Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Két sztár a Szabadság, szerelemből

A Szabadság, szerelem szegedi diákvetítése után a nézők majdnem egy órán keresztül faggatták a Szabó Karcsit alakító Fenyő Ivánt és a Hanák Esztert játszó Szávai Viktóriát. A színészekkel mi is beszélgettünk. Vikinek a sajtóra is futotta az energiájából, Iván csak röviden, kimérten válaszolt.
Fenyő Iván inkább a nézőkkel beszélgetett

– Mindig ilyen sokat kérdeznek a nézők?

– Nem, ez a mostani jól sikerült. Nagyon jól éreztem magam.

– Melyik a kedvenc jelenete a filmben?
– Egyik jelenetet sem akarom kiemelni. Visszanézni már nem tudom kívülállóként. Amikor forgattunk, akkor sem akartam megkülönböztetni egyiket a másiktól. Mindegyik vagy általánosan nehéz vagy általánosan könnyű, ugyanakkor szerethető jelenet.

– Szabó Karcsi kész lenne feladni az álmait Vikiért. Ön képes lenne ilyesmire?
– Ezt addig nem lehet eldönteni, amíg ilyen helyzetbe nem kerülünk. De a szerelem hatalmas energiákat tud megmozgatni, amiért az ember csapot-papot otthagy.

– Szerepe szerint vízilabdázó. Mennyit kellett gyakorolni ezt a sportot a film kedvéért?
– Két hónapig gyakoroltunk heti négyszer Benedek Tibor és Fodor Rajmund irányításával napi másfél órában. Amennyire a filmhez kellett, megtanultam vízilabdázni, de például tegnap is és ma is úsztam.

– Előző filmje, a Bőrnyakúak miatt katonai kiképzésen vett részt. Mit tanulna még meg szívesen egy film kedvéért?
– Minden jöhet.

– A Szabadság szerelem amerikai szemmel nézve is fogyasztható. Lendületes, akciódús. Külföldi karrierjét segítheti a film?
– Adja isten.

– Tehát az amerikai pálya még mindig cél?
– Majd meglátjuk, hogy mik a célok az életben.

– Nem határozza meg, vagy nem osztja meg?
– Nem osztom meg, de meghatározva sincsenek konkrét pontok, hanem inkább utak és irányok.

– A Dobó Katával forgatott szerelmi jelenet milyen volt?
– Ez egy elég érzékeny jelenet, mindkettőnktől nagyon komoly koncentrációt, odafigyelést, empátiát és toleranciát igényelt. Azt gondolom, hogy jól sikerült.

Szávai Viki triplán kötődik Csongrád megyéhez

Magabiztos, higgadt és öntudatos forradalmárt játszik Szávai Viktória a
Szabadság, szerelemben. A fiatal színésznőt arról kérdeztük: Szávai Viki is olyan határozott-e, mint a szerep, Hanák Eszter.

– Bizonyos dolgokban igen, de ilyen végletes helyzetben mint az 56-os forradalom, nem hiszem, hogy fegyvert ragadtam volna. Mozgalmas akciójelenetek jutottak ennek a figurának, de én sokkal szelídebb ember vagyok, és inkább a háttérben húzódtam volna meg. Ez nem jelenti azt, hogy nem vettem volna részt az eseményekben, de azt hiszem, inkább röplapokat osztogattam volna.

Nemcsak mozgalmas akciójelenetek, de látványos halál is a figura sorsa. Eszter egy égő házból próbál kimenteni egy sebesültet, de a tűzben ő is meghal.

– Amikor azt látja a néző, hogy Eszter kijön égő háttal, az nem én vagyok, hanem egy profi kaszkadőr. De minden más az én közreműködésemmel történt. Az előző jelenetet, amikor be kellett menni a füstös, félig lángra gyúlt helyiségbe, én csinálom, és az utolsó képen, szénné égett arccal is én vagyok látható.

Ehhez a jelenethez Vikit négy órán keresztül sminkelték. Az arcára előbb egy zselészerű anyagot kentek, majd erre ragasztottak például neszkávét, mert ez hasonlít leginkább az alvadt vérre.
– Döbbenetes volt, de nem akkor, amikor sminkeltek. Röhögtünk azon, ahogy torzulok, mert az ember a durva helyzeteket megpróbálja humorral elütni. A forgatás után két-három nappal kezdett mindez visszahatni. Rossz álmaim voltak. Sokszor a kezemre néztem, és egy pillanatra láttam azt a sebet, ami a jelenetben rajtam volt.

A színésznővel beszélgetve három olyan dolgot is találtunk, ami Vikit Csongrád megyéhez köti. Az egyik a szentesi Horváth Mihály Gimnázium.
– Nagyon meghatározó része volt az életemnek. Az a szellemiség, ami akkor ott uralkodott, a mai napig kihat az életemre. Nagyon sok mindent kaptam ott, nem is a gimnáziumtól, hanem azoktól, akik akkor oda jártak. Zárt közösség, ma is odafigyelünk egymásra.

A másik kapocs Bal József, a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője.
– Miatta vettek föl a főiskolára. A felvételi harmadik fordulója előtt van egy egyhetes együttélés. Felmérik, hogy ki meddig és mit bír. Nekem a második napon elegem lett az egészből, és haza akartam menni. Bal József volt az, aki leültetett, és azt mondta, hogy nem mész sehova. Ha ez nincs, biztos, hogy otthagyom az egészet.

A harmadik kötelék a legszemélyesebb:
– A párom családja szegedi, és ha csak tehetjük, meglátogatjuk a nagymamáját. Nagyon szeretem ezt a várost, ezért örültem, hogy erre a közönségtalálkozóra szabaddá tudtam tenni magam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a Tiszavirág épülete

Több mint 100 millió forintból újítják fel a Tiszavirág zónázó épületét, a Balassa-házat. A műemléki… Tovább olvasom