Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kétezer gomb egyetlen zakón – de még nincs kész

Házi múzeumot rendezett be a nyugdíjas szegedi szabó. Ördög Ferenc nagy kitartással és szeretettel gyűjti szakmája gépeit, kellékeit és mindent, amit már nem lehet kapni. Álma egy igazi múzeumi kiállítás – addig is pincéjében fogadja a látogatókat.
Ördög Ferenc büszkesége egy kétszáz éve kovácsolt szabóolló Fotó: Schmidt Andrea
Ördög Ferenc akkor húzott le negyven évet a szakmában, amikor még divat volt méret után öltönyt vagy kosztümöt varratni a konfekciós ruhatár mellé. El is tartották a megrendelők a szegedi Divatszabó Vállalat részlegeinek kétszáz dolgozóját.

Tűk, ollók, gyűszűk

Ördög Ferenc munkája során valamennyi szabókelléket begyűjtötte. Egy ideig bérházuk pincéjében halmozta az emlékeket, de – a gyűjtemények szokása szerint – rövidesen minden helyet kinőttek a varrógépek, vasalók, vállfák, nyakkendőtűk, mandzsettagombok, tűk, ollók, gyűszűk, cérnák, csatok, centik, brossok és mesterlevelek. Öt évvel ezelőtt a mester rendet vágott az alagsorban: lenyűgöző múzeumot hozott létre. A pinceajtó hosszú folyosóra nyílik, belépve elakad az ember lélegzete.

– Kupi van, de gyűjteni csak így lehet – vezet körbe a múzeumtulajdonos. Mutogat, gépeket működtet, mesél. Dekorációként milliónyi gomb szegélyezi a falakat. Elégedetten mosolyog a zavaromon. – Harmincezernél abbahagytam a számolást. A különleges példányokat téma szerint varrtam fel a tablókra: az esztergált és öntött fémgombok, a csontból, gyöngyházból és fából valók egy-egy Nagy-Magyarországot formáznak. A férfizakógombokat – összesen eddig 2100-at – egyetlen zakóra öltöttem fel. De még nincs kész.

Singer, Pfaff, Dürkopp

Ördög Ferenc büszkesége az 1870-es szegedi szabómesterlevél és egy kétszáz éve kovácsolt szabóolló. Körülötte római kori gyűszűk és gombok. A szomszéd helyiséget nyolcvan varrógép és legalább ugyanennyi vasaló tölti meg.

– Szinte mindet rendbe tudtam hozni, működnek – büszkélkedett. Singer, Pfaff, Dürkopp, Koehler, Phoenix és Naumann gyártmányú öntöttvas fekete varrógépek, kesztyűvarró szűcsgépek és entlizők. Hozzájuk míves asztalok, lábak, fedők és csillogó olajzók. Némelyik kézzel hajtós, a másik pedálos, és a legritkább, egy térddel nyomható elektromos. A gyártók is megirigyelhetnék, milyen becsben tartja a berendezéseiket. Howe Éliásnak – aki 1845-ben feltalálta a varrógépet – külön emléket állított. Itt látható a világ legkisebb működő varrógépe. Gyerekek varrhattak vele száz éve babaruhákat. Mindössze tizenöt centiméter magas.

Vásárok, kincsek, csodák

– A szabóságból nyugdíjba mentem, már csupán szakmaszeretetből varrok néha a családnak. Néhány vég békebeli anyagot félretettem, hogy öreg napjaimra magamnak is varrjak. De a bütyköléstől nem jutok hozzá – mondja mosolyogva. Kismotorral látogatja a kirakodóvásárokat, amelyek szerinte igazi kincsesbányák. Ha talál egy újabb gépet, felköti a hátára és hazarobog vele. Álma, hogy egyszer az ópusztaszeri skanzenben rendezhessen be egy szabóműhelyt. Házimúzeumában addig is örömmel látja az érdeklődőket. A vendégkönyv tanúsága szerint a látogatók hálásak nemes megszállottságáért: „Full érdekes, köszönjük, Feri bácsi!", vagy „Nem Óz a csodák csodája, hanem ez!" – olvasható a könyvben.

Olvasóink írták

 • 1. erdős gábor 2008. január 14. 12:44
  „Tisztelt Úram!

  Tisztelettel kérem ha lehetséges küldjön nekem egy fotot egy római gyüszűről.
  Miből lehet megkülönbőztetni a római gyűszűt a többitől ?


  Előre is köszönöm

  Erdős Gábor”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom