Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Két év alatt, 740 millióból megújult a Vedres

Szeged - 740 millió forintból finanszírozott, két évig tartó építkezés eredményeként szinte minden szegletében átalakult, új épületszárnnyal bővült a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskola, amit ünnepi külsőségek között tegnap adtak át.
Dicsérő szavak, mosolygós arcok, a romok helyére varázsolt, díszektől meghatódott tekintetek, gratulációt kísérő kézfogások. Ilyen elemekből állítható össze az a kép, ami tegnap kora délután fogadta mindazokat, akik részt vettek a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskola épületátadó ünnepségén. Botka László polgármester a város legszebb iskolájaként említette az újjáépített Vedrest. Dobó László, az iskola igazgatója így fogalmazott: szép, szerethető épületben tanulhatnak immár a Vedres diákjai.

Bármilyen nagy is volt az öröm, az ünnepségen nem feledkeztek meg a gondokról sem. Például arról, hogy az itt tanuló diákok közelről láthatták a magyar építőipar számos nyűgét, baját. Mert a Vedres felújítsa nem volt zökkenőmentes. A két éve megkezdett beruházásról a Délépítő Zrt., csődöt jelentve, egyik napról a másikra levonult, majd csak egy újabb közbeszerzési eljárás lebonyolítása után, a Ferroép Zrt. bevonásával készülhetett el a valóban impozáns iskolatömb, ami a szegedi Belváros megújításának is fontos állomása.

A felújított épület tegnapi átadásán a Vedres diákjai is részt vettek
A régi iskola mind a 4400 négyzetméterét korszerűsítették, emellett 1800 négyzetméteres új épületrésszel is bővült – 740 millió forint felhasználásával – a Vedres. A V alakú belső udvari rész beépítésével három szinten zsibongókat alakítottak ki, a tetőtérben könyvtár, tantermek, kabinetek, öltözők kaptak helyet. Megerősítették az épület teljes teherhordó szerkezetét, kicserélték az összes nyílászárót, korszerűsítették a fűtési, világítási rendszert, és teljes szépségében pompázik immár a 114 éves épület összes belső tere, homlokzata is.

Barossból Vedres

A Vedres István Építőipai Szakközépiskolának otthont adó épületet 1894-ben Meixner Károly tervei alapján építették, a tornatermet Alpár Ignác tervezte. Azon az őszön költözhetett át a házba a főreáliskola, ami az idősebb szegediek emlékeiben Baross Gábor Reálgimnázium néven él még ma is. 1950-ben ezt az intézményt megszüntették, helyén azóta oktatnak építészet iránt érdeklődőket a Horváth Mihály utca és a Deák Ferenc utca sarkán álló épülettömbben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

9+1 perc – vonatjegy a netről

Szeged - Kilenc percig tartott vonatjegyet vásárolni interneten, és további egy perc volt felvenni… Tovább olvasom