszállítani....”
 • 30. vmagdi 2009. augusztus 14. 21:27
  „flexi, ugye latatd, hogy en... pelenkas gyerekem sincs, kutyam sincs. Amikor pelenkasak voltak a gyerekeim, akkor sem tettem az utcan tisztaba, meg a lehetosege se jutott eszembe. Nem is ertem, hogy kerulne szaros pelenka egy utcai kukaba csak ugy? Mert ha otthon teszed bele es az kerul a gyujtobe, az ertheto”
 • 29. antikos 2009. augusztus 14. 20:47
  „Tuti mokkázni akartak:) Az orkok Szegeden is csak éjszaka nyomják a témát...
  Az újság meg védje őket továbbra is. Előbb vagy utóbb elfogy aki írni tud...”
 • 28. Csecs 2009. augusztus 14. 20:08
  „Ez a részeg csöves meg majdnem lehányt a Dugonics téren, épp hogy el tudtam lépni.”
 • 27. Csecs 2009. augusztus 14. 20:07
  „Termelsz flexi, sok szemetet, de minek hordod fel a fórumra? És ha bajod van a magyarokkal, miért vagy még mindig eben az országban?”
 • 26. flexsnake 2009. augusztus 14. 19:06
  „25. a gyerek pelenkája is kibírja hazáig. a kutyaszar is.
  én termelek szemetet, sokat. De mindig elmegyek a szemetesig, ami egyre inkább fárasztó és egyre kevesebb a kedvem hozzá.
  Jösz a magyar kifogásokkal: én nem termelek szemetet, meg nem ürítik a kukát.... hát üritsék, kérd számon. Á, ne is csinálj semmit, minden úgy jó ahogyan van. Utálják is a magyart rendesen.”
 • 25. vmagdi 2009. augusztus 14. 17:44
  „ha van szemetes , akkor nem uriti a kozteruletes ceg. Es csurig van. En altalaban nem termelek szemetet menet kozben, nem dohanyzom, az ures avanyvizes palack kibirja hazaig a taskamban, a hasznalt zsebkendo is... egyebkent nem elek az utcan , igy aztan nem termelek szemetet.”
 • 24. flexsnake 2009. augusztus 14. 17:23
  „23. éppen megszámoltam hogy a játszótereken mennyi szemetes van. 3 játszótéren összesen 2....
  ne várjuk el hogy ne szemeteljenek Nincs szemetes. A szemetelés hungarikum !”
 • 23. vmagdi 2009. augusztus 14. 17:04
  „fema mi a megoldas akkor? te lemegy es szolsz nekik, hogy ugyan kedveskeim, nem zajongjatok? Volt hogy ego papirokat dobaltak a fakra. Muszaj volt kiszedetni a padokat, a lakokozosseg ezt kerte. En is!!!Szamtalanszor szedtuk ossze a kornyeken a csikekket es szemetet, de mar bocs , nincs kedvunk az ablakunkon a szemethalmot bamulni, most is a pinpongaszatlnal egy eltort utjelzotabla van.Ma hajnalban kerult oda. Ejszaka nem lehet aludni a ricsajtol. Nem kerunk padokat, koszonjuk. Aki le akar ulni a fa ala vigyen le muanyagszeket, aztan ha kiucsorogte magat vigye haza. Tessek megnezni, ha padot tesznek a trolimegalloba, max ket hetig van ott. Egyaltalan semmit se erdemelnek az emberek. Nem csak a tinik a problema, a felnottek se vigyaznak semmire, a csikkek csak ugy ropkodnek, a papirzsebkendok, a palackok es minden. A magyarnal mocskosabb nep nem nagyon letezik.”
 • 22. vmagdi 2009. augusztus 14. 16:53
  „a REND ŐRSÉG hol van? sünt játszik?”
 • 21. flexsnake 2009. augusztus 14. 15:56
  „,,lEgyik kollégánk is Szent István téri lakos. Nemrég taxival vitette magát haza, de mivel a kocsi nem mehet be a térre, azon gyalog vágott át."
  biztos a toronyban lakik, mert a környező utcákba behajthat taxi”
 • 20. flexsnake 2009. augusztus 14. 15:46
  „peti a hajléktalan ne féltse a teret, gondoskodjon róla hogy a kollégái ne a padon feküdjenek nappal és ne hugyozzák tele a szemetest. szia peti a hajléktalan.”
 • 19. hiúz3 2009. augusztus 14. 15:24
  „Mai cikk: "Nem rúghat és nem üthet a rendőr" Nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek.”
 • 18. hiúz3 2009. augusztus 14. 15:19
  „Ha berepül egy légy a szobába és rájön, hogy itt jó neki, akkor nem tudsz tőle megszabadulni. Akárhányszor hesegeted el, néhány másodperc után újra ott gresszál rajtad.
  Sajnos a rendőröknek, polgárőröknek csak a hesegetéshez van joguk. Nem tilthatnak ki senkit a térről és nem tudják behajtani a bűntetéseket a hajléktalanoktól. Tehát nincs a kezükbe rendre utasító eszköz. Több joga van egy hajléktalannak vagy egy tinédzsernek, mint egy tanárnak vagy egy rendőrnek....és sajnos a jogaikkal piszkosul tisztában vannak....a kötelességeiket pedig nem kérhetjük számon. Ilyen elkurvult világban élünk.”
 • 17. Atlasz 2009. augusztus 14. 15:18
  „A tér aprókockás kövezete ab ovo nem balesetmentes, az átadás előtti napokban buktam fel benne (8 napon túl begyógyultak a sebeim, szerencsém volt), miközben épp egy illetékes fényezte magát - kamera előtt. Csak egy kocka állt ki, mondta. Na persze, ha mind kiállt volna, nem lehetett volna felbukni bennük, nem rugdosnák ki őket az emberek véletlenül, mert hát járnak-kelnek rajtuk, az ember csak ilyen.
  Akik ezt megrendelték, műszakilag átvették, akik kifizették - és a hozzájuk hasonlók - sok jó üzletet valósítanak meg, ha tehetik. Korunk hősei, nem szégyellik, hanem még büszkék is rá!
  Nem buknak fel, sőt: buknak le.
  Pedig hogy örültünk a tér átadásának!”
 • 16. madártej 2009. augusztus 14. 13:56
  „A kora tavasszal rászóltam 3-4 10-12 év körüli etnikumra,már sötét volt, úgy 6-7 óra, hogy a vékony kisfákon ne lógjanak, mert ki fognak törni és kár értük. Azt a vartyogást, amit műveltek.”
 • 15. maz 2009. augusztus 14. 13:47
  „rasszista rendőrség = maffia
  a polgárőség gumicsizmás szedetvedet banda akik szédülnek a betonon
  aki nem megfelelően viselkedik azt lincselni”
 • 14. mag 2009. augusztus 14. 12:23
  „szewa pityu::: üdv gari”
 • 13. cyt 2009. augusztus 14. 12:11
  „Rendőrségünk már régóta nem a REND ŐRE. Mára már RENDET sem tud teremteni. SEHOL SEM. Sem az utakon, sem a parkokban, sem éjjelente, sem nappalonta, SEHOL és SEMMIKOR. Gyökeres változtatásra van szükség -- amihez új emberek, új szemléletmód, új Alkotmány, új jogrendszer, és főleg ÚJ KORMÁNYZAT KELL.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Ádám ma lesz túl a nehezén

Köln, Düsseldorf - Tavaly ilyenkor Kölnben, most Düsseldorfban műtik a szegedi mozgássérült kisfiút. Tovább olvasom