Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Két év fogház Piti Jánosnak

Több mint harminc esetben ígért pénzért segítséget a leszázalékolásuk ügyében hozzá fordulóknak Piti János, akit üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt jogerősen két év fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla – a 3 millió forint pénzbüntetés és 5 milliós vagyonelkobzás melett.
Megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben a szegedi Piti Jánost harmincegy rendbeli, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében találtak bűnösnek. A táblabíróság a vádlott idős korára és betegségeire tekintettel mérsékelt a büntetésen: az első fokon kiszabott két és fél éves fogházat, és a hároméves közügyektől való eltiltás időtartamát egyaránt két évre enyhítette. A vádlott a szabadságvesztés büntetés felének letöltése után feltételesen szabadságra bocsátható. Egyebekben az ítélőtábla az első fokú ítéletet – 3 millió forint pénzbüntetés és 5 millió 85 ezer forint vagyoni előnyre nézve vagyonelkobzást – helybenhagyta.

Az ítélet szerint a 68 éves férfi hosszabb ideig küszködött különböző betegségekkel, emiatt leszázalékolták, részére rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg. A vádlott jól ismerte, melyek azok a betegségek, amelyek rokkantsági nyugellátásba helyezést indokolnak és azt is tudta melyik egészségügyi intézményhez és orvosokhoz kell fordulni a leszázalékoláshoz szükséges iratok beszerzéséért. Ezt kihasználva 1995-től 2004 szeptemberéig rendszeresen, haszonszerzési céllal a betegségeik miatt hozzá fordulóktól az orvosi dokumentációkat elkérte, majd kijelentette, hogy bizonyos pénzösszeg, illetve természetbeni juttatás fejében az orvosi bizottságban eljáró hivatalos személyeket megvesztegeti. A legtöbb esetben 100-270 ezer forintért vállalta az „ügyintézést". A vádlott végül az említett tanácsadáson kívül más segítséget nem nyújtott, így az orvosi bizottság tagjait nem vesztegette meg.

Piti János ellen tavaly január 16-án emeltek vádat, az első fokú ítélet október 9-én született meg, ami ellen a vádlott és védője enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést. A férfi a vádemelés dacára és tudtában – mint arról lapunk is beszámolt – tavaly februárban elfogadta a Centrum Párt felkérését, hogy színeikben az országgyűlési választásokon induljon, de néhány nappal később egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől. Lapunknak később azt nyilatkozta „nem gondolt arra, hogy a büntetőeljárás és politikai szerepvállalása összefüggne, de elsősorban megrendült egészsége miatt döntött a visszalépés mellett".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a bál az emlékpark új igazgatója körül

A megyei közgyűlés kulturális ügyekért felelős alelnöke szerint tovább ronthatja az ópusztaszeri… Tovább olvasom