Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Két nap alatt két címzetes főjegyzőt küldenének el indoklás nélkül a megyében

Szeged, Bordány - Indoklás nélkül szeretné eltávolíttatni a mai közgyűlésen Mózes Ervin címzetes főjegyzőt a Fidesz-KDNP.

Ezt a  csütörtöki egyeztető fórumon közölte a frakció. Bohács Zsolt frakcióvezető csütörtökön ezzel kapcsolatban még nem akart nyilatkozni, csupán annyit mondott: a hatályos jogszabály szerint nem kell indokolniuk.

Ez valóban így van, az Alkotmánybíróság (Ab) egyelőre a kormánytisztviselők indoklás nélküli kirúgását minősítette alkotmányellenesnek (a jegyző közalkalmazott) többek között azért, mert sérülhet a hatékony jogvédelemhez való jog, és ezzel összefüggésben az emberi méltósághoz való jog is. Az Ab május 31-i hatállyal semmisítette meg a rendelkezést, mert az azonnali megsemmisítés komoly jogbizonytalanságot okozott volna. A törvény ugyanis egy mondatban rendelkezik az elbocsátásról és a tisztviselő felmondásáról. A közalkalmazottakra vonatkozó törvényre azonban ez utóbbi nem igaz.

Botka László polgármester megerősítette, hogy a tegnap délutáni egyeztetésen téma volt a főjegyző leváltása.

A közgyűlés napirendjén ugyanakkor nem szerepelnek személyi kérdések. Ebben az esetben az szmsz szerint előző nap kell írásbeli javaslatot tenni erre.
 

Mózes Ervin címzetes főjegyző. Mennie kell? Fotó: DM/DV
Mózes Ervin címzetes főjegyző. Mennie kell?
Fotó: DM/DV

A Fidesz-KDNP frakciónak a főjegyző leváltásához szüksége van vagy Szentistványi István (LMP) vagy Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) szavazatára. Tegnap mindkét képviselő mobilja egész délután ki volt kapcsolva, nem tudtuk utolérni őket.

Indoklás nélkül küldte el 20 év után címzetes főjegyzőjét a bordányi képviselőtestület is csütörtökön. Tanács Gábor polgármester nyújtotta be az előterjesztést Kerekes Tibor közszolgálati jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetésére.

Kerekes Tibor 21 éve a település jegyzője, 8 évvel ezelőtt, a megyében először kapta meg a címzetes főjegyzői címet. Balogh Ferenc, a település előző polgármestere korábban lapunknak „higgadt és rendkívül precíz" szakemberként jellemezte. A leváltás hátterét a településen élők is csak találgatják. Tanács Gábor a delmagyar.hu érdeklődésére annyit mondott, hogy nem kell indokolnia, ezért nem is indokol.

