Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kétszázmilliót érő preparátumok

Medve-, oroszlán-, delfincsontváz, víziló- s orrszarvúkoponya, óriási, kárpát-medencei rovargyűjtemény, egzotikus madarak rengetege: még az egyetem kolozsvári korszakából származott Szegedre az ökológia tanszék preparátumgyűjteményének egy része. Az összesen 3000 gerinces és 300 ezer gerinctelent bemutató, kuriózumszámba menő gyűjtemény közgyűjteménnyé válhat.
A madárgyűjteményben többek között szakállas keselyű is van. Fotó: Schmidt Andrea
Tizenkétmillió forint kell ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ökológia tanszékének 200 millió forint eszmei értékű preparátumgyűjteménye közgyűjteménnyé váljék. Az említett összeg az új, modern bemutatószekrényekre kell, melyek szükségesek ahhoz, hogy a gyűjteményt a nagyközönség számára be lehessen mutatni. A jelenlegi szekrények erre alkalmatlanok – egy részük, a bennük lévő preparátumokhoz hasonlóan, még szintén Kolozsvárról került ide...

Körmöczi László egyetemi docens, az ökológia tanszék vezetője elmondta: az egyetem rektora, Szabó Gábor megígérte, hogy segít előteremteni a 12 milliót. A tanszékvezető pedig szponzorokat keres, hogy az egyes, erre szoruló preparátumok rendbe hozása, „új életre keltése" is lehetővé váljék. – Így az óriási gyűjteményt nemcsak az egyetemi hallgatók és oktatók láthatnák, hanem mindenki. Általános és középiskolai csoportoktól kezdve minden rendű és rangú, szegedi és nem szegedi érdeklődőkig, az országos, illetve nemzetközi konferenciákon részt vevőkig – halljuk.

Védett státust kaphat

A gyűjtemény eddig azért nem kapott védett státust, mert a nagyközönség számára nemigen volt hozzáférhető – mondja a tanszékvezető. Az új, a széles körű bemutatást lehetővé tevő szekrényekbe, új helyre kerülő gyűjtemény azonban védett státushoz jutna. Ennek jelentősége: bekerülne a legkülönbözőbb katalógusokba, és újabb látogatókat vonzhatna Szegedre.

Ha minden jól megy, ősztől már új, a bemutatást és tanulmányozást lehetővé tevő szekrényekben, helyreállítva, restauráltva vehető majd szemügyre a gyűjtemény az újszegedi épület aulájában. Éppúgy lehet majd látogatni, mint az egyetemi füvészkertet, vagy a Koch Sándor-féle, szintén egyetemi ásványgyűjteményt. A gerinces állatokból háromezer, gerinctelenekből mintegy háromszázezer darabot számláló gyűjtemény akkor töltheti be minél hasznosabban a föladatát, ha minél többen tanulmányozhatják. Van is mit nézni, a kolibriktől a szakállas keselyűig – a törpéktől az óriásig – éppúgy minden látható itt, mint többek között számtalan színpompás lepke, csiga, kagyló, számtalanféle tengeri állat és társaik preparátuma: örökéletű kutatók örökéletű életműve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a nyomravezetőnek

Néhány napon belül Isztambulban sajtótájékoztatón jelenti be Mehmet Karcsi édesanyja, Papp Edina,… Tovább olvasom