Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Két szegedi iskolának még nincs igazgatója

Szeged - Kedden nyilvánosságra hozták az iskolavezetők pályázatainak eredményét – nincs még igazgatója két szegedi iskolának, a Madáchnak és a tarjáni két tannyelvű intézménynek. A döntéshozó minisztériumban nem árulták el, hogy hiánypótlásra kötelezik a jelölteket, és augusztus 16-ig döntenek, vagy teljesen új pályázatot írnak ki. Csongrád megyében 8 oktatási intézmény élén lesz változás augusztus 21-étől.
Tegnap jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma a döntést a köznevelés új intézményvezetőinek kinevezéséről: 428-an kaptak 5 évre szóló megbízatást a köznevelésért felelős államtitkártól.

Tizenhat esetben – a hiánypótlásokat követően – augusztus 16-áig hoz döntést az államtitkár, 190 pályázat pedig eredménytelenül zárult, mert – ahogyan Hoffmann Rózsa fogalmazott – „ezekben nem lehetett jó lelkiismerettel jó döntést hozni". Ezeken a helyeken a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új pályázatot ír ki.

Régi és új igazgatók a megyében

Csongrádon az összevont intézmények vezetője Váradi Gáborné, a tömörkényi Szent Miklós Iskola telephelyvezetője lett. (Korábban megírtuk: a véleményezésre jogosult csongrádi képviselő-testület három aspiráns – egy szegedi jelölt, továbbá az eddigi megbízott vezető, Forgóné Balogh Erika és Váradi Gáborné – közül a megyeszékhelyen tanító pedagógus mellett tette le a voksát – a szerk.) Fábiánsebestyénben és Szentesen a korábbi igazgatók maradnak az iskolák élén. A községben Faragó M. Ferenc, a szentesi Deák-iskolában Varga Sándorné, a kollégiumban Kertész Ildikó. Úgy tudjuk: mindhárom helyen ők voltak az egyetlen indulók. Hódmezővásárhelyen a Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a régi maradt. A Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola új vezetője Walterné Böngyik Terézia, a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskoláé pedig Farkas Zsuzsanna. Szintén új vezetője van a Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Szakszolgálatnak: Kincses Tímea Katalin. Mórahalmon a Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetésében nem történt változás, a Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új igazgatója pedig Sas Györgyné.

Szegeden a legnagyobb vihart a Madách Imre Angol–Magyar Két Tannyelvű Általános Iskola igazgatóváltása okozta. Egyrészt azért, mert az eddigi igazgatót, Ezumahné Németh Györgyit mandátuma lejárta előtt nyugdíjazták, másrészt azért, mert helyére a közgyűlés két jelölt kinevezését is támogatta: Nagy Pétert 15 igen és 13 tartózkodás, Juhász Erikát pedig 14 igen és 14 nem mellett. Mindezt úgy, hogy az iskola tantestülete és szülői közössége – amely eddig a döntéshozó volt igazgatóválasztáskor – az 1998 óta az intézményben oktató, matematika–technika szakos Nagy Pétert támogatta.

Hogy ki lesz az intézmény új igazgatója, az kedden sem derült ki, az iskola neve ugyanis nem szerepel a megválasztott igazgatók listájában, ahogyan a Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskoláé sem.

Az EMMI sajtóosztályán érdeklődésünkre azt közölték: nem árulhatják el, hogy eredménytelennek minősítették a pályázatokat, és újat írnak ki, vagy augusztus 16-áig döntenek a két ügyben.

A többi Csongrád megyei iskola irányításáról döntöttek: Szegeden öt intézményben a korábbi igazgató maradt a helyén: a Rókusi Általános Iskolában Kókai Gyula, a Szegedi Béke Utcai Általános Iskolában Mészáros Zsolt, a Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában Husztáné Gyursánszki Erzsébet, a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskolában Szöginé Veczkó Ibolya, a Szegedi Városi Kollégiumban pedig Szebenyi Péter. A Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolának Katona Judit, a Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának Kiss László, a Szegedi Fekete István Általános Iskolának Kispéterné Kotogán Erzsébet lett az új igazgatója.

