Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Két tucat nyomáspróba a Széchenyi téren - versenyben szerelték a vízvezetéket

Két tucat nyomáspróba a Széchenyi téren - versenyben szerelték a vízvezetéket
Nem mindennapi látványt nyújtott szerda délután a szegedi Széchenyi téren az a 24 csapat, amelyik vízvezeték-szerelésben mérte össze tudását. Az országos verseny zsűrije a látványon túl a ,,mű" nyomástartását is értékelte.
Világrekord lehetett a Széchenyi tér fősétányán az egy négyzetméterre eső vízvezeték-szerelők száma szerda délután. Szeged a házigazdája a XVI. Országos Víziközmű Szerelőversenynek, amely tegnap kezdődött és ma zárul az elméleti feladatokkal és az eredményhirdetéssel. Az esemény gyakorlati helyszíne a belváros volt, így a járókelők és érdeklődők bepillantást nyertek a szakemberek mindennapi munkájába.

24 víziközmű-szolgáltató 3 fős csapata indult, köztük a Csongrád megyében is dolgozó Alföldvíz Zrt. Korelnökük és vezetőjük Hegyi Sándor ottjártunkkor megnyugtatott, hogy jól haladnak a feladattal, így érezte ezt Biliczka Csaba és Bárkányi Tibor is. Körvezetéket építettek 100, illetve 80 milliméter átmérőjű csövekből, tolózárakkal, tűzcsappal, ezzel párhuzamosan egy szerelődobozba kellett beletenniük két vízmérőórát.
 
Versenyben szerelték a vízvezetéket a Széchenyi téren - GALÉRIA. Fotó: Török János

A zsűri nemcsak a látványra ment, 3,5 bárral nyomáspróbázták is a munkát. A körülbelül kétórás szintidejű feladatnak akkor lett vége, amikor a szakik mindent szétszereltek, és a szerszámok is visszakerültek a ládába.

A verseny célja a dolgozók motiválásán túl a csapvízfogyasztás népszerűsítése és az ágazat presztízsének növelése. Az ivóvízellátás stratégiai kérdés – ezzel felértékelődik azok tudása, akik a területen dolgoznak. Az elvándorlás a víziközműszektort is érinti, az ágazat küzd azért, hogy a munkatársakat megtartsa, és nagy energiát fordít az utánpótlásra. Ennek is szólhat a nem átlagos körítés, szakmai versenyt nem sok ágazatban rendeznek egy nagyváros közepén.
 
Hiány
A szakmai szövetség szerint az alacsony bérek és a munkaerőhiány miatt veszélybe kerülhet az ivóvízellátás biztonsága, ez a szolgáltatás színvonalán túl, a rekonstrukciók elmaradásában – esetenként sűrűbb csőtörésekben – is jelentkezik. A vízművek folyamatosan veszítik el az értékes munkaerőt, ez mára napi probléma lett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadtunk a panaszossal és nyertünk: rendbe teszik a kisposta elejét a Petőfi sugárúton

Fogadtunk a panaszossal és nyertünk: rendbe teszik a kisposta elejét a Petőfi sugárúton
Például betonburkolatot és új kerékpártámaszt építenek. Halleluja! Olyannyira halad az ügy, hogy… Tovább olvasom