Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kétpercenként a tilosban

Szeged - 50 ezer forintos bírságot kockáztatnak azok az autósok, akik a tiltás ellenére keresztülhajtanak hétvégén és ünnepnapon a Dugonics téren. A szinte kihalt vasárnap délutáni forgalomban még így is óránként 30 szabálytalankodót számoltunk össze.

Kétpercenként hajtanak keresztül hétvégén az autósok a tiltás ellenére a Dugonics téren: márciustól májusig 147 autóssal szemben intézkedtek a rendőrök. Vasárnap délután a Dugonics téri körforgalomnál figyeltük a forgalmat, és azt láttuk: mind a szerbek, mind a magyarok tesznek a tiltásra.

– Tudom, köszi – válaszolta egy idősebb Opel Astrá-s, amikor vasárnap délután a Dugonics tér–Kárász utca közötti, szombat, vasárnap és ünnepnap autósoktól elzárt területen megállítottuk, és megkérdeztük: tudja-e, hogy 50 ezer forintjába is kerülhet a tiltott behajtás. Egy órán keresztül figyeltük a vasárnapi csordogáló forgalmat, és még így is közel 30 autóst számoltunk meg, akik tilosba tévedtek.

Eddig 92 autóst büntettek meg a Dugonics téren. Fotó: Segesvári Csaba
Eddig 92 autóst büntettek meg a Dugonics téren.
Fotó: Segesvári Csaba

Az egyik hazai rendszámú Ford Mondeo vezetője a körforgalomból kihajtva megállt, majd miután elolvasta az összes táblát – azaz látta a tiltást –, teljes nyugalommal továbbment a Dóm tér felé. Legnagyobb szerencséjére vasárnap délután egyetlen rendőrt sem láttunk, így az autós megúszta a büntetést.

Pedig többször megírtuk: a Dugonics tér felújításával hétvégén és ünnepnapokon a Somogyi utca egy része a gyalogosoké, az autók nem hajthatnak be. Legutóbb áprilisban tartottunk forgalomszámlálást, akkor egy óra alatt közel 100 autóst láttunk.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk: márciusban 55 esetben intézkedtek szabálysértés miatt a rendőrök. Igaz, akkor még csak figyelmeztették a szabálytalankodókat. Áprilistól már büntettek: két hónap alatt 77 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 15 esetben pedig feljelentették a szabálytalankodókat.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. TeeCee 2013. június 19. 08:24
  „Hát emberek, az a tábla-oszlop valóban LOL lett... Szerintem az utána kirakott 30-as korlátozót és az ´elszállítunk, ha ideparkolsz´-táblákat is rá kellene még biggyeszteni, úgy a földig érne, a lapos sportkocsik is látnának valamit a táblák közül...

  Nopersze: aki nem magyar, vagy először jár itt, az értelmezze csak a piros karikát, de az ember ilyenkor megáll (ha nem minicooper-e van, akkor a körforgalmat akadályozva!!!) és nekiáll olvasni, hátha mégis bemehet oda. Mert ugye aki arra szeretne menni, annak valószínűleg arra van dolga, a szegediek tudják már, h nem lehet, tehát csak olyan turista lesz, aki többet nem jön vissza...

  Arról egyébként nem beszélve, hogy a padok közvetlen az úttest mellett vannak és támla nélküliek úgy, hogy 7 napból 5 napot használják is. Szerintem nem volt épelméjű az sem, aki ilyen módon odarakta és/vagy engedélyezte!)”
 • 74. Kerekes 2013. június 12. 19:23
  „Jaj kérem! Szavazzunk a forgalmi rendről. Mert ugye az a jó, ami mindenkinek tetszik, vagy betart. Még akkor is ha fogalma sincs, hogy minek mi a következménye. Hiszen Ő csak állampolgári jogon ott akar menni autóval,ahol épp autóval akar menni. Szavazzunk az önkorlátozásról. Én pl. semmi korlátozást nem szavazok meg. Miért is kellene, utánam az özönvíz!!! ;)”
 • 73. CsImre 2013. június 11. 23:43
  „72. SP:

  A tanár itt a rendőr. A lecke adott, számon kell kérni a sumák nebulóktól.

