Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kétezren hallgatták a karácsonyi éjféli misét Szegeden

Szeged - Az idei karácsonyi éjféli misére közel kétezren voltak kíváncsiak a szegedi dómban. A fogadalmi templomban a szeged–csanádi megyés püspök, Kiss-Rigó László celebrálta az ünnepi szentmisét.
Pontban éjfélkor megkongatták a harangokat, majd felcsendült a Mennyből az angyal, amit gyönyörű orgonaszó kísért. Két kisebb és két nagyobb ünnepi díszbe öltöztetett karácsonyfa vette körül a templom oltárát – szenteste éjféli misére látogattunk a szegedi fogadalmi templomba. A püspöki szentmise előtt már másfél órával gyülekeztek az emberek a dómban, aki csak éjfél előtt nem sokkal érkezett, aligha talált már ülőhelyet. Szeged egyik legszebb katolikus temploma megtelt gyerekekkel, fiatalokkal és idősebbekkel, közel kétezer látogatót számoltak.

– Sajnos nem jutunk el gyakran templomba, de családi hagyomány, hogy otthon az ünnepi éjféli misére minden évben ellátogatunk – mondta a balástyai Ujvári László, aki feleségével, illetve lányaival, a tizenkilenc éves Katalinnal és a tizenhat éves Zsófiával most először jött karácsonyi szentmisére a dómba.

A 26 éves Katona László és barátai, Körmöczi Sándor és Csáki Gábor az elmúlt négy évben minden karácsonyi éjféli misén részt vettek. László és Sándor gyerekkora óta vallásos, Gábor pedig mindig velük tart. A mise előtt egy órával találkoznak, beszámolnak egymásnak ünnepi élményeikről, majd a szertartáson zárják a szentestét.

Karácsony éjféli mise a szegedi dómban.
Fotó: Schmidt Andrea

Az éjféli szentmisét Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök celebrálta. Miután Szent Lukács könyvéből elhangzott a Jézus Krisztus születéséről szóló evangéliumi részlet, a püspök elmondta ünnepi beszédét. Három ellentétpárt emelt ki, amelyeket átvitt értelemben is jellemzett. Először szembeállította Rómát és Betlehemet. A birodalom fővárosában, Rómában uralkodott Augusztus császár, mégis karácsony éjszakáján Betlehemben történtek az igazán nagy dolgok – a valóban fontos pillanatok nem a nagyhangú politikusokon, vezetőkön múlnak.

A grúz egyetemista

– Ez már a második év, hogy a barátaim kedvéért eljöttem az éjféli misére – mondta a Grúziában született huszonkét éves fogorvostan-hallgató, Matiasvili Irakli, aki elmagyarázta: náluk a régi naptár szerint január hetedikén ünneplik a karácsonyt. Már több mint tíz éve Szegeden él, és ilyenkor szenteste megtiszteli barátait jelenlétével. A pravoszláv vallású fiú tizennégy ismerősével érkezett. A szertartás után pedig forralt bor mellett beszélték meg az ünnepnap legfontosabb eseményeit.

Beszédében hangsúlyozta a sötétség és a világosság ellentétét: a sötét világba a kis Jézus születésével világosság érkezett. Rengeteg az emberi gyarlóság, az ész nélküli vérontás, a gyermek Jézus mégis békét hozott a világba. A pásztorok először nagyon megijedtek, amikor az éjszaka közepén jelzést kaptak: megszületett a Megváltó, de miután tudatosult bennük, hogy mi is történt, hihetetlen boldogságot éreztek. Azóta emberhez méltó életet élhetünk, csak mindig gondoljuk át, hogyan cselekszünk, és ne engedjünk a negatív erőknek – ezekkel a szavakkal zárta beszédét Kiss-Rigó László, és kívánt mindenkinek békés karácsonyi ünnepeket.

A szentmise az áldozás után a Pásztorok, pásztorok című, orgonával kísért karácsonyi dallal zárult, amit a hívők kórusban énekeltek. Míg az emberek kígyózó sorokban, lassan távoztak a templomból, érdeklődtünk, kire milyen benyomást tett a szertartás.

Deák Anikó két gyermekével, Dénessel és Anitával érkezett. Éveken át az újszegedi Szent Erzsébet-templomban nézték meg a karácsonyi éjféli misét, de most gyönyörűnek és hangulatosnak találták a dómot is. Amíg a nagy tömeg eltávozott, addig tettek egy sétát, Anikó megmutatta gyermekeinek a templomot.

Olvasóink írták

 • 5. Gazsó László 2008. január 04. 12:27
  „Észrevétel az Éjféli Szentmiséhez!

  Sajnálattal kellet konstatálnom, hogy a szentmise elég minőségalatti szónoklatra sikeredett, püspökünk Kiss-Rigó László által celebrált nagymisén! Sokan észre és szóvá tették a politikai hangvételét. Öt gyermekkel voltam és meglepődtem mikor az egyik fiúcska, felhívta a figyelmem a fentleírtakra, a következő megjegyzéssel! - ,,szégyellem magam, hogy ezt a Szentestét ilyen csúnyán megalázták." Erre már én sem tudtam mit mondani, tökéletesen igaza volt!

  Üdvözlettel. László”
 • 4. Gergő 2007. december 27. 20:01
  „sevenof: ha i-re végződik, akkor kisbetűvel írjuk. Még a tulajdonneveket is.”
 • 3. csonakos 2007. december 27. 06:25
  „Arról nem is beszélve, hogy a Rádió 88 közvetítése folytán még több ezren is hallották, hallhatták. Köszönet érte az életünk részének!”
 • 2. sevenof9 2007. december 27. 05:13
  „a szegedi dom az nem tulajdonnev? vagy az ujsagiro mar annyira kormanyhu,hogy a katolikus egyhaz tulajdonat nem nagybetuvel irja le?”
 • 1. suhym 2007. december 26. 23:13
  „"Kétezren hallgatták a karácsonyi éjféli misét Szegeden"

  " Az idei karácsonyi éjféli misére közel kétezren voltak kíváncsiak a szegedi dómban."

  Egy kérdés: csak a Dóm-ban volt éjféli mise?
  Amennyiben nem, akkor valami nem stimmel a cikkben!:((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édesapja máját kapta a szegedi csecsemő

Szeged - Sikerült annak a szegedi féléves csecsemőnek a szervátültetése, aki saját édesapjától kapta… Tovább olvasom