– Ha büntetést kap a gyerek, neki is megmondják, hogy miért kapja – fogalmazott Balogh Ferenc aki emlékeztetett: a jelenleg 7 tagú testületből 5-en – köztük a mostani településvezető is – tagja volt a korábbi önkormányzatnak, amely minden évben kiválóra minősítette a jegyző munkáját. Hangsúlyozta is: a településnek hónapokig két jegyzőt kell fizetni, erre pedig nem telik Bordánynak.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. BorDani 2011. március 03. 22:02
  „Hello Lorelai és Nyomozó! Végigolvastalak titeket és a véleményem a következő: SZÁNALMAS ez a jegyző ügy Bordányban. Lehet , hogy a csávó nagy arc, okos, kétdiplomás, elismert, stb. stb, de tudomásul kellene venni, hogy egy munkahelyen van, ahonnét bármikor el lehet küldeni. Indoklással, vagy indoklás nélkül? A törvény megengedi az indoklás nélküli felmentést. Akkor mi van??? Sírhatunk ríhatunk ezen, de észre kellene már venni, hogy mi van a mai világban: valakit úgy kirúgnak egyik napról a másikra, hogy még pislantani sincs ideje. Ja, hogy a jegyzőkkel eddig nem így volt? Hát most ez van. És hogy meddig? Az az alkotmánybíróságon és a kormányon múlik. Hogy ez nem tetszik? Hát nekem se tetszik sokminden, mégis kirúgtak már párszor. ILYEN AZ ÉLET. :-) le voltam kaksizva.
  A polgármester meg egy politikus. Jobboldali? Baloldali? Független? Fehér? Fekete? Okos? Rusnya? Buta? Jóképű? Kit érdekel???? Valamiért nyert a választásokon, tehát hatalmat kapott. Jócskán nagy többséggel? Én úgy tudom igen. Loreal te hülyének nézed őt? Nyomozó, te birod a fejét? Tök mindegy mit gondoltok róla. Megkapta a többséget, tehát tegye a dolgát. Ne rinyáljon, ne kételkedjen, ne habozzon. Tegye amit jónak lát. Annál nincs rosszabb, mint amikor semmi nem történik. Róla majd az emberek mondanak ítéletet. Mikor? Egyfolytában, és a választások alkalmával. Ez a demokrácia lényege, vagy nem? Hogy kivel dolgozik együtt, azt neki kell eldönteni. Se nekem, se nektek, se másnak. Rinyálni lehet, de hogy ki kivel dolgozik együtt azt általában a főnök dönti el minden munkahelyen. Loreál te dolgozól? Nálatok ki dönt? A takarítónő? Az utcáról bekiabálók? Vagy a főnök? A FŐNÖK. Akkor miről beszélsz? Ha kirúg valakit megindokolja? Mindig, minden körülmények között? Vagy csak egyik napról a másikra eltűnik valaki a gépsor mögül? Igazság? Gazság? Mindez egy hétköznapi történet... Miről is beszélünk? Ez az élet rendje. Egy melóhelyen a főnök dönt, jól vagy rosszul. Ő ítéli meg, hogy a melós hogy dolgozik, jól, vagy rosszul. Ráadásul itt a képviselő-testület döntött, megerősítve a főnököt 7-1 arányban. Jól vagy rosszul??? Ezt majd a történelem eldönti. Ti itt rinyálhattok, veszekedhettek, érvelhettek, idegeskedhettek ezen az egészen. semmi értelme. Engem ki__szottul felidegesített, de aztán rájöttem, porszemek vagyunk mindannyian a világegyetem tengerében. Elmegyek, megiszom egy hideg sört az Astor nevű törzshelyemen, visszajövök és nyugodtan fekszek be az asszony mellé. Kis szürke porszemként várom a holnap reggeli szelet, ami tovább sodor egy új helyzetbe. És akár reggel előfordulhat, hogy egy új munkahelyre. De ezen már nem idegeskedem, az arcomra szerény mosoly ül, mert megtudtam, mi mindannyian egyformák vagyunk: mindenkinek van főnöke, aki azt mondhatja köszönöm Bélám, holnaptól nem kell bejönnie dolgozni... ja és nem indokolnám.
  Szarul esik? Igen. Igazságos? Nem. Rinyálok neki? Nem, mert semmi értelme. Ha jó szakember vagyok, bebizonyítom, hogy másutt százszor jobban megállom a helyem. Ha meg nem, akkor összeszorítom a fogam, nehogy kiderüljön, mert másutt sem kapok melót. a gyereknek meg enni kell adni holnap is.
  Remélem értitek, és ráhagyjátok ezt a kakaskodást.Főleg úgy, hogy egymás barátait szapuljátok mint két mindenttudó Krőzus. Semmi értelme pro és kontra. Elárulom, három választásotok van: jöttök sörözni; mentek melózni, vagy elhúztok munkát keresni. :-)”
 • 97. Lorelai6 2011. március 03. 02:03
  „Kedves Nyomozó!
  A cikk tartalma miatt itt kimondottan az iskolázottsága és szaktudása(nem a barátai) alapján kellene megítélni a jegyzőt, mivel a jegyző NEM POLITIKAI POZÍCIÓ, tehát szerintem mindenki felháborodása jogos. Ennek a ki, mihez, hogyan viszonyul dolognak én az ellenkezőjét tapasztaltam és hallottam is sokaktól, mégsem tartom magam a "falu krémjéhez" tartozónak.
  Ez meg már milyen hálátlanság hogy túl hosszú ideig tevékenykedett!Ez idő alatt enyhe szavakkal mondva kimondottan hozzájárult egy teljesen jól működő és virágzó falu megteremtéséhez. Így már igen ügyetlennek kell lenni, hogy bármi is rosszabb legyen.
  Számomra az a legfelháborítóbb hogy egy ember 21 éves munkáját egyszerűen milyen jogon radírozza ki bárki is indok nélkül, bármiféle kijáró tiszteletet és becsületességet mellőzve?Tényleg nagyon törekvő, egyenes fiatalember!
  Ja és rendszert nem lehet váltani, csak változtatni!”
 • 96. kzsolt 2011. február 27. 08:55
  „Hannibal-ante-portas , ha a te tulajdonodat akarja kijátszani a címzetes úr akkor is ilyen szépeket ír róla.”
 • 95. Nyomozo 2011. február 27. 08:13
  „Egyébként távol áll tőlem, hogy Dr. Kerekes Tibor szaktudását bírálnám. Az a véleményem, hogy túl hosszú ideig tevékenykedett Bordányban és elvegyült a falu krémjével.”
 • 94. Nyomozo 2011. február 27. 08:07
  „Kedves Lorelai6!