  70. mackópajtás:

  Nem biztos, hogy ez csak a rendőrségen múlik, de amúgy igazad van.”
 • 72. SP 2013. június 11. 11:35
  „Ha egy iskolai osztályban
  túl sokan megbuknak, sok a rossz tanuló egy bizonyos tantárgyból, akkor ott a a hiba a tanárban van.
  Csere a megoldás.

  Kétpercenként a tilosban
  kolbászol valaki kocsival egy ilyen piti utcában, ott a tábla kihelyeztető a hibás.
  Csere a megoldás.

  Ki az elvtársmester
  a városban, hogy még mindig nem szereltették le az eszetlen táblákat?

  Ki a körzet képviselője?”
 • 71. SP 2013. június 11. 11:24
  „Kárász végén van térfigyelő több mint 10 éve.
  Városban az elsők között térfigyelőzték a Kárászt.”
 • 70. mackópajtás 2013. június 11. 09:35
  „Ha egy kicsit is életképes lenen a magyar rendőrség akkor már rég kamerás rendszer lenen felszerelve ami autómatán számlázná a büntetéseket. Gyorsan megtérülne a befektetett pénz!”
 • 69. szegedivagyok 2013. június 11. 08:07
  „57. roxper 2013.06.10. 17:58

  Nem szégyen a tudatlanság, legfeljebb nagyon kellemetlen.

  De kilőtted magad, hiszen korábban értetted a tábla kihelyezését (te vallottad be), és az x-jel kontra sárga csíkot forszíroztad. Most vissza az egész: kit érdekel milyen burkolati jel van, gyerünk vissza a jól bevált táblás témához. Az a tábla szabványosan lett kihelyezve (korábban leírtam miért, ha nem vagy lusta visszaolvasni, megtalálod), és tökéletesen látja az is, aki a Kelemen utca felől érkezik. De ha már ezt nem fogadod el, nézd meg a Somogyi u. egyetem felőli oldalán a parkolókban kihelyezett táblákat. A helyzetükre gondolok, jelentésük most irreleváns. Dettó ugyanez.

  Lássuk be, ész érveket nem igazán tudsz felsorakoztatni. Tudod mit? Vegyük elő akkor a "minek ide egyirányúsítás" témáját, hadd olvassam a sok okosságaidat azzal kapcsolatban is. Csak, hogy ne a semmiről írogass. Javasolhatsz más témát is, ha nem törlődött még minden...”
 • 68. Hubi 2013. június 11. 08:04
  „Ez tényleg érdekes helyzet,mert tegyük fel,hogy valaki megpróbálja betartani a táblán szereplő kresz szabályokat,Bekanyarodik,megáll,elolvassa és azután mit csináljon,ha nem akarja megszegni a szabályt?Tovább ugye nem mehet és vissza sem tolathat a körforgalomba,mint ezt már az egyik hozzászóló írta is.Egy lehetősége marad,kivárja a hétfőt a helyszínen,hogy továbbhaladhasson szabályosan. :D Ennél már csak az lenne durvább,ha mondjuk lenne egy 100 méteres egyirányú utca és a felétől kiraknának egy behajtani tilos táblát. :))) Onnantól kezdve,se előre se hátra.Ezt mondjuk egy autóbontónál meg lehetne csinálni.”
 • 67. laalika 2013. június 11. 08:03
  „Nem ért vele senki normális ember, de a táblák maradnak, hirdetik a demokráciát és a döntnökök eszét.”
 • 66. la-za 2013. június 10. 23:41
  „Nem hajtok be, mert tudom, hogy tilos. Ennyi! Ettől függetlenül eddig senki sem tudott észérveket felsorakoztatni a hétvégi és ünnepnapi lezárás mellett...vagy egyáltalán a lezárás mellett... Valószínűleg nem is tudnának...”
 • 65. CsImre 2013. június 10. 23:07
  „63. kontrapista:

