Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Kétszáz tanárt menesztenek Szegeden

Mintegy ötven pedagógusnak szűnik meg az állása azért, mert bezárják a Kodály téri intézményt, valamint összevonnak több általános és középiskolát. Szeptembertől azonban a pedagógusok kötelező óraszámának emelése miatt további 150 tanár kerül utcára.
Mintegy ötven pedagógusnak szűnik meg az állása azért, mert bezárják a Kodály téri intézményt, valamint összevonnak több általános és középiskolát. Szeptembertől azonban a pedagógusok kötelező óraszámának emelése miatt további 150 tanár kerül utcára. Közülük a többség még mindig nem tudja, hogy visszajöhet-e a katedrára a nyári szünet után. Szegeden eddig 2700 tanári állást tartottak nyilván.

Szomorú volt a pedagógusnap, még szomorúbbak az utolsó tanítási napok az iskolákban. Vannak alma materek, ahol az igazgatók már túlestek a nehéz döntésen, a többiben addig várnak, ameddig csak lehet. A rendelet szerint ugyanis június 30-áig kell meghozni a döntést – mondta Tibai József, az alsóvárosi általános iskola igazgatója. Ebben a tantestületben „csak" egy tanártól kell megválni. Az igazgató szerint vannak jelöltek, de hogy kire esik a választás, az a tantárgyfelosztáson is múlik. „Most az a fontos, hogy nyugodtan lezárjuk ezt az évet" – hárított el minden további érdeklődést a vezető.

Szervezeti változások

Szegeden a város fenntartásában lévő 26 általános iskolából egy csukja be a kapuit, a Kodály térit szeptember 1-jétől zárják be. Az iskola tíz osztálya egyben költözik át a Makkosháziba és a Rókus II-esbe. Három általánost összevonnak, a Petőfit, a Hunyadit és a Bálint Sándort, akárcsak a Kossuth Zsuzsanna, valamint a Tisza Lajos könnyűipari szakközépiskolát (ez utóbbiak költöznek majd a Kodály téri iskola épületébe). Az összevont általános neve Petőfi, a szakközépiskoláé Kossuth Zsuzsanna lesz. Egyesül a Móra Ferenc és a Tápai Antal középiskola is. Az Eötvös József Gimnáziumnak csak a fenntartója változik, mivel a kistérséghez kerül a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolával, valamint a Sólyom utcai óvodával és általános iskolával együtt.

A Dózsa-iskolában már döntöttek: Tóthné Lengyel Mária igazgató hét kollégájától köszönt el. Egyenként hívatta be őket; mint elmondta, senkinek se kívánja, hogy átélje azokat a perceket. Hatan már meg is kapták a felmondásukat, a hetedik később veszi át, mivel ő a felajánlott részmunkaidős foglalkoztatást nem fogadta el. Más a helyzet abban a három általánosban, amelyet összevonnak a petőfitelepi Petőfi Sándor égisze alatt: a Hunyadi, valamint a Bálint Sándor csak tagintézményként szerepel majd a jövőben.

Az összevont általánosok igazgatója, Szöginé Veczkó Ibolya azt mondta el kérdéseinkre válaszolva, hogy az összevonás következtében nem lesz elbocsátás, mivel a két „társult" iskola korábbi igazgatója nyugdíjba megy. Így megmentettek két pedagógusállást. Szeptemberig viszont a kötelező óraszám emelése miatt kénytelen lesz tanárokat elküldeni. Hogy hányat, azt a vezető nem akarta elárulni, nem szeretné, hogy „számolgassanak" a kollégák, mielőtt még tárgyalna az érintettekkel.

Mi viszont megpróbáltunk számolgatni – a szegedi közgyűlés elé májusban került táblázat alapján. Ebben az áll, hogy július 1. és augusztus 31. között a Petőfiben még 49,5 tanárt tüntetnek fel állományban, míg szeptember 1-jétől már csak 43-at. Vagyis hat és fél kollégától el kell köszönnie ennek a tantestületnek is.
A legrosszabbul a Kodály téri tanárok járnak: a 26 fős tantestületből ketten nyugdíjba mennek, heten az osztályokkal együtt az új intézményekbe kerülnek, 17 tanár sorsa kilátástalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haladék a bűznek és a legyeknek

Fellélegezhetne Szeged, ha a négy városszéli sertéstelep betartaná az októberi uniós határidőt,… Tovább olvasom