Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kétmillió kutya országa vagyunk

Csongrád megye - „Rengetegen élnek kutyatenyésztésből, ezért fontos lenne, hogy azt csak komoly ismeretek megszerzése után engedélyezzék" – véli Seres Zoltán. Az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke szerint komoly visszatartó erő lenne, ha minél több kutyatámadás ügye jutna a bíróság elé.
Gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt rendre büntetőeljárást indít a rendőrség olyan kutyatulajdonosok ellen, akiknek ebei súlyos sérüléseket okoztak áldozataiknak. Így tett a Sándorfalván vasárnap egy férfit megtámadó buldogok gazdája esetében, vagy korábban egy nő ügyében: jugoszláv farkasölője június végén marcangolta szét egy szatymazi nő arcát. Ugyanilyen eljárás alá vonták azt a férfit, akire tavaly nyáron bíztak egy pitbullt, ami szétmarcangolta egy kutyáját sétáltató újszegedi nő karját.

A vétséget egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel szankcionálja a polgári törvénykönyv. Bíróság elé mégis kevés támadás ügye kerül, és az ítéletek sem túlzottan kemények. Még azt az anyát is csak egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték, akinek kisfiát a család kutyái 2007-ben szétmarcangolták Monorierdőn. A szülők először azt állították: a gyerek eltűnt a Margitszigeten, de később kiderült, a család otthonában halt meg, kutyatámadásban.

Magyarországon sokan esztelenül szaporítják a kutyákat.
Magyarországon sokan esztelenül szaporítják a kutyákat.
Illusztráció: Schmidt Andrea


Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke szerint fontos lenne, hogy minél több ügy bírósági szakaszba jusson el – az állatvédők szerint csak így állítható meg Magyarországon a kutyák esztelen szaporítása. Becslések szerint hazánkban nagyjából 2 millió, a nálunk nyolcszor nagyobb lélekszámú Németországban 5 millió ebet tartanak nyilván. Magyarországon évente körülbelül 5000 bejelentett kutyatámadás történik, ezek több mint fele a fővárosban. Budapesten 1975-ben még csak 630, 1985-ben 865, 1995-ben már 2549, míg 1997-ben 3000 volt a kutyaharapások száma. – Rengetegen élnek kutyatenyésztésből, ezért fontos lenne, hogy azt csak komoly ismeretek megszerzése után engedélyezzék. Az Orpheus azért harcol, hogy aki csak teheti, ne szaporítsa állatát. Ezzel belátható időn belül jelentősen csökkenne az ebek száma – jelentette ki az elnök.

Rendeletek és alapszabály

Az állattartási rendelet ebekre vonatkozó része szerint többlakásos lakóépületben lakásonként legfeljebb egy kutya tartható Szegeden. Magánház esetén nincsen mennyiségi korlátozás. Kisebb települések helyi ebrendeletei mindössze annyit mondanak ki, hogy mindenkinek zárt helyen kell tartania kutyáját úgy, hogy az mások testi épségét ne veszélyeztesse. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének alapszabálya szerint tag lehet minden magyar és külföldi állampolgár, aki magáénak vallja az egyesület célkitűzéseit, vállalja az alapszabály, más szabályzatok és a testületi döntések rendelkezéseinek betartását, és fizeti a közgyűlés által megállapított tagsági díjat. Tagsági viszonyt a belépési nyilatkozat benyújtásával és a teljes évi tagdíj befizetésével lehet létesíteni.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. flexsnake 2010. október 20. 23:08
  „,,Rengetegen élnek kutyatenyésztésből, ezért fontos lenne, hogy azt csak komoly ismeretek megszerzése után engedélyezzék"
  a gyerektenyésztést sem köti jogszabály.”
 • 21. bar21 2010. október 20. 20:48
  „Macus néninek és a hozzá hasonló korlátolt kommentelőknek üzenem, hogy az ebadó semmit sem oldana meg. Azt csak azok fizetnék, akik amúgy is rendesen költenek a kutyájukra. Inkább a chipezést kellene kötelezővé tenni, mert akkor a kutyák, (a márkás kocsikból a forgalmas út mellé kidobottak is) és a gazdájuk azonosítható lenne. Büntessék meg támadás esetén a gazdát, de akkor az állatkínzóknak is járjon jogerős két év a hűvösön!!”
 • 20. macs 2010. október 20. 20:27
  „A múltkor láttam egy nagypapát az unokájával sétáltattak egy vizslát. A kisgyerek kezében volt egy bot és menet közben ütötte a kutyát. A szerencsétlen állat megpróbált a másik oldalra menni, de a nagypapa mindig visszahúzta.
  Amikor megkérdeztem, mi lesz a véleménye, ha az unokája bekerül a hírekbe? Nem értette a kérdést. Mondom, mert, ha a kutya egyszer elveszti a a türelmét és megharapja a gyereket, akkor mi lesz?
  Szerintem még most gondolkozik a kérdésemen.