  Mármint az a böszme ötlet, hogy hétköznap, amikor perceket kell várakozni a gyalogosok miatt, be szabad hajtani? Mert akkor a politikusos tipped a nyerő.”
 • 64. Lackó50 2013. június 10. 22:52
  „Ebben az ügyben nem a rendőrök a hibásak. Én már beszélgettem rendőrrel régebben, mikor megkérdeztem tőle egy szerencsétlen helyre kirakott 30-as táblát, hogy szerinte mi értelme van, akkor azt a választ kaptam, hogy ennek itt valóban semmi értelme, de nekik az a feladatuk, hogy a törvényt betartassák. a táblákat az önkormányzat helyezi ki és nekik nem az a feladatuk, hogy bírálják a felettesük döntéseit. Ha ott a tábla, akkor a KRESZ szabályainak érvényt kell szerezni. Ilyen egyszerű.
  AZ már egy másik téma, hogy a Dugonics téri táblák első ránézésre nem tűnnek annyira egyértelműnek főleg ezekkel a kivételekkel. A Szegediek valóban tudhatják már, mert lassan a vízcsapból is ez folyik, hogy mikor hova hajthatunk be, de ha valaki idejön (nem kell még külföldinek se lenni) mondjuk Miskolcról, vagy Kaposvárról, az hétköznap látja, hogy mindenki behajt, és a hétvégén meg a rendőr megbünteti, akkor az már többet nem fog a Szabadtérire ide jönni és mi adtunk a turizmusnak egy nagy pofont. A Rendszám felismerő kamerák pedig csak a magyar rendszámokat tudják megbüntetni. A román, szerb, német, .... stb. rendszámokkal nem tudnak mit kezdeni. Ezzel ismét mi lettünk a hunyók. Tényleg mindent megpróbálunk, hogy elriasszuk innen a turistákat. Csak azt nem értem, hogy akkor minek kellett kicsicsázni annyira a belvárost? Pár ilyen rejtett csapda és lassan de biztosan csökkenni fog a város bevétele. Nem lesz a városban idegen, aki vásároljon, bezárnak az üzletek, a bérleti díj se folyik be, akkor kitől várjuk a fellendülést? Bár a média mindenütt csak a sikertörténetektől hangos. Lehet, hogy nekünk ennyi is elég a boldogsághoz??”
 • 63. kontrapista 2013. június 10. 21:43
  „Mint ahogy a képen is látszik, a Kárász utca végén levő zebra teljesen üres vasárnap délután ( de délelőtt is) , amikor behajtani tilos. Munkanapokon ugyanott perceket kell az várakozni a gyalogosok miatt.
  Most ki a hunyó ( közlekedési előadó ) ebben az esetben, de lehet, hogy valamelyik "mindenhez értő " politikus agyából pattant ki ez a böszme ötlet !”
 • 62. CsImre 2013. június 10. 20:56
  „Aki nem tudja a tábla részleteit elolvasni, az csak egy piros kört lát, ami a behajtani tilost jelenti. Magyarországon is, Szerbiában is. Tehát nem hajt be. Aki el tudja olvasni a kivételt, az azt is el tudja, hogy mikor hajthat be. Ennél cifrább táblaszövegek is vannak külföldön, és ott is csak az adott ország nyelvén. Szóval a táblára hivatkozni gyenge ürügy, a BÁV-nál gyalogos kerékpáros övezet van, mégis végigparkolják a díszburkolatot nagyobb rakás ....-k, ha éppen arra szottyan kedvük. Az ideális az lenne, ha a kameraképek alapján automatikusan menne a feljelentés, ez biztos segítene a táblák jobb felismerésében az úrvezetőknek.”
 • 61. Agáta 2013. június 10. 20:29
  „Mi lenne, ha még a zebra elé középre letennének hétvégén egy behajtani tilos táblát? Csak nem mennének neki az autósok, és idejében észre is vennék, hogy nem lehet behajtani, mielőtt még befordulnának.”
 • 60. lukrecia 2013. június 10. 19:59
  „Kedves Szegediek. Ez a tabla bevetelnovelo. Mivel ugysincs a varosban szamottevo uj munkahely 20 -30 eve , az autopalyak is inkabb elterelik a kulfoldieket . Ezert ugy dontott a varosi eloljaro, "megcsipi" a keves idelatogatot is. Eletukben nem lattak meg ugysem ilyen tablat, foleg nem egy korforgalombol kivezetoleg. Itt ido sincs a szerencsetlennek ertelmezni sem, felfogni sem , mit is akarnak a forgalom szervezok. Tehat adva van a lehetoseg, hogy a turista megis itthagyja a penzet. Kedves Szegediek nyugodjatok meg a tabla a varos erdekeit szolgalja ez egy bevetelnovelo tabla. Nem szegedi polgarokat akarunk mi "bevetelnovelesre " kenyszeriteni , hanem azokat a csoro turistakat, akik eljonnek 100-200 km-rol eletukben egyszer ketszer szeretett varosunkba , ugy gondoljak megesznek egy hallevet, setalnak egyet vilaghiru belvarosunkban , majd hazaautoznak. Mi penz szarmazik a varos szamara ezekbol a semmirekelo turistakbol- semmi. ??! Mi meg addig ketnaponta lekozoljuk a DM lapjain , kedves varosi polgarok figyeljetek. Addig is setaljatok arra, gyalogosan ertelmezzetek mire is gondoltunk, fel ora alatt mi kiprobaltuk a kevesbe gyakorlottak is 50% pontossaggal eltallatak a tablak jelenteset.”
 • 59. okz63 2013. június 10. 19:29
  „38. Horthyszobor 2013.06.10. 10:31
  "Meg kellene nyitni az Attila utca folytatását a Széchenyi tér felé. A Kerek Perec előtt lehessen felmenni a hídra. Tényleg baromság, hogy csak két útvonalon lehet a Belvárosi hídra felhajtani."