Ahol most nem sikerült igazgatót kinevezni, ott a szervezeti és működési szabályzatban rögzített módon az igazgatóhelyettesek látják el átmenetileg az igazgatói feladatokat. A posztokra a KLIK új pályázatokat ír ki, és várhatóan szeptemberben nevezik ki az új vezetőket.

Olvasóink írták

 • 20. valaki0 2013. augusztus 11. 16:05
  „Sajnos az iskolai évkezdést teszik nehézkesebbé ezzel a kései döntéshozatallal.És még ilyenkor is vannak,akik elvesznek a részletekben és csupa haszontalan dologgal foglalkoznak,mint például,hogy "ki kivel táncol"???Nem is értem.Ez után az is baj lesz majd,ha pl.: valaki köszön a másiknak???Van akinek erre van ideje,hogy ilyesmikkel foglalkozzon???Talán nem erre kéne fecsérelni a figyelmet,hanem arra,hogy az iskolának mi a legjobb!!!Szerintem nem az,ha valaki ilyeneket figyel és ilyenekkel foglalatoskodik és ezekkel próbálja rossz színben feltüntetni a másikat.Itt a lényeg az,hogy ki alkalmas szakmailag és emberileg egyaránt.És az eredmények Peti bácsi mellett szólnak!!!

  És minden emberhez tudunk kapcsolni olyan másik embert,aki nem szimpatizál az illetővel.A lényeg,hogy a többség -méghozzá igen nagy többség- Peti bácsit szeretné!!!

  És még valami:Biztos van1-2 olyan gyerek,aki nincs jó véleménnyel róla...valószínűleg,olyan gyerek,akit Peti bácsi leszidott valamiért és jó útra terelte.De ezen 1-2 gyerek szülei biztosan örülnek ennek!”
 • 19. öreganyó 2013. augusztus 09. 14:12
  „Jól emlékszik VOVOZS. Dr. Szalay József Igazgató Úr az iskolát, megnyitása óta vezette, megfelelő szigorral. Bár
  merről is fújt a szél. Sok szép sikert értek el, gratula Igazgató Úr. Szép nyugdíjas éveket, jó egészséget kívánunk,
  volt tanítványoki

  Volt a Tarján 3-nak egy agilis, mindenki Terike nénije is. Szinte minden gyermeket ismert, és segített problémájuk
  megoldásában. Most már Ő is végleg nyugdíjas. Jó pihenést, jó egészséget kívánunk neki is.”
 • 18. nocsak6 2013. augusztus 08. 22:36
  „nemtudomka67!
  Ismeri esetleg az"egyedet"? Én úgy tudom,egy emberről, egy nőről, egy anyáról, egy tanárnőről van szó! Gondolom, a másik - "betolakodó" - pályázót illette ezekkel a nem éppen intelligens mondatokkal! Semmiképpen nem ítélkeznék valakiről, akit nem ismerek, nem ismerem az eddigi munkáját, főleg nem jelenteném ki róla, hogy pedagógusnak is csapnivaló. Milyen jogon ítélkezik bárkiről is,ha nem veszi a fáradságot ahhoz, hogy egyáltalán megismerje? Ha pedig erre nem hajlandó vagy nincs lehetősége, akkor ne ítélkezzen! A magánéletet meg főleg nem kellene belekeverni ebbe az egyébként is rendkívül méltatlan cirkuszba...”
 • 17. jacuzzi 2013. augusztus 08. 06:44
  „Jól tudom, hogy a Madáchban "Peti bácsi" az előző igazgató leányával közösen táncol, így finoman szólva egyengetve volt az útja, és e mellett - vagy ezért - ő volt az egyik kis kedvenc? Gyerekektől sajnos nem hallok jót róla...”
 • 16. nemtudomka67 2013. augusztus 08. 05:35
  „Azt azért nem értem.Hogy a fenében akar igazgatni az,akit a tantestület többsége nem fogad el?Nem átall kiállni eléjük úgy,hogy tudván tudja,a többség a háta közepére se kívánja!
  Nyilván az ilyen helyzetet felvállaló "egyed" nem hogy pedagógusnak de tanárnak is csapnivaló!Ha már Ő nem elég önkritikus,akkor legalább a családtagjai és barátai figyelmeztethetnék:Nem lesz ennek jó vége!”
 • 15. vovozs 2013. augusztus 08. 00:07
  „Sokan nem tudják de tudomásom szerint a tarján III megépülése óta Dr. Szalai József volt az igazgatója, pártól és korszaktól függetlenül.
  Nem sok iskola tudja ezt felmutatni az országba, nem hiába tart az iskola ott ahol most ( jó irányba). Bízzunk nem lefele rontják majd, ami t elért.”
 • 14. studyfy 2013. augusztus 07. 19:55
  „Jót nevettem tegnap a TV előtt. Hofmann Rózsa nyilatkozott, hogy a pályázati anyagból nem tudta eldönteni egy iskola esetében, hogy melyik pályázó a megfelelőbb. Ezért behívatta őket egy személyes beszélgetésre, ami alapján aztán döntött. Itt tartunk 2013-ban? Egy pályázati rendszerben kell lenni Bíráló Bizottságnak, mely az előterjesztést megteszi. Vagy a miniszter nem bízik az általa kinevezett Bizottságban? Vagy más oka lehet kézi vezérlésnek?”
 • 13. furioso 2013. augusztus 07. 16:18
  „"8. nocsak6 2013.08.07. 14:22

