Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Két vízi őz, egy sisakos kazuár

Két pár vízi őzet kapott a Szegedi Vadaspark a Branfere állatkerttől. A szarvasfélék családjába tartozó állatok Magyarországon csak itt láthatók. Egy sisakos kazuár is érkezett a parkba, a színpompás futómadár az embert is megtámadhatja.
Egy sisakos kazuárral és két pár vízi őzzel gyarapodott a Szegedi Vadaspark gyűjteménye.

A szarvasfélék családjába tartozó, ott az egyik legősibb fajnak számító vízi őzeket a franciaországi Branfere állatkert ajándékozta a parknak. Az őznél kisebb, világosbarna színű, meglehetősen félénk állatok Magyarországon egyelőre csak a Szegedi Vadasparkban láthatók. Az őzek rendkívül stresszérzékenyek, ezért szállításuk és tartásuk során
A vízi őz félénk, stresszérzékeny állat Fotó: Gyenes Kálmán
maximális körültekintéssel kell eljárni – mondta Veprik Róbert, a vadaspark igazgatóhelyettese.

A vízi őz Kínában és Koreában honos, a folyó menti mocsaras területeken él. Az állat jellegzetessége, hogy a bakok nem növesztenek agancsot, az egymás elleni küzdelemben 5-6 centiméteres agyarukat használják.

A debreceni állatkertből érkezett a vadaspark Ausztrália-bemutatójába a sisakos kazuár. A futómadár eredetileg Ausztráliában és Új-Guineában él, az emunál kisebb, repülni nem tud. Területét agresszíven védi, erős rúgásai és a karmai komoly sérüléseket okozhatnak. Mivel a madár az emberre is veszélyes, gondozója és közte nem lehet közvetlen kapcsolat.

A fekete tollú, színpompás nyakú és fejű kazuár az esőerdőben rejtett életmódot folytat. Nevét kemény, csontos sisakjáról kapta, melyet menekülés közben használ. Ha megijed, futás közben előre nyújtja és leszegi a fejét, a sisak pedig szétnyitja előtte az erdő aljnövényzetét.

A debreceni állatkert a kazuárért cserébe tavasszal két aranyfejű tamarint kap Szegedről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzzavarban nem segít a múzeum

Óriási közönséget vonzott a Munkácsy- és – megyénkben – a Chagall-kiállítás, ám közben a… Tovább olvasom