Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Két festőt feketén foglalkoztattak

Munkaügyi felügyelőket követtünk tegnap egy szegedi építkezésre. Feketén dolgozó festőket füleltek le az egyetem gazdaságtudományi karának újjáépítés alatt álló, Kálvária sugárúti épületében. A munkáltatót kikérdezik, a büntetési tétel 30 ezertől 20 millió forintig terjedhet.
A munkaügyi felügyelők igazoltatták a festőket. Fotó: Frank Yvette
Két munkaügyi felügyelő ellenőrizte tegnap a Kálvária sugárúton az egyetem gazdaságtudományi karának megújuló épületét. A nevüket és arcukat további eredményes munkájuk érdekében nem mutathatjuk, de a nyomukba eredtünk. Az emeleti ablakból észrevehették őket a munkások, és valószínűleg le is adták a drótot, mert egy piros pulóveres festő futva tűnt fel az ajtóban.

Úgy látszott, kereket akar oldani, de a hatóság embere útját állta. Sőt. Mivel sürgős dolgára kéredzkedett, még a vécére is elkísérte. A másik felügyelő ezalatt emeletről emeletre járt, kikérdezte a klímás, burkoló-, szerelőbrigádokat. Mind a húszan nyugodtan válaszoltak, igazolták magukat, megmondták, melyik cégnek dolgoznak. Az épület legfelső szintjén akadt munkaügyi felügyelőnk a többi festőre. Ők öten azt mondták, egyéni vállalkozók, illetve hogy alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoznak. A felügyelő megnézte az iratokat, rendben voltak. Ezután a festőbrigádot levezényelte a fölszintre, személyi igazolványért.

Szigorú büntetés

A feketén foglalkoztatott két szegedi festő munkáltatóját ma kikérdezik a felügyelőségen, és ha más körülmény nem merül fel, 30 napon belül határozatot hoz a munkaügyi felügyelőség. A büntetési tétel 30 ezertől 20 millió forintig terjedhet.

Ekkor megcsörrent a munkaügyi felügyelő telefonja, kollégája hívhatta, mert szedte a lábát lefelé a lépcsőn, vissza a bejáratig. Ott a munkatársa már két festőre „vigyázott": a piros pulóveresre és idősebb szaktársára.

A generálkivitelező cég képviselőjét hallottuk, amint magyarázza: alvállalkozókat szerződtettek, a festőket is az egyik ilyen cég foglalkoztatja. Felhívta a cég vezetőjét, de ő éppen nem tartózkodott Szegeden, nem tudott az építkezésre jönni.

Keményebb ellenőrzés

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség tavaly országszerte 45 ezer munkáltatót ellenőrzött, munkaügyi szabálytalanságot 70,5 százalékuknál talált. Ez jó eredmény, mert egy évvel korábban még 88,2 százalék volt. Tavaly megduplázódott az ellenőrzések száma, 12 ezer munkáltatónál 42 ezer fekete munkást találtak, míg tavalyelőtt „mindössze" 28 ezret. Az összes kiszabott bírság 7,21 milliárd forint, ebből ötmilliárd a munkaügyi, a többi a munkavédelmi büntetés.

Kezdődött az igazoltatás. Leértek az emeletiek, bemutatták a szabályos munkavállalói kiskönyvvel rendelkező festők a személyijüket, azzal elmehettek. A két ellenőr ekkor a két „fülön csípett" mester munkavállalói kiskönyvét nézte meg. Egy betű nem sok, annyi bejegyzést sem találtak.

Enélkül pedig el sem kezdhettek volna dolgozni. Jegyzőkönyv készült, a két feketén foglalkoztatott férfit tanúként hallgatták meg a hatóság emberei. Először a jogaikról és köteleségeikről tájékoztatták őket. Ezután a foglalkoztatásuk körülményeiről faggatták őket. Az ellenőrök felolvasták és aláíratták a jegyzőkönyvet, amibe azt is beírták, hogy a munkaügyi felügyelőségen a munkáltatójuk felel a mulasztásért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rétegtermék a kétrétegű

Sorozatunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül – olvasóinkat a vásárlásban… Tovább olvasom