  Én azért kicsit aggódom a tanévkezdés miatt... Ebben a két intézményben,ahol még folyik a huza-vona, hogy tudják majd felelősséggel elkezdeni a tanévet? Ha új pályázatot írnak ki, mennyi időt kapnak egy igényes munka megírására a leendő pályázók? Ha szeptemberre lesz eredmény, mikorra tudja kialakítani az intézményvezető a rendet? Mert hogy nem egy-két kóbor kölyökről van szó,hanem - a két iskolában - kb. ezerről,akinek ugyanúgy járna a nyugodt, tisztességes tanulás,mint a többiben tanulóknak..."
  Egyetértek az aggodalmával, de ez nem csak szegedi gond, hanem pl. deszki is. Egyszerűen elfelejtették kiírni az iskolaigazgatói pályázatot, s amikor erre rádöbbentek, gyorsan-frissen kiírtak egyet. Pályázat beadási határidő aug. 10., elbírálás még később, az állás betölthető szeptember 10-től. Addig meg funkcionál (?) a (volt) igazgató helyettes, akinek a státusza megszűnt szeptember 01-től (onnantól egyszerű tanár), mert az iskola tanulói létszáma 200 fő alá esett (199). Csak azt nem értem, mennyivel több munka van 200 gyerekkel, mint 199-cel? Ez a mai oktatási rendszer... Tantárgyfelosztás, órarend kialakítás kinek a feladata (felelősséggel)?”
 • 12. Egyutt_bekeben 2013. augusztus 07. 15:24
  „Ami itt egyik-másik kommentelőnek csak téma, addig az adott iskolába járó gyerekeknek és szüleiknek egy nagyon is fontos ügy. A Tarján 3-ban ráadásul azért van igazgató váltás, mert a régi igazgató egyébként is nyugdíjba ment. Ezúton is köszönjük a munkáját Dr. Szalai Józsefnek, aki több évtizeden keresztül volt igazgatója az intézménynek.”
 • 11. Egyutt_bekeben 2013. augusztus 07. 15:18
  „NEM! Nem a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskolába járt Ricsike! Amiről ti beszéltek, az egy másik tarjáni iskola. Nagyon sajnálom, hogy nem ismertek egy ilyen nagymúltú iskolát, mint a Tarján 3, amiben már akkor kéttannyelvű oktatás volt, amikor máshol még azt sem tudták mi az. A Madách is egy kitűnő angol nyelvre szakosodott iskola, mert az ugye menő. Ehhez képest a Tarjánba, amelynek ha megnézik a weboldalát a kedves kommentelők azt találják, hogy német kéttannyelvű oktatás, angol kéttannyelvű oktatás és művészeti iskolaként táncképzés folyik.”
 • 10. zanzara 2013. augusztus 07. 15:15
  „A Tarján IV. Számú (Weöres Sándor Ált. Isk.) iskolában volt probléma, nem a Tarján III. Számúban... Utóbbi igen jó hírű iskola,minőségi oktatással.
  Kedves Szalai Tanár úr/Igazgató úr, jó egészséget kívánok!”
 • 9. NP1 2013. augusztus 07. 14:23
  „6. skyzo50 2013.08.07. 13:39
  "Nem mindig, volt 1-2 kisebb botrány Szegeden is, amikor a tantestület, diákönkormányzat és szmk ellenében hozott döntést az önkormányzat is. Egyik ilyen volt például a Radnóti, 2000-ben, ha jól emlékszem." - bocs, de 2000-ben Bartha volt a polgármester fideszes többséggel......

