Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kétlaki életet él az úszóház-tulajdonos - Szeged és L.A.

Szeged - Fogkefével takaríttatták a tűzhelyet Beverly Hillsben a kétdiplomás szegedi Szilágyiné Móró Pirossal, aki tizenkét évvel ezelőtt, 48 évesen költözött Kaliforniába – angolul akart megtanulni.
– Dobd át a kalapod a kerítésen! Akkor utána kell mászni, ha vissza akarod szerezni, még ha félsz is az ismeretlentől – halljuk Szilágyiné Móró Pirostól kedvenc mondását, amely később könyvének címe is lett. Az asszony 1996-ban, 48 éves korában „dobta át a kalapját" Amerikába, ahova azért ment, hogy nyelvet tanuljon.

– Budapesten dolgoztam könyvvizsgálóként. Úgy éreztem, ahhoz, hogy lépést tudjak tartani a világgal, meg kell tanulnom angolul. Szegény családban nőttem fel, gyerekkoromban sokat fáztam. Ezért esett a választásom egy olyan helyre, ahol sosincs tél: Kaliforniára. Ismeretség nélkül indultam a tengerentúlra. Befizettem egy ötnapos turistaútra. Úgy gondoltam, ha tényleg olyan ügyes vagyok, mint amilyennek gondolom magam, sikerül ez alatt a néhány nap alatt is szállást és munkát találnom – emlékezik vissza Piros. Útikönyvben olvasta, hogy Los Angelesben működik egy farmerpiac, ahol magyar ételeket is készítenek. Gondolta, itt majd csak talál magyarokat, akik tudnak neki segíteni. Leolvasta a térképről, hol van ez a hely, s elindult gyalog. Reggel kilenckor indult, s délután háromra ért a piacra, amely a térképen csak háromsaroknyira volt a szállodájától.

Szilágyiné Móró Piros amerikai kalandjait írta meg első könyvében. Fotó: Miskolczi Róbert
Szilágyiné Móró Piros amerikai kalandjait írta meg első könyvében. Fotó: Miskolczi Róbert

Az első munkakeresési nap után több szerencsével járt. Az ottani magyar újságban olvasott a magyar focicsapatról. Elment az egyik meccsükre. A magyarok segítettek Pirosnak szállást találni, hamarosan munkája is akadt.

Könyvek

Piros menye füzetben örökítette meg szexuális élményeit, álmait, melyet megvásárolt egy kiadó. Az asszony ezt látva kapott kedvet a könyvíráshoz. Amerikai kalandjának történetét 2005-ben jelentette meg. Második könyve, amely a héten jelenik meg, a gyermekkoráról szól, arról, hogyan küzdött meg az álmaiért.

– Két egyetemi diplomával takarítást vállaltam. Mindig kíváncsi voltam, hogyan élnek a gazdag amerikaiak. Beverly Hillsben kezdtem el dolgozni. Néhány család nagyon kihasznált. Fogkefével kellett súrolnom a sparheltet is – eleveníti fel emlékeit Piros. Nem sokáig tűrte a megaláztatást. Felütötte a magyar telefonkönyvet, s felhívta a legnagyobb hirdetést. Másnap már munkába is állhatott könyvvizsgálóként. Bár angolul még akkor sem tudott valami fényesen, a számok nyelvén kiválóan beszélt. Azóta is a szakmájában dolgozik, egy 800 klienssel rendelkező irodában. Mivel Amerikában is szezonális az adóbevallások leadása, az őszt és a telet Kaliforniában tölti, nyáron pedig Szegedre költözik.

– Három évvel ezelőtt meghalt az édesanyám. Eladtam a fővárosi lakásomat, és megvásároltam a Tisza úszóházat. Géza fiam hajóskapitány, már régóta itt élt a feleségével. A lányom, Emese vendéglátós, velük együtt vezetem a családi vállalkozást – mondja. Piros Amerikában ismerte meg férjét is, aki biológusként dolgozik egy helyi kórházban. László hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor végleg hazaköltöznek – Szegedre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leckekönyvhöz ragaszkodó egyetemi hallgatók

Szeged - Csupán az újtól félnek az egyetemisták, vagy a bizonytalanság miatt nem tudnak megválni… Tovább olvasom