  Ebben az a mókás, hogy szemben lehajthatsz a hídról a térre, de felfelé nem....”
 • 58. baraka 2013. június 10. 18:35
  „Valóban agyatlanság ez a helyzet:
  Miután kihajtasz hétvégén a körforgalomból (mivel mondjuk nem ismered a járást), két rossz közül választhatsz, miután jó vezető módjára végigolvastad a táblákat:
  - továbbhajtasz, amiért megbüntetnek
  - visszatolatsz a körforgalomba, amiért szintén megbüntethetnek
  Ha engem büntettek volna meg itt, feljelentettem volna azt az eszementet, aki ezt kitalálta és visszapereltem volna a bírságot!”
 • 57. roxper 2013. június 10. 17:58
  „54.
  Tanulj már meg olvasni, még mindig nem érted, ha sötétben parkolsz, vagy esős időben semmit nem ér a sárga csík, mert a tábla be van fordítva az út felé és nem az útra merőleges. Jajjj minek dobálózok én ilyenekkel, úgysem fogod fel, változtass nicket, lenne pár ötletem mit írhatnál a vagyok elé...”
 • 56. SP 2013. június 10. 17:13
  „Dugókörbe majd,
  ha majd beeresztik a veres trolit az amúgy is feszült autósok közé,
  akkor nem csak a természetfelelőst fogják szidni. Ugyanis a veres szín bikavadító, de itt autósvadító is.

  Ha meg a felbőszült autós még
  betéved az autóscsapdába is, akkor a rokonok is széles körben megemlítésre kerülnek.

  Az autós infarktus közeli állapotba kerül.
  A barbár módon tönkretett városi közlekedésben még a mentő sem kivétel, nem tud a közeli klinikáig sem eljutni.

  Jó ha a stressztől félhalott
  drájver beevickél a maradék erejével a kórházba. Az a gyorsabb.

  Persze,
  ha ott az EKG-ra 3-5 hónap várakozás utánra kap csak időpontot, akkor biztos a bevétel az önkormányzati temetőnek.

  Köszönjük
  Neked nagy varázsló elvtárs.
  Pokollá változtattad a a várost, az autósok közlekedését.”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől 10 napig teljes útzár a Kálvárián

Hétfő reggel 7 órától karbantartás miatt 10 napra lezárják az 55-ös főút és a Szeged–Békéscsaba vasútvonal kereszteződését. Tovább olvasom