Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kétszáz zsák szemetet gyűjtöttek össze a Tisza-partról rotarysták és önkéntesek, hogy ne a koszt lássák a sárkányhajósok

A Maros rengeteg szemetet hozott a Tiszára a legutóbbi áradáskor, mely felhalmozódott az újszegedi partszakaszon. Ezt szedték össze csütörtökön önkéntesek, hogy a sárkányhajó-világbajnokságon ne ez a kép fogadja a vendégeket. Kétszáz zsák is kevésnek bizonyult, van még mit takarítani hétvégéig.
Önkéntesek szedték csütörtökön a szemetet a Tisza árteréből. A Maros tavaszi áradása nagy mennyiségű szemetet hozott hozzánk, ami a part mentén lerakódott. Ez pedig rendkívül ronda látvány, mely a sárkányhajó-világbajnokság miatt most a városimázst is rontja (a Tiszán úszó szeméttel tegnapi cikkünkben is foglalkoztunk).

– Minden tavasszal szervezünk szemétszedést, idén azonban a folyamatos esőzések miatt eddig nem lehetett megközelíteni az árteret – mondta el Farkas András, a Rotary Tanösvény megálmodója, az akció kezdeményezője. A Bertalan híd lábától a Maros torkolatáig tartó túraútvonalon jól látszik, mikor mennyi szemét érkezik a folyón, hiszen azt azon az oldalon teszi le. A jelenség tehát nem újszerű, most mégis sürgőssé vált a helyzet kezelése.
 


– Bár a talaj még mindig nem száradt ki, a sárkányhajó-világbajnokság most a figyelem középpontjába helyezte a várost. Nem akartuk, hogy a part mentén összegyűlt szemetet egy erősebb széllökés elsodorja, hogy aztán az éppen a verseny idején ússzon le a folyón, és a versenyzőket és a nézőket ez a látvány fogadja. Nem mellékesen a televíziófelvételeken is ez a kép jellemezné Szegedet, amit rengetegen láthatnak. Ezért szervezett a három szegedi Rotary Club szemétgyűjtést a hétvégi tiszai futamok előtt.

Közel harmincan szedték délutántól a szemetet – nagyjából fele-fele arányban rotarysták, illetve önkéntesek, akik a Facebookon közzétett felhívásra jelentkeztek. Kétszáz szemeteszsákot vittek magukkal, ez azonban kevésnek bizonyult.
Kétszáz zsák szemetet gyűjtöttek össze a Tisza-partról rotarysták és önkéntesek - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István


– Leginkább PET-palackok vannak itt, de találtunk már televíziót és műanyaghulladékot is – mutatta Kocsis Ferenc. Ő az interneten olvasta a szemétszedési felhívást és mivel szinte minden nap a Rotary Tanösvényen sétál, úgy gondolta, részt vesz a part kitakarításában. A legifjabb szemétszedő pedig a négy és fél éves Áron volt, aki gumipapucsokra specializálódott.
 

– Már huszonegyet találtam – mesélte a kisfiú, aki felháborítónak nevezte, hogy a felnőttek eldobálják a szemetüket, ami aztán a folyóba kerül. – Én ilyet biztosan nem csinálnék – tette hozzá.

Farkas András elmondta, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai korábban már elszállították a part mentén bedőlt fákat, melyek a szemét jelentős részét felfogták, így azokon a továbbiakban már nem tud semmi fennakadni. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. pedig abban segíti az akciót, hogy az összegyűlt szemetet pénteken ingyen elszállítja. Abból egyébként még mindig maradt bőven a vízparton, a tervek szerint így hamarosan szerveznek egy újabb szemétszedő napot, amelyre azok is el tudnak majd menni, akik most jelezték, hogy munkájuk miatt nem tudtak rá időt szakítani.

A szemétszedő akció ideje alatt egymástól függetlenül hárman is szóltak szerkesztőségünknek: bár a Tisza felső szakasza a városban rendezettebb lett, a Partfürdőnél – éppen ott, ahol a kamerák állnak majd, és a sárkányhajók befutnak – áll a hordalék és a szemét a parton. Egyedül a vitorláskikötő környéke rendezett, azt korábban kitakarították. A problémát jeleztük Jávorszky Ivánnak, a Partfürdőt is üzemeltető IH Rendezvényközpont igazgatójának, aki megígérte, pénteken kitakarítják azt a részt is.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél pár cipővel is tudni kell a színpadon végigvonulni - külföldön is kipróbálná a modellkedést Eszter

Fél pár cipővel is tudni kell a színpadon végigvonulni - külföldön is kipróbálná a modellkedést Eszter
A szanki Méz- és Meggyfesztivál szépségversenyén 2. helyezést ért el Boruzs Eszter 18 éves szegedi modell. A versenyen különdíjjal is jutalmazták - egy bulgáriai nyaralást nyert. Tovább olvasom