Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Két végén víz alatt a Sárga

Szeged - A Sas utcát teljesen lezárta a Tisza a Sárgán. Az üdülőtelep betonhajó felőli végén is víz alatt vannak a kertek. A folyó a Kiskőrössy Halászcsárda kerítéséig jött fel, de a vendéglő üzemel.
Szárazabb napokat! – köszönt a Németh család a Sárgán tegnap. Nyaralójuk az üdülőtelep betonhajó felőli végén áll, ha árad, hozzájuk megy be leghamarabb a Tisza. A kertben már most fél lábszárig ér a víz, a konyhába – volt alkalmuk megfigyelni többször is – 7 méternél folyik be. A vízállás tegnap az Atikövizig honlapja szerint 630 centiméter volt.

– De legalább innen vonul le legelőbb – nézte a helyszín jó oldalát a családfő, Németh István. 1973 óta övék a nyaraló, megszokták a vizet, ugyanakkor megjegyezték: ha kotornák a Tisza medrét, nem jönne ki a folyó.

A 11 éves Németh Petra lelkesen sztorizott az átélt árvizekről, például amikor az emeleti ablakból pecázott, és kifogta a szomszéd gumicsizmáját. Az iszaplapátolás viszont nem tartozik a legkedvesebb elfoglaltságai közé. Édesanyja azt mesélte: a kutyák érzik meg leghamarabb az áradást, az övék már egy hete izgatott, és nem tágít mellőlük.

Nehogy a folyó vigye el, hétfőn Molnár Géza hulladékot égetett – több háztartás otthagyott szemetét. A nyaralója alsó szintjéről felpakolt, ezért különösebben nem aggódott az emelkedő vízszint miatt. Megszokta.

Németh Petra kutyával játszik a sekély vízben. Nekeik talán még tetszik is a jelenlegi helyzet. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az üdülőtelepen egyébként alig találkoztunk valakivel. Egy vízzel borított kert teraszán négy macska napozott, valahol egy kutya ugatott. A tulajdonosok kijárnak ugyan ellenőrizni, hogy mennyit emelkedett a víz, de nem aggódnak annyira, hogy folyton a Tiszát kémlelnék.

– 640 centinél jön be, 7 méternél felmegy a teraszra. Rossz volna ha bejönne. A téli árvíz nem jó, mert megfagy, és leszedi a falról a maltert. Egyébként ez a víz nem pusztít, csak áztat. Ha nem lenne szemetes, nem is lenne komoly baj. Hány árvíz volt már, és egy ház sem semmisült meg a Sárgán... Akkor pusztító, ha töltést tör át – magyarázta Horváth János, aki szerint a homokzsákpakolást is érdemes meggondolni, mert olyan mindig akad, aki kiteszi, de olyat már nehéz találni aki összeszedi a zsákokat.

– Itt van a folyó a kert alatt, a kerítés vonaláig áll a víz. Készenlétben vagyunk, ha kell, pakolunk – mondta Oláh Dezső, a Kiskőrössy Halászcsárda vezetője. A vendéglő és az Öreg Kőrössy is üzemel. A Kiskőrössy mögötti Sas utcát azonban már teljesen lezárta a víz.

Elöntötte a csongrádi árteret

Elárasztotta a víz a csongrádi hullámtér üdülőterületének útjait. A cölöpökön álló épületek nincsenek veszélyben, de az alsó szintet ajánlatos volt kiüríteni. A csongrádi szakaszon a Tisza vízállása 663 centiméter, szombat óta első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben – tudtuk meg Biatovszki László szakaszmérnöktől. Mindszenten 680 centi a folyó vízállása, ami 30 centivel haladja meg az első fokú árvízvédelem elrendeléséhez szükséges mértéket. Az előrejelzések szerint január 15-éig maximum 720 centin tetőzhet a Tisza. Mindszentnél is elöntötte a hullámteret a folyó, ezért csak csónakkal lehet közlekedni. Kiürítették a kompátkelőnél található éttermet és a hétvégi házakat. A lakóházakat azonban nem veszélyezteti a víz.

Olvasóink írták

 • 10. jjj 2010. január 13. 08:35
  „nem kell ilyen helyen lakni”
 • 9. jjj 2010. január 13. 08:33
  „rossz mikor minden évben sok munka és anyagilak költ ilyenre de valaki ilyen helyen lakik sajnos el kell viselni mindenki ott lakik ahol tud”
 • 8. lidocain 2010. január 12. 19:10
  „kettő dolog: mikori ez a kép? mert ma nem is sütött a nap,amikor meg sütött a nap ezen a héten akkor a viz nem volt kint.
  a másik: ma délután még nem volt egyetlen viz alatti utca sem a sárgán.
  vagy az iroda ablakából nem lehet ellátni a Tisza-partig?
  nincs vélletlenül felvétel a dm-onilne-nál? ennyi tehetségem nekem is lenne az újságiráshoz...”
 • 7. koxos 2010. január 12. 18:43
  „cirdeszblájsz”
 • 6. KolompárRómeó 2010. január 12. 18:21
  „Hétvégén már nem csak a két végén, hanem teljesen :)”
 • 5. ebbolelegvolt 2010. január 12. 17:58
  „Bizony: "akkor pusztító, ha töltést tör át" !
  És a megelőzésre jobban oda kellene koncentrálni, mint a védekezésre, mert olcsóbb és megnyugtatóbb.
  Ezért kellett volna már megépíteni a vésztározókat a Vásárhelyi Terv szerint!”
 • 4. IVY 2010. január 12. 14:19
  „Nyugi.
  Németh Pistáék ilyenkor beköltöznek Szegedre.
  Csak azt nem tudom, a hülye kutyájukat ilyenkor hová teszik?”
 • 3. ZúzÓ 2010. január 12. 13:04
  „Nem lehet, hogy hét végén-t akartak írni?????”
 • 2. CID 2010. január 12. 11:44
  „Persze, hogy hegy volt. Nyílván azt is a komcsik lopták el :)”
 • 1. varadipal 2010. január 12. 11:16
  „Érdekes, hogy az ártérre áradáskor befolyik a víz.Amikor az üdülőtelep épült, akkor még ott hegy volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos tízezrekkel drágult a műszaki vizsga

A 4 évnél idősebb, még első tulajdonosuk által használt autóknak kötelező januártól az eredetiségvizsgálat a műszaki ellenőrzésen. Tovább olvasom