Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Két hullámban érik a mediterrán füge

Környékünk mediterrán környék, erre bizonyíték az is, hogy kitűnően érzi magát itt a füge. De az is lehetséges, hogy ez inkább arra bizonyíték: a füge jól bírja a telet. Ha lefagy, mintha mi sem történt volna, újranő.
Tíz kiló fügét szüretelt le egy szegedi étterem fügebokráról Ábel Antal üzletvezető a minap. – És még őszig terem jó tizenöt-húsz kilót – teszi hozzá. A vendégeknek nagyon tetszik a termő füge, ad is nekik ajándékba az üzletvezető. Legalább tíz éve él az udvarban a fügefa. Néhány éve, amikor különösen hideg volt télen, tövig lefagyott az akkor combvastagságú törzsű fa, de sebaj: magához tért, s azóta bokor formátumban terem tovább.

Töltött füge

Bár a füge frissen szedve csodálatos, egy közkézen forgó recept szerint töltött füge is készíthető belőle. Hozzávalók, harminc darabhoz: tíz deka hámozott mandula, tizenkét deka vegyes, cukrozott gyümölcshéj, húsz deka marcipán. Elkészítése: a sütőt száznyolcvan fokra előmelegítjük, a mandulát a tepsiben öt percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A füge kemény tövét eltávolítjuk. Tetejébe keresztet vágunk, félig behasítjuk, az így nyert „gyümölcsszirmokat" kinyitjuk. Robotgéppel a vegyes gyümölcshéjat és a mandulát finomra dolgozzuk. Hozzáadjuk a marcipánt, s rövid megszakításokkal morzsásra keverjük. A masszából golyókat formálunk, a füge belsejébe tesszük őket, a „szirmokat" visszanyomjuk. Szobahőmérsékleten tároljuk.

Szerencsés emberek időnként a Mars téri piacon, és némely kispiacokon is találkozhatnak idős nénikékkel, akik a házuknál, a kertben termett fügét árusítják. Az egyik fügehullám épp mostanában van, a második ősszel. Mi ennek a magyarázata? Hódi László, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője többszörösen is illetékes ez ügyben: részint hivatalból is tud mindent, ami növényekkel kapcsolatos – részint pedig az ő kertjében is van füge. – Sőt itt, a hivatal központjában is van – mondja. Hódmezővásárhelyen egyébként is sokan foglalkoznak fügével, kedvtelésből – teszi hozzá. Az a füge, ami mostanában érik, tehát az első hullám, az voltaképpen a tavaly nyári, kora őszi termés, ami ilyenkorra érik be. A második hullám pedig ősz közepére, októberre érik be. Persze, be nem érett, zöld gyümölcsök akkor is akadnak, s ha az ágakat lehajtjuk és például kukoricaszár-kévével körberakjuk, abból lesz a jövő nyár közepi termés – halljuk a szakembertől.

Hozzáteszi: kontinentális klímán Magyarország a füge megmaradási területének északi határa. Legjobb, ha védett helyre, déli fal mellé ültetjük, ami fölfogja az északról jövő hideget, ugyanakkor összegyűjti, s éjjel visszasugározza a hőt. Érdemes termesztésével próbálkozni; a füge mint táplálék rendkívül egészséges. Nem véletlenül háziasították már sok ezer év óta, s nem véletlen: az Ószövetség az „ígéret földje" legfőbb kincsei közé sorolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak rosszalkodni nem szabad az önkormányzati napköziben

Szeged - Az ötödik hét kezdődött az önkormányzat napközis táborában. A szegedi gedói iskolában… Tovább olvasom