Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Két lakást lehet kapni egy profi zongora áráért

Szeged - Döbbenetes, hogy egy ilyen zenei múlttal rendelkező városnak, mint amilyen Szeged, nincs egyetlen kifogástalan koncertzongorája sem – mondják az itt vendégszereplő világhírű művészek. A legjobb minőségű profi hangszerek horribilis összegekbe kerülnek.

Az utóbbi hetekben többször is előfordult, hogy budapesti szalonok adtak kölcsön Szegednek koncertzongorát. A Bartók Béla Zongoraverseny szervezői sem tudtak volna egy nemzetközi viadalhoz méltó hangszert biztosítani a fiatal muzsikusoknak, ha a szponzoráló cég nem szállíttat egy Bösendorfert a Fricsay-terembe.

– Budapest kivételével kevés olyan város akad az országban, ahol megfelelő színvonalú hangszert tudnak kiállítani, amellyel a legnagyobb zongoristák előtt sem kell szégyenkezni. Szeged egyetlen igazi koncertzongorája egy közel harmincéves Steinway D-modell, amit a Zeneakadémiától kaptunk egykor. Öt évvel ezelőtt 1,8 millióért teljesen felújíttattuk, de mára szinte teljesen tönkrement – mondja Finta János, a Filharmónia Kht. szegedi irodájának vezetője. A hangversenyszervező cégnek nincs kerete új hangszerre, ami legalább 30 millió forintba kerülne. Finta János széttárja a karját, amikor a Kossuth-díjas Ránki Dezső és más világnagyságok megdöbbenésüknek adnak hangot, hogy egy ilyen zenei múlttal rendelkező városnak nincs egyetlen kifogástalan koncertzongorája sem.

A kölcsön Bösendorfer a Bartók-zongoraversenyen. Fotó: Frank Yvette
A kölcsön Bösendorfer a Bartók-zongoraversenyen. Fotó: Frank Yvette

– A megfelelő tárolását sem tudnánk megoldani, hiszen nincs koncerttermünk. A színházban, a színpad alatt raktározott Steinway is azért megy olyan gyorsan tönkre, mert a fűtetlen térben nem lehet télen-nyáron megfelelő állandó hőmérsékletet biztosítani. Egy jó zongora ára, azaz 30-40 millió forint a szimfonikusok számára óriási tétel, városi szintű összefogásra lenne szükség – véli Gyüdi Sándor.

A színház leendő főigazgatója – egyelőre a zenekar igazgató-karnagyaként – azt is hozzá teszi: a szimfonikusok állami támogatásból hangszerbeszerzésre fordítható éves kerete körülbelül 20 millió forint. Idén azonban nem tudtak új intstrumentumokat venni, mert ezt az összeget a Korzó Zeneház berendezésére, hangszertároló szekrényekre, tartozékokra – húrokra, gyantákra, nádakra – kellett fordítaniuk.

A nemzet hangszerei

Több mint egymilliárd forint értékű hangszer – harminc vonós és két fuvola – van a magyar állam tulajdonában. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium kezelésében lévő gyűjtemény értékes darabjait fiatal, tehetséges művészek és hazánk „zenei nagykövetei" használják. A hangszerpark legdrágább darabja egy Stradivari, ami önmagában kiteszi az egész gyűjtemény értékének a felét. A többi hangszer ára nagyjából 5 és 25 millió forint közötti. A hangszereket korábban meghatározatlan időre adták kölcsönbe a művészeknek, 2005 óta azonban már csak öt évre lehet ezeket megpályázni. 1988 óta nem bővült a gyűjtemény, így óriási a túljelentkezés értük.

Nemcsak egy koncertzongora áráért lehetne két lakást venni, más profi hangszerek is horribilis összegekbe kerülnek. Például egy jobb hárfa vagy fagott is 8 millió forint – egy hárfaszékért is 337 ezret fizettek legutóbb.

Gyüdi Sándor hangsúlyozza: személyesen ő és zenekara is az elsők között csatlakozna egy városi szintű összefogáshoz, akár egy jótékonysági hangversenyt is készek adni a koncertzongora beszerzése érdekében. Összefogásra máshol már akadt példa, Debrecen nemrégiben egy Bösendorfer-csúcsmodellt vásárolt harmincmillióért.

Kosztándi István mesterhegedűje

A Szegedi Szimfonikus Zenekar néhány éve az önkormányzat segítségével 3,5 millió forintért vásárolt egy mesterhegedűt, amin Kosztándi István koncertmester játszik. Az olasz típusú hegedűnek csodálatos a hangja. Évekig egy gyűjtő kollekcióját gazdagította, sokáig nem is játszott rajta senki. A népszerű hegedűművész régi hangszerét is szerette, de úgy jellemezte a különbséget: olyan érzés volt a mesterhegedűre váltani, mint amikor valaki éveken át Trabantot vezet, majd átül egy fullextrás Volvóba. A mesterhangszer az elmúlt években beváltotta a hozzá fűzött reményeket: magvasabb, szebb, csillogóbb a hangja, megbízhatóbb, minden húrnak egyforma a csengése. Kosztándi István szerint egy gyengébb hegedűvel is lehet jól játszani, de sokkal több munka kell hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. homer 2008. április 30. 16:20
    „Annyit tennék hozzá, hogy szerintem Kosztándi művész úr egy százforintos hangszeren is tudna csodálatosan játszani!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendszám a robogókra

Szeged - Rendszámot kapnak az ötven köbcentiméter alatti motorkerékpárok 2011-től. A motorosok nem… Tovább olvasom