Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Két rendőrautó járőrözik az M5-ösön

Nagyot puffan egy jó étvágyú német juhász a 130-cal száguldó kocsin. Az autópálya-rendőrök szerint komoly balesetveszélyt jelentenek a tanyavilágból az M5-ösre kajtató ebek. A 25 fős új rendőri egység Balástyáról kiindulva őrzi a pálya rendjét: egyszerre általában két kocsijuk van úton.
Fotó: Frank Yvette
Elfolyt az olaja egy kocsinak, autómentőt kérnek – jelezték tegnap délelőtt rádión az autópálya rendőrség ügyeletesének. Ez az apró probléma adott jó egy órára feladatot az M5-ösön járőröző rendőröknek. Ott maradtak ugyanis a pórul járt személykocsi mögött, hogy biztosítsák a helyszínt. A központ szabad autómentőt keresett, és küldött. Nem olyan ez, mint a német tévésorozatban száguldozó rendőrök élete. A balástyai autópálya- rendőrök nem törik olyan szorgalmasan a kocsikat, mint a film szereplői és üldözés sem jut minden hétre. A sofőrök szépen 130-ra lassítanak, ha föltűnnek a rendőrök Skodái. Egy kis villogás, egy kis sziréna, és a rajtakapott autós már húzódik is le.

Az volt első kérdése annak az öltönyös sofőrnek is, aki „félszemű" Opeljét leállította, hogy ugye csekket nem kap. Őze Péter rendőr törzsőrmester csak figyelmeztette. Üldözni elvileg tudnának, hiszen az erős Octaviák 200-as tempónál is nyugodtan futnak – igaz, az utastérben óriási a zaj. Járőrkocsik ezek, nem folyamatos száguldásra tervezték őket.

Őze Péter törzsőrmester és Eleven István parancsnok. Fotó: Frank Yvette
Aki nagyon meg akar lógni a pályán, komolyan fölkészített autóval mer csak próbálkozni. A héten két ilyen „megtévedt" állampolgárokból álló csapatot is fülön csíptek. Eleven István parancsnok óvatosan fogalmaz: a „jóemberek" olyan eszközöket tároltak az autóban, amellyel esetleg bűncselekményt is el lehet követni. A szerdán elfogott banda tagjait körözték, a hétfőieknek csak jelezték: a rendőrség dolgozik ezen a szakaszon is.

Érdemes az utasoknak vigyázni: éjjel a parkolóban alvókat könnyen megtámadják. Sokan legfőbb értékeiket ráadásul ölben tartogatják. Ha a rablók beverik az ablakot, mire ocsúdik az áldozat, már el is hajtottak. Eleven parancsnok a trükkös rablóktól is óv, akik a pályán jelzik: lapos a kerék! És megállnak segíteni.

Megelőzés

A parancsnok szerint azért fontos a rendőri jelenlét az autópályán, hogy a „megtévedt" állampolgárok ne szokjanak ide. Az autópálya rendőrség Balástyán 25 fővel dolgozik, a fővárosi Rendészeti és Biztonsági Szolgálat autópálya rendőrség részeként. Ez a szakma csúcsa, kicsit kiváltságosok is az itt dolgozók, akik többnyire pályázattal kerültek az egységhez. A Kiskunfélegyházától délre eső autópálya szakasz tartozik hozzájuk, általában két kocsijuk köröz a pályán, benne határvadászok és rendőrök is dolgoznak.

– Injekciós tűvel a parkolóban kiszúrják a gumit, aztán a pályán figyelmeztetik a továbbhaladó sofőrt, és akár szívesen beállnának kereket cserélni – magyarázta beosztottja, a volt kommandós. Őze Péter a bevetési alosztályt cserélte békésebb foglalkozásra: Kecskemétről jár naponta Balástyára. Úgy gondolja, háromgyermekes apaként és 36 évesen ideje volt váltani. A törzsőrmester szerint a gyanús autókat már arról föl lehet ismerni, hogy a sofőr igyekszik nem gyanút kelteni. Van olyan „rafinált" vezető, aki az igazoltatáskor úgy kezdi, hogy a háta mögött ülő kettőt nem ismeri, stopposok, most vette föl őket.

A legsúlyosabb balesetet eddig egy román család élte át, autójuk árokba borult – tette hozzá parancsnoka. Néhány autót pedig kutyák törtek össze. Eleven István szerint a tanyavilágban csatangoló kutyák közül több is az M5-ösre jött meghalni az utóbbi hetekben. A kutyával történő találkozás után az autókat rendszerint úgy kell elvontatni a helyszínről. Kéretik tehát az ebeket a környéken jól megkötni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliós adomány a szívsebészetnek

Másfél millió forint értékű műszert adományozott egy makói férfi a szegedi szívsebészeti klinikának.… Tovább olvasom