  Elsőként is az a véleményem, hogy egy embert nem az iskolázottsága szerint kell megítélni! Nagyon jól ismerem Dr. Kerekes beosztásához való hozzá állását, a lakosság egyes rétegeihez való viszonyulását. Ezt konkrét tényekkel is alátudom támasztani, de itt nem akarom. Tanács Gáborról nem akarok szót ejteni, Őt csak úgy ismerem, hogy egy talpra esett, törekvő fiatalemer. Nagy tiszteletben tartom a volt polgármestert is, de ha Ő nem indult, visszavonult, akkor magával vihette volna a Jegyzőjét is. Így Bordányban is végbe mehetett volna minden sérelmek elkerülésével a rendszerváltás.”
 • 93. szabógéza 2011. február 26. 10:38
  „Szerintem a jegyző elbocsájtása politikai hátcéllal,személyes bosszúvágyból történt.Nem értem miért van szükség egy 3000fős falunak alpogármesterre...,vagy csak párban tudnak vagy mernek intézkedni?Ja egyébként igaz,hogy az alpolgármesternek sincs diplomája?”
 • 92. sügér63 2011. február 26. 09:34
  „Olyan nagy szaktekintélyek,hogy tudják ha csalnak, hogyan nem lehet őket megfogni.”
 • 91. klj_54 2011. február 25. 22:08
  „90. keiner 2011.02.25. 19:28
  A jelen kormány a volt bolsevik módszereket alkalmazza!
  Oka egyszerű:
  Volt KISZ (Komszomol) titkárok, volt párt titkárok és egyéb pár csinovnyikok alkotják a kormányunkat.
  Ezen háttér determinálja az általuk használt módszereket!”
 • 90. keiner 2011. február 25. 19:28
  „Hát, nem értem mi folyik nálatok.
  http://nol.hu/archivum/20110225-a_gondnoksag”
 • 89. deszkás 2011. február 25. 17:14
  „Ugyanaz folyik mint Kádár idején:te az én katonám vagy az se baj ha hüle.Az eredményét tudjuk.”
 • 88. Hannibal-ante-portas 2011. február 25. 16:08
  „A két címzetes főjegyző szakmai hozzáértéséről csak annyit , hogy pl. nincs a Homokhátságon olyan település, ahol Kerekes Tibor ne helyettesített volna, amikor nem volt jegyzője egy településnek. Akkora szaktekintély, hogy ha valahol üresedés volt, akkor az új jegyző kinevezéséig Ő helyettesített. Mózes Ervin és Kerekes Tibor rendszeresen publikált az országos jegyzői szaklapban, ami kizárólag a szakmának készül. Kérdezem a fülkeforradalmárokat, ha annyira kontárok lennének, akkor szerintetek publikálhattak volna egy szaklapban éveken keresztül????
  Az hogy egy nyomozó nick nevű írogat mindenféle badarságot, ne foglalkozzunk vele. Nyilván ha valakit a jegyző valamilyen hatósági ügyben elmarasztal, vagy szankcionál, nem lesz jó véleménye róla...
  Azért az mindennél beszédesebb, hogy a tegnapi bordányi Kt. ülésre 70!!! lakos ment el, szimpátiából a jegyző mellett...Sőt a településen aláírást is gyűjtöttek.
  Ez mellékes, hiszen Tanács Gábor, a homokhátság kiskirályának Nógrádi Zoltánnak a "szárnysegédje". Nem szerettem volna más jelzőt alkalmazni.
  Jelenleg a "Csák Máték korát" éljük. Van a mórahalmi kiskirályság, hmvhelyi kiskirályság, makói kiskirályság stb...
  Azért szomorú ez az egész, mert megint nem a szakmáról, hanem a politikáról szó.
  Ilyen fűnyíróelvet még demokratikus kormányzat alatt nem láttam a rendszerváltás óta...”
 • 87. mulinaio 2011. február 25. 16:05
  „Tisztelt olvasók !
