Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Két bába közt elvész a gyerek

Egy fillér állami és önkormányzati támogatás nélkül működik évek óta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A jövőt a tulajdonos támogatása nélkül nehezen tudják elképzelni. Az ötmilliárdos vagyont lehetetlen saját erőből fejleszteni.
Évről évre kevesebben látogatnak el Ópusztaszerre, mert nincsenek új látványosságok. Fotó: Frank Yvette
Tizenegy év alatt három és fél millióan látogattak el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba. A világ öt kontinensének hatvanhárom országából érkeztek vendégek, míg Magyarország 2650 településéről regisztráltak látogatókat. A felmérések szerint a vendégek kilencven százaléka elismeréssel emlékezik a park szolgáltatásaira. Nem véletlen, hogy az emlékpark három nagy szakmai elismerésben részesült: megkapta a Dél-Alföld Turizmusáért-díjat, a megyei alkotói díjat és elnyerte „Az év múzeuma" címet is az idén.

Ennek ellenére 2006-ban visszaesett a látogatottság kétszázezerre. Nagy László igazgató szerint ez a vendégszám az emlékpark kiegyensúlyozott működéséhez kevés. Az okok között sorolta az újdonságok varázsának csökkenését, az új látványosságok, turisztikai termékek hiányát. Megjegyezte: számos új nívós dolgot kitaláltak, az anyagiak viszont nem állnak rendelkezésre.

Nagy László igazgató
– A több mint nyolcszáz muzeális intézmény közül a nemzeti történeti emlékpark az egyetlen, amely normatív önkormányzati és állami támogatásban tíz év óta nem részesült – mondta az igazgató. Hozzátette: nem napi gondjaik vannak, de az ötmilliárdos vagyon fejlesztése csak saját erőből tovább nem megy. Erre már több éve felhívták az önkormányzat és a minisztérium figyelmét is. Az igazgató kifejtette: az ingyenjegyeseket az állam nem ellentételezi, a fejlesztésekre nem ad pénzt.

A féléves mérleg tizenkétmillió forintos veszteséget mutatott, amihez viszont szorosan hozzátartozik, hogy 80 milliót fordítottak fejlesztésre. Ez vagyongyarapodást jelentett. Ehhez 200 millió forintos eredmény tartalék járul.

– A jövő a tulajdonosok támogatása nélkül nem képzelhető el. Az állami és az önkormányzati intézmények mind megkapják a normatív támogatást, mi viszont ilyenben nem részesülünk. Ugyanakkor a különböző kedvezményeket biztosítanunk kell – fejtegette az igazgató. Azt, hogy miért nem kapnak normatív támogatást, így magyarázta: – A két bába közt elvész a gyerek. A minisztérium azt mondja, hogy nem vagyunk állami tulajdon, bár 0,5 százalékos részesedése van a parkban.
A megye szerint pedig kevés az állam önkormányzati támogatása, abból már az emlékparknak nem jut. Nemzeti kulturális örökségek esetében, a tapasztalatom szerint, ilyen nincs Európában. Nem szeretnénk ebben az értelemben különcök lenni – mondta az igazgató.

Állami pénzt csak úgy kap az emlékpark, ha megpályázza. Ez pedig esetleges, és önrészt is biztosítani kell hozzá. Azt szeretnék, ha a tulajdonosok támogatnák a pályázataikat, és biztosítanák az ehhez szükséges önrészt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás ápolók kétségei

Külföldre mennek vagy maradnak? Mit várnak az egészségügy átalakításától? Erre voltunk kíváncsiak,… Tovább olvasom