Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kétszáz hektár bozótos égett le Csengelénél

Pokollá változott Csengele külterületének egy része: kétszáz hektár bozótost pusztított el a tűz tegnap délután. A Csongrád-, és Bács-Kiskun megyéből kivezényelt tűzoltóknak három és fél óra alatt sikerült megfékezniük a lángokat. A tűz oka egyelőre ismeretlen.
Drubi János tanyája előtt 150 méterrel sikerült feltartóztatni a lángokat. Fotó: Karnok Csaba
Lakossági bejelentés érkezett tegnap nem sokkal 12 óra előtt a kiskunfélegyházi tűzoltóság ügyeletére: Csengele külterületén, a vasútállomáson túl, hatalmas területen ég a bozótos. Bár a falu Csongrád megyéhez tartozik, az oltást a félegyházi tűzoltók koordinálták, hiszen járműveikkel hamarabb a helyszínre tudtak érni, mint szegedi kollégáik.
A helyzet rendkívül súlyosnak tűnt: kétszáz hektár nádas kapott lángra.

Az oltást az időként felerősödő szél és a szivacsos talaj sem könnyítette meg. Ezért a helyszínre, úgynevezett kiemelt fokozatban, tizenegy autóval ötven kiskunfélegyházi, szentesi, szegedi, csongrádi és kecskeméti tűzoltót vezényeltek ki. A lángokkal harcolóknak negyed háromra sikerült lokalizálniuk a tüzet.

A lángok megfékezésében a helyi önkéntes tűzoltók és a polgárőrök is segítettek. Az utómunkálatokkal – egyetlen apró parázs sem maradhatott a területen – fél négy előtt néhány perccel végeztek. Utoljára a félegyházi tűzoltók két kocsija hagyta el a helyszínt. Egyik járművük ugyanis elakadt a süppedős talajon. A bajba jutott tűzoltóautót traktorral húzta ki az egyik közelben élő tanyatulajdonos. A félegyházi alakulat tagjai elmondták, mivel látták, hogy első autójuk a talaj fogságába esett, a többi kocsival már meg sem próbáltak behajtani a területre. Ezért a tűz kilencven százalékát nem vízzel, hanem élőláncot alkotva, lapátot használva oltották el.

A töltés és a csatornapart is égett

Nemcsak Csengelénél volt dolguk tegnap a tűzoltóknak. Kora délután Röszkénél a vasúti töltés kapott lángra, amit végül 40 perc alatt sikerült eloltani. Alig végeztek a szegedi tűzoltók a falunál, máris indulhattak Makó felé, hiszen Deszk és Klárafalva között a csatornapart gyulladt meg közel száz méter hosszan. Szerencsére itt is hamar sikerült megfékezni a lángokat.

Drubi János tanyája előtt 150 méterrel sikerült feltartóztatni a lángokat. A hatvanéves férfi elmondta, már sok bozóttüzet látott a környéken, de ilyen nagy kiterjedésűre nem emlékszik. Tegnap reggel nyolckor indult el otthonról, dél körül hazaérve már mindent füst borított, amerre a szem ellátott, tombolt a tűz. Drubi János először megrémült, hogy tanyája és állatállománya a tűz martalékává válik, de – mint mondta – a tűzoltók hamar útját állták a fenyegető lángoknak. Elmondta, beszélt a tűzoltóparancsnokkal is, aki hálát adott a sorsnak, hogy a tűzeset nem kedden történt. Akkor ugyanis, a heves széllökések miatt, bizonyosan nem tudták volna megfékezni a tüzet, s – a tűzoltók szerint – a megyehatáron fekvő fenyves is áldozatul esett volna, nem beszélve a környező tanyákról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyköveti jó tanácsok a sikerhez

Hogyan legyünk boldogok és sikeresek? A választ hat pontban foglalta össze April H. Foley amerikai… Tovább olvasom