Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Két éve tart a Dugonics téri katolikus ház felújítása

Szeged - A Dugonics térre néző homlokzat helyreállításával december végére befejeződik a katolikus ház két éve tartó felújítása. Bővült is: most az irodákat, oktatótermeket és vendégszobákat rendezik be.
Hat éve írtuk először, hogy átépítik a Dugonics téri katolikus házat; hotel és kulturális központ lesz benne. Két éve kezdtek hozzá a renoválásához, és mint az lenni szokott, kiderült, hogy sokkal jobban leromlott a műemlék épület, mint az kívülről látszott. Tavaly tavaszra elkészült az új födém és a cserepezés. A pincébe visszaköltözött az egyetemi lelkészség.

Azóta a régi helyén – ugyancsak a pincében – újra kinyitott a kávéház. Fönt idén folytatódott az építkezés; átrendezték a helyiségeket, nyílászárókat cseréltek, villanyt szereltek, burkoltak, falat javítottak, vakoltak és festettek.

Most a műszaki berendezések beüzemelésénél tartanak, bútorozzák az előadótermet és a szemináriumi szobákat. A tetőtér beépítésével több mint harmadával bővült az épület alapterülete. Oda költözik be a pasztorális helynökség, s vendégszobákat alakítottak ki – tájékoztatott Kondé Lajos, a belvárosi plébánia vezetője. Év végéig befejeződik a renoválás. Az udvar felőli festés várat még magára. Ennél is bonyolultabb művelet lesz a térre néző külső homlokzat helyreállítása, mert az is alaposan leromlott állapotú. A hatalmas reklámfelirat alatt tehát a napokban kezdenek dolgozni a kőművesek és a burkolók, készül az új vakolat. A színes borítás év végéig marad fenn, akkorra várhatóan elkészül az egész katolikus ház.

A kulturális központ csaknem teljes fejlesztési költségéhez külföldi egyházi pályázatokon sikerült támogatást szerezni.

Olvasóink írták

  • 3. vuk 2008. október 01. 22:21
    „Vagy csak jo penzt ert a reklamfelulet. Ugy marad az meg egy darabig.”
  • 2. egal 2008. szeptember 27. 10:11
    „Meg is szenvedtük. A port, ami a bontással járt, a zajt, a reggeltől késő délutánig üvöltő rádiót, ami ugyebár hozzátartozik a felújításhoz. Csukott ajtók, ablakok mellett kellett lennünk nyáron, mert a bontásnál az épület tetejéről ,talicskáról zúdították le a sittet. Amikor ezt szóvá tettük,az volt a válasz, hogy örüljünk, hogy csak nappal, és nem éjszaka is dolgoznak.”
  • 1. che 2008. szeptember 27. 07:46
    „Még jó hogy vannak külföldiek akik szeretik a szegedi katolikusokat és adtak pénzt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gimnáziumok sportcsatája

Szeged - Tízéves hagyománya van Szeged két elit gimnáziuma, a Ságvári és a Radnóti között évről évre… Tovább olvasom