  Lehet, hogy nem mindig a kutya a hibás.”
 • 19. Mjuriele 2010. október 20. 20:06
  „állatbarát 2010.10.20. 18:17

  10, 12!
  Helyettem szóltatok.
  Üdv.

  Végre hozzám hasonlóan gondolkodóak:)”
 • 18. CID 2010. október 20. 19:59
  „web : Addig örülj még patkányadó nem lesz. :)

  Ezzel az ebadóval meg az a baj, hogy a potenciálissan veszélyes ebek gazdái be fogják fizeni, mert álltalában megtehetik, a kutyaszaporítók be fogják fizetni mert megtehetik, a kutyatenyésztők szintén megtehetik és be fogják fizetni. De, sokan akik nem úgy tekintenek a kutyára mint élőlényre, s azok akik nem tudják megfizetni nem fogják befizetni inkább kidobják az utcára. Az ebadó miatt valószinűsíthetőleg csökken az örökbefogadások száma, s lesz sok sok kóbor kutya, és kutyatámadás, és elgázolt kutya az utak szélén.

  Nos, remek ötlet. Nem lenne praktikusabb betartatni a szabályokat, esetleg a közterület felügyelők nem csak az engedély nélkük kirakott reklámokat, tilosban álló autókat figyelnék ? Ja persze nem, ehhez dolgozniuk is kellene.
  Jómagam, havi 5-6 ezer forintot költök a kutyámra, ennek van némi ÁFA tartalma, s remélhetőleg ahol ezt elköltöm ott realizálnak némi bevétel, adóznak. Szerintem a részemről, már most is adózok.”
 • 17. állatbarát 2010. október 20. 18:17
  „10, 12!
  Helyettem szóltatok.
  Üdv.”
 • 16. Mjuriele 2010. október 20. 15:14
  „web 2010.10.20. 13:29

  <moderálva>
  Mért fáj neked hogy vannak ilyen nagy állatbarátok?
  Hála az Égnek nem mindenki olyan mint te.”
 • 15. Teo 2010. október 20. 15:09
  „A kutyatámadásoknál, nem a kutyák a hibásak, ha nem a gazdáik.
  Az egyik ismerősömnek kettő pitbullja van évek óta, de soha nem haraptak meg senkit.A másik havernak rotija, az sem.
  Jómagamnak labradorom van.
  A kutyás kiképzőm anno azt mondta, "bármennyire is szelíd egy kutya, sose hagyd egyedül egy kisgyermekkel".
  A balesetek 90%-a kisgyerek, vagy idős emberrel történik.
  Nem az eb adó a megoldás, hisz attól még lesznek kutyatámadások.”
 • 14. web 2010. október 20. 13:29
  „12. hozzászólás zoltanszabo 2010.10.20. 11:46
  Tartsd is meg őket , ne is legyen más neked sosem. De ha vállalni kellene a tetemes ebadót nem tudom elismernéd-e mind a hármat? Imádjad csak tovább!”
 • 13. EXENTER 2010. október 20. 12:04
  „Gondolom, hogy "egyetemi város " lévén mind a húszezer lakáskiadó is befizeti a reá kirótt adót...
  Esetleg ha JUTOTT százmillió néhány kamasz kalandvágyára az ex Vidámparkba, akkor nem-e lehetne-e a kutyásoknak is, ennek töredékéből egy terület ?”
 • 12. zoltanszabo 2010. október 20. 11:46
  „A kutya az ember legjobb barátja! Imádom a kutyusokat nekem is van 3 .A kutya nem támad magától.Csak a tulaj helytelen nevelése miatt támad.Meglehet őket tanítani sok mindenre.Sokkal okosabbak sok embernél!Nem kikötni,foglalkozni,tanítani mint egy gyereket meghálálja.Rengeteg örömet tud szerezni.Sok egyedül élő ember eggyetlen társa.Hűségesebb,őszintébb ,szeretet adni képpes ---embertársaink nem mindig.”
 • 11. kiokushyn 2010. október 20. 11:23
  „Sok kutyatartó inkább a gyerekével foglalkozna annyit, mint az ebbel(hozzáteszem imádom a kutyákat)-a gyerekeket meg pláne.”
 • 10. Bond 2010. október 20. 11:07
  „Én épp azt látom, hogy a lakásban tartott kutyának jobb sora van, a gazdájával lehet, törődnek vele és a kutyának ez a legfontosabb. A falusi emberek sokkal gyakrabban kezelik a kutyát kegyetlenül, méteres lánc (ami néha belenő a nyakába), vashordó. Lásd a vörösiszap katasztófában a láncon megfulladt rengeteg kutyát.