  Nem kívánok kormányrendeletekkel és nagyon szépen és okosan hangzó gondolatokkal dobálózni,ezt már épp elegen megtették helyettem. Véleményem szerint itt nem arról van szó,hogy lehet-e meneszteni egy köztisztségviselőt indoklás nélkül..józan paraszti ésszel nézve is kétségbeejtő a helyzet. Így érezzék magukat az emberek biztonságban Magyarországon ?! Ismételten az arcunkba csap a felismerés : ebben az országban nincs értelme becsületesen dolgozni és odaadóan,jól végezni a munkád... Hiszen mit kapsz cserébe ? ****** ! Hiába tanulsz,hiába végzed 21 éven keresztül kiválóan a munkád,egyszer csak valaki azt mondja,hogy viszlát ?!!!!! Tényleg működhet ez így ? Tényleg rettegésben akarják tartani a magyar embereket ? Dőljön romba az EGÉSZ ÉLETED azért,mert valakinek a valakije a helyedre pályázik ?! Ezzel csak azt táplálják az emberekbe,hogy hiába próbálsz becsületesen élni,hiába építed fel az életed forintról-forintra,tégláról-téglára,ha ezt valaki egy csapással a földdel teheti egyenlővé ...”
 • 86. Hannibal-ante-portas 2011. február 25. 15:57
  „1 makóinak igaza van a jogszabályhelyeket illetően.
  Teljesen szomorú mindkét eset. Aki ismeri a címzetes főjegyzőket, az tudhatja, mekkora szakmai tudással rendelkeznek. Valaki írta itt korábban, hogy milyen cím ez, mert a vpop-nál is osztogattak címzetes címet..
  Nos akkor a sok fogalmatlannak leírom...Bizony ez egy hatalmas cím, amiből jelenleg 5 jegyző rendelkezik a megyében. Ruzsa, Bordány, Szeged, Makó és Hmvhely...
  Ahhoz hogy vki ilyen címet kapjon, először is meghatározott időt kell jegyzőként eltölteni. Utána a helyi Képviselő-testület kezdeményezésére a közig (Kormány) hivatal dönt a felterjesztésről. Ezt követően az önkormányzatokért felelős minisztériumban döntenek, hogy megkapja-e a felterjesztett.
  Hatalmas elismerés, mert kb. bruttó 15 e Ft-tal nő a fizetés....
  Ja és annak az agymosott hozzászóló narancskatonának üzenem, aki itt 5 millió lelépési pénzt emleget, hogy nagyon téved. Ráadásul a végkielégítésekről szóló tv. alapján, ha így is lenne, akkor a 98 %-át le kellene adóznia...”
 • 85. Hannibal-ante-portas 2011. február 25. 15:49
  „Nos akkor tegyük tisztába a dolgokat.
  1. A kormánytisztviselő, a köztisztviselő és a közalkalmazott 3 különböző jogviszony!!!!
  2. A kormánytisztviselők állami hivatalokban és azok területileg illetékes szerveinél dolgoznak (pl.: Kormányhivatal, regionális nyugdíjigazgatóság, mep, ántsz stb..)
  3. A nem állami hivatalokban, mint pl az önkormányzatoknál köztisztviselők dolgoznak.
  4. A közalkalmazottak pl: tanár, orvos, szociális munkás, családgondozó, védőnő stb....
  Vagyis a jegyző = köztisztviselő.
  Jogászként szégyellem magam az AB döntését illetően. Súlyos hiba, ami a jogérzékenységemet is sérti...
  Ha vmi alkotmányellenes, akkor azt nem egy jövőbeni időponttól állapítják meg... Ez ép ésszel fel nem fogható...
  Ráadásul az sem, hogy ez miért csak a kormánytisztviselőkre igaz.
  Egyértelműen az volt a "jogalkotó"(???) célja, hogy a minisztériumi és egyéb közigazgatási szerveknél könnyen meg lehessen szabadulni attól, akit nem akarnak. Más kérdés, hogy a munkaügyi pert úgy bukják majd, mint a pinyt... És akkor mi van.. Ki az aki majd kéri, hogy helyezzék vissza az állásába.
  Nem sok ilyen volt, pl: Esztergom város előző jegyzője....”
 • 84. focabacsi 2011. február 25. 15:16
  „82. 1makói 2011.02.25. 15:03

