Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Két műtéttel mentették meg Sárát Szegeden: Romániában azt mondták, magától meggyógyul

Az eddigi legdrágább szívműtétet végezték el a Rotary Gift of Life magyarországi programjában Szegeden. A 17 hónapos Sára betegségére a román orvosok azt mondták, magától meggyógyul majd, a szülők azonban Szegedre hozták, ahol az orvosok csak remélték, hogy meg tudják menteni az életét. Két operációval ez sikerült is, a kislány szerdán egészségesen mehetett haza.
– Amikor megszületett, az orvosok azt mondták, hallanak egy kis szívzörejt. Aztán kiderült, hogy lyuk van a szívén, de megnyugtattak: az magától be fog forrni – mesélt kislánya első heteiről Balázs Lucia. A temesvári édesanya azonban nem volt nyugodt: Sárát féléves korában visszavitte a romániai kórházba kontrollra. Kiderült, hogy a lyuk nem forrt még össze. – Ekkor felhívtam egy békéscsabai ismerősömet, nem tudna-e közvetíteni, hogy Magyarországon is megnézze egy szakember a kislányomat. Így kerültünk a szegedi gyermekklinikára, ahol az orvosok azt mondták, nagyon beteg a baba, és csak remélik, hogy tudnak rajta segíteni.
 

Mint kiderült, Sárának veleszületett szívfejlődési rendellenessége volt: a két kamrát elválasztó sövényen és a pitvari sövényen is volt egy-egy lyuk. – A lyukon a tüdőbe túl sok vér áramlott, a nyomás pedig megnőtt a szívkamrában – magyarázta Hartyánszky István, a szegedi szívsebészeti osztály docense.

– A kislányt 2–4 hónapos korában meg kellett volna műteni. Amikor 8 hónaposan hozzánk került, már olyan rossz állapotban volt, hogy nem bírta volna ki a teljes korrekciós műtétet – mondta el Katona Márta, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ professzora. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy először a tüdőartériát szűkítik össze, hogy csökkentsék a nyomást. Mivel azonban ez nem hozott eredményt, felvetődött, hogy a tüdőér is beteg, amelyet a következő hónapokban gyógyszerrel kezeltek.
 
Gift of Life-program: két műtéttel mentették meg a 17 hónapos Sárát Szegeden - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette


Sára állapota mostanra stabilizálódott, így 17 hónaposan alkalmas lett arra, hogy megműtsék a szívét. – Nem a sebészeti bravúr volt ebben a lényeg, hanem hogy gyógyszerekkel sikerült olyan állapotba hozni, hogy ezt elvégezhessük – fogalmazott Hartyánszky István.
 

A két műtét összköltsége több mint 6 millió forint volt, a családnak azonban ezt nem kellett kifizetnie, a klinikán ugyanis felhívták a figyelmüket a Rotary Gift of Life programjára, amelybe be is kerültek. A szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club által koordinált programban ez volt az eddigi legdrágább operáció, így a nemzetközi alapból is lehívtak erre a célra 15 ezer dollárt. Elmondható tehát, hogy a kislány műtétjét a világ minden tájáról szponzorálták.

Az édesanya elmondta, kislánya már az első műtét után is olyan volt, mint akit kicseréltek: az addig sírós kisbaba sokkal nyugodtabb lett. A második műtét után pedig az étvágya is megjött, már az intenzív osztályon is kérte a vajas kenyeret. – Egyelőre nagyon benne van az elmúlt időszak, fél az idegenektől – mondta Balázs Lucia, aki szerdán haza is vihette a klinikáról kislányát. – De remélem, hamar elfelejti, ami történt, és bár gyógyszereket még egy ideig szednie kell, teljesen felépül, és úgy élhet, mint az összes többi, egészséges gyerek.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiengednék a skálás gyilkost

Szabadlábra helyezte Bene Lászlót a büntetés-végrehajtási bíró kedden Szegeden. A skálás gyilkos… Tovább olvasom