  5. Egyutt_bekeben 2013.08.07. 12:29
  Mi bajuk lehet Vele?
  Jön majd valaki Békésből akinek dolgozni kell még az életrajzán???”
 • 8. nocsak6 2013. augusztus 07. 14:22
  „Én azért kicsit aggódom a tanévkezdés miatt... Ebben a két intézményben,ahol még folyik a huza-vona,hogy tudják majd felelősséggel elkezdeni a tanévet? Ha új pályázatot írnak ki, mennyi időt kapnak egy igényes munka megírására a leendő pályázók? Ha szeptemberre lesz eredmény, mikorra tudja kialakítani az intézményvezető a rendet? Mert hogy nem egy-két kóbor kölyökről van szó,hanem - a két iskolában - kb ezerről,akinek ugyanúgy járna a nyugodt, tisztességes tanulás,mint a többiben tanulóknak...”
 • 7. eternette 2013. augusztus 07. 14:13
  „5. Egyutt_bekeben--véletlenül nem az általad jelzett iskolába jár a kezelhetetlen Ricsike, aki miatt kirúgtak egy tanárnőt? Csak kíváncsi vagyok, mert több cikk volt erről.”
 • 6. skyzo50 2013. augusztus 07. 13:39
  „3. Nem mindig, volt 1-2 kisebb botrány Szegeden is, amikor a tantestület, diákönkormányzat és szmk ellenében hozott döntést az önkormányzat is. Egyik ilyen volt például a Radnóti, 2000-ben, ha jól emlékszem.”
 • 5. Egyutt_bekeben 2013. augusztus 07. 12:29
  „Nagyon sajnálom, hogy a tarján 3 iskola nem érdemelt több figyelmet a cikk írójának. Egy évtizedek óta minőségi szinten oktatást nyújtó kéttannyelvű iskoláról van szó! A diákok és a szülők igen nagy örömmel vennék, ha Dr. Szabóné Dancsik Tünde lenne az igazgató, aki remek vezető és kiváló pedagógus és évek óta az iskolában dolgozik. Ő lenne a biztosíték arra, hogy ez a magas színvonalú oktatás a megszorítások ellenére is megmaradjon.”
 • 4. eternette 2013. augusztus 07. 12:17
  „Örülök, hogy Kókai Gyula igazgató úr a helyén maradt. A legjobb volt a városban a nyelvi tagozata kb 20-25 évvel ezelőtt. Akkor is ő volt az igazgató. Remélem, most is megvan a színvonal. Mindenféle tanulmányi versenyen kiválóan szerepeltek a rókusisok, megállták a helyüket a legkeményebb középiskolákban is. Nagyon igényes képzés folyt ott, a tagozatokon különösen.”
 • 3. NP1 2013. augusztus 07. 11:31
  „1. madonna7 2013.08.07. 09:34
  "Már megint hülyeségeket próbál elhitetni a cikk:a tantestület és az szmk soha nem volt döntéshozó,csak véleményező!" - formálisan valóban nem volt az, de a szoci többségű önkormányzat (a döntéshozó) MINDIG megszavazta azt akit az említett szervezetek javasoltak.”
 • 2. nyomdasz63 2013. augusztus 07. 10:04
  „Nagyon helyes,hogy "Igibá"-t meghagyták a Béke élén- Jó csapat jó vezetője!”
 • 1. madonna7 2013. augusztus 07. 09:34
  „Már megint hülyeségeket próbál elhitetni a cikk:a tantestület és az szmk soha nem volt döntéshozó,csak véleményező!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett New Yorkból a Porgy és Bess csapata

Megérkezett kedden Szegedre New Yorkból az a 31 fős afroamerikai társulat, amelynek előadásában pénteken és szombaton láthatja majd a közönség Gershwin operáját, a Porgy és Besst a Dóm téren. Tovább olvasom