  Kösz :) ezek szerint a mondat Ok, kivéve azt, hogy a jegyző köztisztségviselő és nem közalkalmazott :)”
 • 83. Lorelai6 2011. február 25. 15:14
  „Kedves Nyomozó!

  Szerintem Tanács Gábornak a diplomaosztóján kellene majd gratulálnod, ami ugye még távol van! Igaz, hogy szórólapjain megtévesztve a szavazó polgárokat, szerepelt az andragógia diplomája...
  Jaaaa és az maradt ki a cikkből, hogy Dr. Kerekes Tibor címzetes főjegyző és két diplomával rendelkező eu-s szakjogász. Ez a pontos megnevezése annak, aki a fél életét végigtanulja a másikat végigdolgozza Bordányért!JJAJ de hát ezt mondhatom a magasan kvalifikált Tanács Gábornak.
  Valószínűleg mivel Dr. Kerekes Tibor szaktekintélynek számít és kifogástalanul végzi a munkáját ahogy én hallottam és tapasztaltam, eddig nem is volt indok az elbocsájtásra, ahogy most sincs mint látjuk!
  És már ne is haragudj Te honnan tudod h miért kapta a kitüntetését?”
 • 82. 1makói 2011. február 25. 15:03
  „80.
  A kormánytisztviselők jogállásáról külön törvény rendelkezik - a 2010. évi LVIII. törvény.
  Ők kormánytisztviselők, és NEM köztisztviselők!

  A köztisztviselők jogállásáról az 1992. évi XXIII. törvény rendelkezik.
  Idézet a törvényből: 17. § (1) A közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti.
  Erre az Alkotmánybíróság határozata nem terjed ki, csak a kormánytisztviselőkre.
  A közalkalmazottakról pedig nem is volt, és most sincs szó. Esetükben a felmentést eddig is, és ezután is indokolni kell.
  A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 30.§ (2) A munkáltató a felmentést köteles megindokolni. Az indokolásból a felmentés okának világosan ki kell tűnnie, és a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a felmentés indoka valós és okszerű.”
 • 81. zuzuz 2011. február 25. 14:57
  „Ezeknek a fideszes kreténeknek egy indoklás nélküli pofánvágás kéne.”
 • 80. focabacsi 2011. február 25. 14:32
  „"Ez valóban így van, az Alkotmánybíróság (Ab) egyelőre a kormánytisztviselők indoklás nélküli kirúgását minősítette alkotmányellenesnek (a jegyző közalkalmazott) többek között azért, mert sérülhet a hatékony jogvédelemhez való jog, és ezzel összefüggésben az emberi méltósághoz való jog is. Az Ab május 31-i hatállyal semmisítette meg a rendelkezést, mert az azonnali megsemmisítés komoly jogbizonytalanságot okozott volna. A törvény ugyanis egy mondatban rendelkezik az elbocsátásról és a tisztviselő felmondásáról. A közalkalmazottakra vonatkozó törvényre azonban ez utóbbi nem igaz."

  Ez a mondat nagyon sok sebből vérzik. Nem vagyok jogász, de szerintem a törvény közalkalmazottakat meg köztisztviselőket ismer. A kormánytisztviselő = köztisztviselő, a jegyző = köztisztviselő...
  Szerintem a mondat így hangzott volna helyesen:

  Ez valóban így van, bár az Alkotmánybíróság (Ab) a köztisztviselők indoklás nélküli kirúgását alkotmányellenesnek minősítette (a jegyző köztisztviselő) többek között azért, mert sérülhet a hatékony jogvédelemhez való jog, és ezzel összefüggésben az emberi méltósághoz való jog is. Az Ab május 31-i hatállyal semmisítette meg a rendelkezést, mert az azonnali megsemmisítés komoly jogbizonytalanságot okozott volna. A törvény ugyanis egy mondatban rendelkezik az elbocsátásról és a tisztviselő felmondásáról.

  A közalkalmazottakat felemlegetni itt az felesleges, mert nincs közük az ügyhöz....”
 • 79. síkvidéki 2011. február 25. 14:23
  „én Botka helyében nem félnék az esetleges előrehozott választásoktól...csúnya bukta lenne a szegedi fidesznek. az esztergomi fideszesek már régen rájöttek, hogy jobb, ha nem kiabálnak olyan hangosan.”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghallgatná a főkapitányt a Jobbik

A megyei közgyűlés Jobbik-frakciójának két tagja úgy fogalmazott sajtótájékoztatóján: bizonyos esetekben "a rendőrség kettős mércét alkalmaz". Tovább olvasom