Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kétezer liter szemét keletkezett gyógyszerből

Közel kétezer liter gyógyszerszemét gyűlt össze egy hónap alatt a Csongrád megyei patikák gyűjtőedényeiben. December elseje óta bármelyik gyógyszertárban leadhatók a feleslegessé vált vagy lejárt pirulák, így már nem kell azokat a szemétbe dobni – ami egyébként eddig is tilos volt.
Sikeres a december elején bevezetett gyógyszer-visszavételi akció: Csongrád megyében az eltelt egy hónap alatt közel kétezer liter lejárt szavatosságú készítményt adtak le a patikákban. Ezek a pirulák eddig a legtöbb esetben kényszerűségből a szemétben landoltak, holott veszélyes hulladéknak számítanak. A gyógyszereket egy hónapja már szakszerűen kezelik: az összegyűlt hulladékot szervezetten elszállítják, majd megsemmisítik. Mindennek költségét pedig az állam átvállalja.

– Már a harmadik 70 literes konténerünk telt meg december elseje óta – mondta el Lacsán Péter, a szegedi Sas patika vezetője. Véleménye szerint ebből is látszik: már jóval hamarabb meg kellett volna oldani a gyógyszerszemét kezelésének problémáját, hiszen a többség egyetért azzal, hogy ezek a kémiai anyagok nem kerülhetnek szemétlerakókba. Ezért pedig arra is hajlandók, hogy összegyűjtött piruláikat elvigyék a legközelebbi patikába.

A gyógyszertárban pontosan tudják, milyen készítményeket visznek vissza az emberek, hiszen a betegek nem közvetlenül a gyűjtőedénybe dobják be nem szedett gyógyszereiket, hanem átadják azokat a patikusoknak. Így garantálható, hogy a konténerbe ne kerülhessen olyan, ami nem oda való. – A karácsony előtti pakolások idején sok minden előkerült a polcok mélyéről, még igazi őskövületek is – mondta Lacsán Péter. – De hoztak be szavatossági időn belüli gyógyszereket is, melyekre már nem volt szükség. Ezek ugyanis szintén hulladéknak minősülnek, hiszen ha már elvitték a patikából, nem garantálható, hogy szakszerűen tárolták, és még felhasználható.

A gyógyszerhulladékok begyűjtését végző Phoenix Rt.-nél is úgy látják, sikeres a gyógyszervisszavétel. Kiss Ildikó logisztikai vezetőtől megtudtuk: volt olyan gyógyszertár, ahol két nap alatt megtelt a 70 literes gyűjtőedény, ráadásul úgy, hogy ezekbe doboz nélkül dobják a készítményeket.

– Eddig 28 betelt konténert szállítottunk el a megye gyógyszertáraiból – mondta el Kiss Ildikó. – Természetesen a nagyobb forgalmú patikákban gyorsabban gyűlnek a készítmények, de már mindenhol elhelyeztük a gyűjtőket, így bárhol le lehet adni a feleslegessé vált pirulákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom