Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Két keréken Az arany emberhez és Rákóczihoz

Szeged - Egyedül vágott neki biciklivel a szegedi Tóth Attila Törökországnak, néhány száz euróval a zsebében. Annak ellenére élvezte a kalandot, hogy a hátizsákját, benne minden iratát ellopták, amikor Izmir belvárosában sátrazott.
– Hat évvel ezelőtt kaptam kedvet ahhoz, hogy külföldre járjak biciklivel. Addig főleg vonattal utaztam Európa országaiban – mondja a szegedi Tóth Attila, aki június végén indult Törökországba két keréken. Nem számított rá, hogy több mint 2000 kilométerre otthonától minden iratát ellopják.

Két esztendeje Albániáig tekert, akkor beszámolt róla lapunk, de biciklizett már Horvátországba, Olaszországba és Szlovéniába is.

– Anyagi okok miatt idén nyárig kellett várnom erre a lehetőségre, annyira készültem rá, hogy első nap lendületből rögtön 170 kilométert tekertem. Az Al-Duna mentén haladtam, komppal is utaztam, elgurultam arrafelé is, ahol Az arany ember című könyv játszódik – emlékszik vissza Attila. Már a bolgár hegyvidéken járt, amikor a meleg és a fáradtság miatt először komolyabban pihennie kellett. Vonattal utazott Szófiába, majd a tengerparti Várnán keresztül haladt Törökországba, ahova 15 euró a vízum. Benzinkutak mellett, szabad ég alatt, ritkán magánszállásokon aludt. Balkáni ételeket evett, mindent a legolcsóbban, mivel mindössze néhány száz eurót vitt magával.

Tóth Attila élvezte a kalandos utat – annak ellenére, hogy kifosztották. Fotó: DM/DV
Tóth Attila élvezte a kalandos utat – annak ellenére, hogy kifosztották.
Fotó: DM/DV

Egy defekt

Attilának összesen egy defektje volt, más technikai jellegű gondja nem akadt. Egy 2005-ben vásárolt cseh gyártmányú Spindel, városi forgalomra tervezett férfibiciklivel teljesítette az összesen 2300 kilométert, útja során 4 országot érintett. A 43 éves bringás 82 kilós, felszerelése 30 kilogrammot nyomott.

– Magyar ember számára meglepő, ha autópálya minőségű országutat talál a messzi keleten. Én tekertem is rajta, a török Dereköy határátkelő után Kirklareliig ilyen volt az út. A Márvány-tenger partján Rodostóba, a mai Tekirdagba értem. II. Rákóczi Ferenc itt élt 1718-tól haláláig hűséges kísérőivel, például Mikes Kelemennel, emlékükre egy korhűen berendezett múzeum működik, gyönyörű látvány – mondja.

A legnagyobb török városban nem sokat időzött, Isztambulból komppal ment át az ország ázsiai részébe. Ankarában, a fővárosban sok mindent megnézett, de nem mindenre volt elég pénze. – Izmirben láttam a tengerpartot, a várat, a sátramat azonban a belvárosban vertem fel. Nem kellett volna, hajnalban vettem észre, hogy megloptak – eleveníti fel a kalandor bringás a szörnyű esetet. Elvitték a hátizsákját, benne útlevelével, miniszámítógépével, töltőkkel, alkatrészekkel, térképekkel, ajándékokkal. A maradék száz euróját is ellopták, mindössze némi aprópénz maradt a zsebében. Egészen idáig frissen szerkesztett blogot is vezetett, de netbookja hiányában abba kellett hagynia az írást.

Mivel nem látta értelmét, hogy folytassa az utat, elindult haza. Visszatért Isztambulba, addigra szinte minden pénze elfogyott. Nehéz volt elintéznie a papírokat, mivel szombat hajnalban ért a városba, ekkor csak ügyeletet tartottak a magyar főkonzulátuson. Ezután két napig alig evett, és a mecsetek kútjának vizét itta. Miután egy magyar diplomata segített rajta, három hétig érvényes ideiglenes útlevéllel a török határig kerékpározott. Onnan vonattal Szófiáig utazott, végül Belgrádban kötött ki busszal. A 35 napos kaland egy 200 kilométeres kerekezéssel ért véget Szegedig. Ahogy Attila fogalmaz, nem bánta meg, hogy elindult, de városon belül sohasem veri fel ezután a sátrát.

Olvasóink írták

 • 4. barzoli 2013. szeptember 08. 21:28
  „Gratulálok a túrához! Az "aranyember"-t már én is meglátogattam... Valóban mesés táj az Al-Duna és a Vaskapu környéke... https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=474081355964853&set=a.474037232635932.103600.100000889779251&type=3&theater”
 • 3. queenmargareth1 2013. szeptember 08. 08:49
  „:)Imádom az Jókai ezen kötetét, pont a tájleírásai miatt.Jó kerekezést!”
 • 2. K.T. 2013. szeptember 07. 22:31
  „Legközelebb szerencsésebb túrát kívánok!”
 • 1. tothasze 2013. szeptember 07. 13:36
  „http://www.tothabringa2.blog.hu

  Jelenleg a blogon ~750 fénykép található, de hátra van még 8-9 nap feldolgozása...
  Az út vége felé - a cikkből kiderül, hogy miért - nagyon kevés kép készült, de igyekszem ezeket is feltenni.
  A korábbi, Albániáról szóló blog itt található: http://www.tothabringa.blog.hu
  E korábbi útnak a DM cikke itt: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/papucsban_tekert_albaniaig_attila/2183523/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baka István vers- és prózamondó verseny

A Baka István Alapítvány ismét meghirdeti középiskolás és felnőtt kategóriában Kárpát-medencei Baka István vers-, énekeltvers- és prózamondó versenyét Én itt vagyok – Üzenet Új-Huligániából címmel. Tovább olvasom