Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kétezren a tandíj ellen

Körülbelül kétezren vettek részt tegnap Szegeden a tandíj ellen szervezett demonstráción. A HÖOK-elnök szerint a hallgatókat gyereknek nézi a kormány. A tandíj várható mértékét a megkérdezett diákok nem ismerték.
Fotó: Karnok Csaba
„A tandíj súlyosan károsítja az Ön és környezete tanulmányait!" – ez a szlogen állt a tegnapi, a tandíj elleni tüntetésre toborzó plakátokon, és ezt nyomtatták a pólókra is, amiket a megmozdulásban résztvevőknek osztogattak. Szeged központjában, a Dugonics téren 4 órára körülbelül kétezren gyűltek össze, őket a rektori hivatal előtt felállított színpadról köszöntötték a szervezők. Hogy pontosan kinek az ötlete volt az akció, azt nem sikerült kideríteni. Néhány diák úgy tudta, hogy egy magánszemély áll a háttérben, más szerint a Hallgatói Önkormányzat, míg Török Márk, a szegedi egyetem BTK-HÖK elnöke azt mondta: néhány hallgató. Hozzátette: a hangosítást és a technikai feltételeket hallgatói civil szervezetek biztosították, de nincs felhatalmazva arra, hogy nevesítse ezeket.

A rektor a fer-ről

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektorának véleménye szerint ha a fejlesztési részhozzájárulás (fer) valóban a nevében foglaltakat szolgálja, akkor elfogadható. Érthetőnek tartja, hogy a hallgatók nem örülnek a fer-nek, de a tömegdemonstrációt nem tartja jó módszernek.

A Himnusz elhangzása után a résztvevőkhöz először Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke szólt. Elmondta, az országgyűlési választások előtt a kormánypártok azt ígérték: nem lesz tandíj. Most a diákokkal történt egyeztetés nélkül mégis bevezetik azt, „s ezzel gyerekként kezelik azokat a fiatalokat, akiknek Magyarország jövője a kezében van". Török Márk beszédében hangsúlyozta: egymásért jöttek a térre a diákok és nem pártok mellett, vagy politikusok ellen.
Nem így látta ezt néhány résztvevő, akik a beszéd alatt így kiabáltak: „Török Viktor! Tanévmentességet!"

– Nem tüntetni kellene. A HOÖK-nak akkor kellett volna lépni és más megoldást javasolni, amikor a tandíj még csak terv volt – vélte a szegedi egyetemen tanuló Kőhalmi Péter.
A tömegben többen táblákat lengettek. „Az érzés: egyetemistának lenni, megfizethetetlen" – állt az egyiken. Mások ezt írták a transzparensekre: „Mondd Ferikém, te mennyi tandíjat fizettél a diplomádért?" Őket – a politikamentesség nevében – a biztonsági emberek a tömeg szélére kísérték.

A táblákkal tüntetőket – a politikamentesség nevében – a tömeg szélére kísérték a biztonsági emberek. Fotó: Karnok Csaba
– Ti miért vagytok itt? – kérdeztünk diákokat, akik abban egyetértettek, hogy a tandíj ellen. De annak mértékéről keveset tudtak. Volt, aki állította: egységesen évente 70 ezer forint lesz a fejlesztési részhozzájárulás, más csak annyit mondott: sok. A legközelebb Juhász Róbert állt az igazsághoz, ő azt állította: 105 ezer forintot kell fizetni félévenként, és ettől 10-20 százalékban térhetnek el az egyetemek. Ő egyébként a felsőoktatásban a valós reformok hiányát kifogásolta.

Találkoztunk nyugdíjasokkal is, akik – úgy fogalmaztak – unokáikért aggódó szimpatizánsként jelentek meg. Ők egyébként azt szerették volna tudni: árulnak-e nemzetiszínű karszalagot a rendezvényen. Karszalag nem volt, de a rövid – alig félórás – megmozdulás végén koncertek: igen. A Blues B.R.Others Show, majd a Belmondo lépett fel.

A budapesti demonstrációt, melyre Ekler Gergely és Török Márk is hívta a hallgatókat, szeptember 21-én rendezik.


Tandíjtörténet

1995-ben az akkori kormány a Bokros-csomag részeként tandíjat kívánt bevezetni a felsőoktatásban. A diákok akkor sem értettek egyet az ötlettel, ezért tavasszal a Pénzügyminisztérium elé vonultak, októberben pedig többnapos megmozdulást tartottak a Parlament előtt. Október 5-én több tízezren tüntettek a Kossuth téren. Aznap a hallgatók és Horn Gyula miniszterelnök megállapodtak arról: kétezer forint lesz a tandíj, de az előzetes tervekkel ellentétben kiegészítő tandíjat nem vezetnek be. Az országos tüntetés előtt egy nappal Szegeden is demonstráltak a hallgatók és az oktatók. A Dugonics téri megmozdulásra akkor így invitáltak a plakátok: ne ülj a fenekeden! 1998-ban, a Fidesz kormányra kerülésekor eltörölte a tandíjat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt kormányfő a közhangulatról

Kampánykörútján tegnap Szegedre és Hódmezővásárhelyre látogatott Orbán Viktor. A Fidesz-MPSZ elnöke… Tovább olvasom