Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Két hétig pályázható még a panelprogram

Szeged - A lakásfelújítási program három eleméről – panelrekonstrukció, kémény- és távfűtés-korszerűsítés – láthattak bemutatót a szegediek. A lakóközösségek a hónap végéig pályázhatnak.
Országszerte hat év alatt 190 ezer panel- és téglablokkos lakás újult meg 34,4 milliárd forintos kormányzati támogatással. Homlokzatot újítottak fel, nyílászárókat cseréltek, fűtést korszerűsítettek, és ezzel akár ötvenszázalékos energiamegtakarítást értek el – összegezte az eddigi pályázati időszakot az Új Magyarország Lakásfelújítási Program szegedi bemutatóján Ujhelyi István országgyűlési képviselő. Emlékeztetett, hogy tavasszal az önkormányzati minisztérium államtitkáraként bejelentette, 2011-ig évente legalább 10 milliárd forint állami pénz áll rendelkezésre a panel- és az egycsatornás gyűjtőkémény-felújítási program folytatására.

kétféleképpen hőszigetelt üveg hatásfokát is ellenőrizhették az érdeklődők. Fotó: Karnok Csaba
Kétféleképpen hőszigetelt üveg hatásfokát is ellenőrizhették az érdeklődők. Fotó: Karnok Csaba

A panelprogramban emelkedett az igényelhető vissza nem térítendő kormányzati és városi támogatás: akár félmillió forint. Magasabb viszont a kivitelezéssel és a tűzvédelemmel szemben támasztott elvárás.

– A szegedi lakóközösségek eddig 3,5 milliárd forintos állami dotációt kaptak, ehhez a város 4 milliárd forinttal járult hozzá. A szegediek önerejét is hozzáadva közel 12 milliárd értékű lakótelep-felújítás történt – vette át a szót Solymos László alpolgármester. 27 ezer 500 panellakásból a hat év alatt 13 ezer 500 újult meg. A város idén is támogatja a panel- és a kéményprogramot. Panelrekonstrukcióra és kéményfelújításra az IKV Zrt.-hez kell benyújtani a pályázatot, június 30-áig.

Az Ökoprogramban távfűtés korszerűsítésére lehet pályázni: országosan 1,5 milliárd forintból. Szegeden a Szehőnél lehet támogatást igényelni. Eddig a lakóközösségek felének biztosította a mérési rendszer kedvezményes bevezetését. A határidő itt is június vége.

Olvasóink írták

 • 7. SP 2008. június 23. 14:37
  „Szia kérdés 2008.06.16 10:30
  Az OTSZ Tűzvédelmi Szabályzat 2008.május 22-én modosult.
  http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=1&article_id=79781
  Ezt az oldalt ajánlom figyelmedbe, látható mekkora a fejetlenség.”
 • 6. Horton 2008. június 16. 15:32
  „CIB! Az ablakcsere volt 1,5 milla? Vagy a szigetelés is benne volt?”
 • 5. CID 2008. június 16. 15:16
  „Jaja, ráadásul a költségek legnagyobb részét a hőszigetelés képzi. Még most sem tudom, hogy a mai ablakárakat figyelembe véve, mi a fenne kerül 1,5 millióba egy kétszobás , erkélyes panelon.”
 • 4. Horton 2008. június 16. 14:20
  „Jó dolog a panelprogram, de ne ész nélkül pályázzunk mindent!!
  A ház lelke az ablak!!! Mindennél fontossabb, hogy a nyílászárócserével kezdjék,és ne a szigeteléssel! Sőt! Az a legjobb, ha a szigetelés kimarad, hiszen úgy lefújtják vele a panelokat, hogy egy jó pár év múlva nem győznek az emberek évente festetni a penészes falak miatt!
  A mi lépcsőházunkba 5 éve cserélték az ablakokat, maximálisan meg vagyunk vele elégedve, és a lakóközösségnek esze ágába sincs szigeteltettni a házat,és pont azért,amiért.....

  Még annyi, hogy nem a szellőztetésen múlik, de ez nem is kérdés!”
 • 3. CID 2008. június 16. 12:16
  „Remek, hogy emelkedett az állami támogatás, viszont bájos kedves önkormányzatunk, meg gyakorlatilag csökkentette a támogatást. Bezzeg, csóró HMVHELY finanszírozza a teljes 1/3-ot. Elmehetnek a fenébe”
 • 2. kérdés 2008. június 16. 10:30
  „mi az az otsz ?”
 • 1. SP 2008. június 16. 09:04
  „5-10 év múlva csak passzív házra adnak majd építési engedélyt. Most mégis a felemás megoldásra, nem az OTSZ szerint készült szigetelésre költik el az emberek sporólt pénzét. Mire kifizeti, ez a megoldás is már elavult. A fenntartása megemeli a közös költséget is. Kezdődik a cirkusz előröl. A koncepció átgondolatlan!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: tiltott gyümölcs

Szeged - Elvontatási díjjal együtt igen sokat kóstál ez a „leleményes" produkció. Tovább olvasom