Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Két keréken Baktótól Szentmihályig

Több tervezett és elhalasztott építkezés után kerékpárút-felújítás kezdődött el Szegeden. A munka folytatásaként összesen tizenkét kilométer kerékpárút épül Baktótól Szentmihályig. Felújítják a meglévő részeket, és megépítik a hiányzó kapcsolatokat. Az augusztusra elkészülő beruházás költsége közel 150 millió forint.
Szegeden a Szent István tér rekonstrukciójával párhuzamosan – uniós támogatással – megkezdődött az EuroVelo11 nemzetközi kerékpáros útvonal szegedi szakaszának a megvalósítása. Felújítják a meglévő részeket, és megépítik a hiányzó kapcsolatokat. A Csongrádi sugárút mentén a baktói kiskertektől kivezető Hosszútöltés utcától a Rókusi körútig másfél kilométeres új kerékpárút épül. Ez a Vér-tónál csatlakozik a Margaréta utcai kerékpárúthoz. Utóbbi a Makkoserdő sorig húzódik, melynek burkolatát felújítják.

A Csongrádi sugárútra a Rózsa utcai jelzőlámpás csomópontban lehet kijutni, innen a Szent István téren át a Tisza Lajos körútig kétoldali kerékpársávot alakítanak ki. A Fekete Sas utcán a Dugonics tér felé már működik a kerékpáros-közlekedés. Akik a szabályokat ismerik, azok egyik irányba a közúti sávon, szembe pedig a kerékpársávon tekernek. A Dugonics téren az átvezetés a körforgalmakkal együtt elkészült.

A Petőfi sugárúton 20 éve épült, az utóbbi időben már szinte járhatatlan kerékpárutat most már végig új, sima aszfalt borítja. Pár nappal az építés után ugyan a leaszfaltozott betonlapok hézagai mentén megrepedt a burkolat, de igyekeznek javítani. A Szabadkai úton, a Lidl Áruháznál a szép, sima aszfalt a gyalogosokat is a biciklisek közé vonzza – itt nincs külön járda. Kecskéstelepen is megújult a kerékpárút; folytatásként a Bódi Vera utcától a szentmihályi Szérűskert sorig pedig teljesen új, 3,2 kilométer hosszú bicikliút épül. A munkát a Strabag Zrt. végzi. Az augusztusra elkészülő beruházás költsége közel 150 millió forint, amelyből tíz százalékot az önkormányzat áll, 40 százalékot az állami költségvetésből és 50 százalékot Európai Unió Phare-programjától nyertek el.


Tervezett kerékpárutak

Idén még 20 millió forintért megépül a baktói Pihenő utcai, 950 méteres kerékpárút a Bika-tó és a Hosszútöltés út között. Az önkormányzat későbbi terveiben szereplő kerékpárutak egy része már építési engedéllyel is rendelkezik, másoknak a terve készült el, a megvalósításhoz pályázati lehetőségeket várnak. Ilyen a sándorfalvi út mellett a Fehér-tóig tervezett kerékpárút (6,2 km), a Sziksósfürdő–Bordány kerékpárút (3,7 km). 2004-ben először arról döntött az önkormányzat, hogy megépül a tápéi kerékpárút első üteme az Irinyi utcán a körtöltéstől a Zágráb utcáig (600 m), de végül erre mégsem került sor. 2004-ben szintén közgyűlés elé került, de végül nem épült meg a Tompai kapu úti vasúti átkelőn a gyalogos- és kerékpáros-átvezetés (500 m). Többéves huzavona után egyelőre szintén nem épült meg a Belvárosi hidat és a Mars teret összekötő kerékpárút. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig maradt meg a Megmaradás fala

Tízből négy emlékfalat lebontottak Ópusztaszeren a Megmaradás falánál, a többire fennmaradási… Tovább olvasom