Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Két év csúcsforgalomban

Az SZTE bibliotékája két éve költözött a TIK-be, ahol több mint tízezer négyzetméteres alapterületen négy olvasótermi szint, több mint ezer férőhely és háromszáz, gyors internetkapcsolattal rendelkező számítógép segíti a látogatókat. Háromszázötvenezer szabadpolcos olvasótermi és további másfél millió raktári kötettel Közép-Európa egyik legnagyobb egyetemi könyvtára a szegedi.
A könyvtárnak sajátos hangulata van. Szívesen időznek itt a hallgatók. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi egyetemi könyvtár a dél-alföldi régió legnagyobb tudományos és nyilvános könyvtára. A hetven különböző nagyságú kari, intézeti és tanszéki bibliotékából álló hálózatban mintegy másfél millió könyvet, folyóiratot és egyéb dokumentumot tartanak számon. A könyvtári tagsággal rendelkező olvasók nyolcvan százaléka egyetemi polgár, illetve az egyetem valamely partnerintézményének a munkatársa, hallgatója, húsz százaléka pedig „külsős". Az intézmény igazgatója, Mader Béla érdeklődésünkre elmondta, hogy a két évvel ezelőtti beköltözéshez képest nem változott jelentősen a könyvtári állomány nagysága, ugyanis az új beszerzések és a folyamatos selejtezés egyensúlyban tartotta.

Állandó, nagy forgalom

A TIK beléptető rendszerén áthaladó látogatók kilencvenöt százaléka a könyvtárba igyekszik. Tavaly összesen hatszázharminchétezer, idén eddig több mint hatszázhuszonkétezer látogatót regisztráltak. Vannak napok, amikor négyezren fordulnak meg az épületben, havonta átlagosan húszezer dokumentumot kölcsönöznek, azaz az érdeklődés a költözés után két évvel sem csökken a bibliotéka szolgáltatásai iránt.
Az egyetemi könyvtár vezetője büszke arra, hogy több mint tízezer külföldi tudományos folyóirathoz biztosítanak közvetlen elektronikus hozzáférést, igaz, ezek hagyományos, papír változataiból kevesebb mint kétezer darab van meg a TIK-ben. – Az integráció sikeresen lezajlott, azaz a legfontosabb kari és egyetemi könyvtárak – mintegy hetven egység – beköltöztek az új épületbe – mondta az igazgató. A hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar és az újszegedi egészségügyi kar a távolság miatt a helyén maradt, mint ahogyan a Bolyai matematikai intézet nemzetközi értékű szakkönyvtára és egyes klinikai bibliotékák sem mozdultak el, így kívánta a célszerűség. – A Juhász Gyula főiskolai karon még van három olyan könyvtár, ami arra vár, hogy a selejtezésekkel helyet teremtsünk a számukra. Itt a költözést jövő év végéig szeretnénk befejezni – tájékoztatott az egyetemi könyvtár igazgatója.

Az olvasószolgálat osztályvezetőjétől, Waitz Erikától megtudtuk, hogy a beiratkozási díj a külsősöknek egy évre 1500, míg a diákoknak és a pedagógusoknak 1000 forintba kerül. Az egyetemi könyvtár késedelmi díjként naponta, kötetenként húsz forintot számol fel. A legmagasabb – egy összegben – kifizetett késedelmi díj tizenkétezer forint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőr alatti jeladó már a jelen

Egyre népszerűbb eljárás a háziállatok chipes azonosítóval való ellátása, de szakemberek szerint még… Tovább olvasom