  Sose értettem, hogy akinek a kutya csak riasztónak kell, miért nem vesz inkább elektronikus riasztót, sokkal olcsóbb. A kutya társnak való.”
 • 9. kispacni 2010. október 20. 10:47
  „8. akkor viszont nem tartani kutyát.”
 • 8. aqua5 2010. október 20. 10:42
  „Naponta 4szer tegyem az autóba és vigyem? Vigyem ki a kullancsosba? És az idős nénik, bácsik tegyék az autójukba és vigyék? Nem igazán életszerű...”
 • 7. jozko 2010. október 20. 10:28
  „De amikor kutyát tartani olyan trendi...
  Meg előkelőnek, úrnak érzem magam, amikor sétáltatom a picsit!
  /Amekkorát tévedsz, bébi/

  Kicsit ciki a kakkantás, dehát elfordulunk!
  Egyébként is a sok hülye mérnök csak beszél a robotkutyáról, amelyik megszólalásig mint az igazi, csak elemmel! Kikapcsolhatom otthon...

  Azt meg külön élvezem, hogy az én kutyám farka nagyobb, mint abarátnőm pasijáé!
  No para, nem nyúlom le, csak egy kis változatosság!
  Nyerő vagyok: ha én megunom a blökit: pá. édes!
  De mire ő levakarja a pasiját /rólam.../-beleőszül!

  pusszantalak benneteket, elhúztam sétáltatni az én kis drágámat,
  Lejárt a karantén, egy hete szedte szét a szomszéd gyerekét...
  Tartana inkább kutyát!”
 • 6. deszkás 2010. október 20. 10:07
  „AQUA5! Tedd az autódba és vidd ki a városból! Érdekes az azonositók beültetése már nem téma.Pedig a felelősségvállalás ott kezdődik.”
 • 5. macusnéni 2010. október 20. 08:48
  „Szedjenek már végre ebadót,az visszatartó lenne ennek a hatalmas mennyiségű kutyáknak a tartása ellen.Itt kutyaszaporítás megy.Az adójogszabályok szerint a kutyatenyésztés adózós tevékenység.A z oldalas hírdetésekben hatalmas mennyiségű kutyát hirdetnek.Szánhatnának erre is egy kis időt az APEH ellenőrök,s megnéznék ,ugyan ki fizet utánuk adót.A kutyatámadásoknál szigorú büntetést alkalmazzanak,fizettessék meg velük az orvosi költséget,s akkor elgondolkoznának egy kicsit.Aki pedig a lakásban kutyát tart,annak nem adnák,sem lakástámogatást,sem pedig segélyt.Aki kutyát tart ott,az nem szorul segítségre,mert az nem kenyéren vízen tartja a kutyát..Régen is volt kutyaadó,a házőrző után 60 Ft,a luxusként lakásban tartott után 600Ft, a lóadó meg 800 Ft.volt.Miért nem merik bevezetni,lenne pénz a kutyaszar el takaritására is.”
 • 4. aqua5 2010. október 20. 08:34
  „Legyen reális, a józan ész szerinti mértékű ebadó, de akkor legyen kulturált, minőségi, a kutyák igényeinek megfelelő kutyafuttató a belvárosban ...”
 • 3. kispacni 2010. október 20. 08:08
  „10000 lakos feletti településeken ebadó.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvízcsatornát akar Zákányszék

A következő 4 év legfontosabb feladata a zákányszéki szennyvízcsatorna-rendszer kialakítása lesz. Tovább olvasom