Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Két új szegedi részönkormányzat

Két új részönkormányzatot hoz létre pályázati pénzből Szegeden a városvezetés. Eddig csak három, egykor önállóan létező településrésznek volt részönkormányzata, most pedig Tarján-Felsővárosnak és Rókus- Északi városrész-Makkosháznak is lesz. A Fidesz-MPSZ szerint a többi városrésznek is jár a részképviselet.
Részönkormányzatot kap Tarján is. Fotó: Frank Yvette
Negyvenötmillió forintot nyert a Belügyminisztériumtól Szeged önkormányzata lakótelepi részönkormányzatok közösségi céljainak megvalósításához. A városvezetés az összeget két részönkormányzat létrehozására fordítja.

Solymos László városüzemeltetési alpolgármester elmondta: a minisztérium pályázata kimondottan a lakótelepi városrészi önkormányzatok támogatására szólt, ezért Tarján-Felsővárost és Rókus-Északi városrész-Makkosházat választották.

E kettőn kívül továbbiak kialakítását nem tervezik. Az ellenzék azonban még hatot létrehozna, szerintük ugyanis minden városrésznek jár a részképviselet. Egyetértés a jogkörökben sincs: a Fidesz-MPSZ bővítené a településrészi önkormányzatok lehetőségeit.

Kohári Nándor önkormányzati képviselő elmondta: a Fidesz-MPSZ szeretné, ha nem csupán véleményezési, hanem egyetértési joga lenne a részönkormányzatoknak. Ha nagyobb hatáskörrel rendelkeznének, akkor a lakosok is aktívabban és nagyobb számban vennének részt a gyűléseken. Ez azért is fontos, mert a településrész lakosságának itt van módja ajánlásokat tenni a részönkormányzat tagjaira. A tagokat egyébként az ajánlások alapján a közgyűlés választja meg, és szintén a közgyűlés feladata a részönkormányzat vezetőjének kijelölése – polgármesteri előterjesztés alapján. A részképviseletek tagjai még az adott településrészeken megválasztott egyéni önkormányzati képviselők is.

Mostanáig Kiskundorozsmán, Szőregen és Tápén – tehát az egykor önálló településeken – működtek részképviseletek. A Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének szervezeti működési szabályzata szerint feladataik közé tartozik például a településrészt érintő tervek véleményezése, megvalósításuk figyelemmel kísérése, véleményezniük kell a közterületek elnevezését, meg kell állapítaniuk hivatali kirendeltség működése esetén az ügyfélfogadás rendjét és döntenek az önkormányzat által pályázaton, a településrészi önkormányzat támogatására nyert összeg felhasználásáról.

A szőregi részönkormányzat konkrét tevékenységéről Iványi Aurélt kérdeztük. A városrész önkormányzati képviselője elmondta: a 11 tagú testület ötleteivel segített a művelődési ház létrehozásában, javaslatot tettek a Rózsák terének és a játszótérnek a kialakítására és nagyobb összejövetelek, ünnepek szervezésében is részt vesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom