Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Kétszer adott életet fiának

Élődonoros vesetranszplantációt végeztek Szegeden. Egy orosházi férfinak az édesanyja adta oda egyik szervét, miután kiderült: mindenképpen átültetésre van szüksége. Az asszony – aki ma már el is hagyhatja a klinikát – ezentúl egy vesével él majd teljes értékű életet, fiának pedig már három van.
Széni Károly műtéti hegét vizsgálja dr. Szenohradszky Pál. Háttérben a donor, az édesanya. Fotó: Schmidt Andrea
Közel húsz éve nem végeztek élődonoros veseátültetést Szegeden. Múlt szerdán egy orosházi férfi úgy kaphatott új vesét, hogy ahhoz nem kellett egy másik embernek meghalnia. Saját édesanyja ajánlotta fel számára egyik szervét, miután fia állapota annyira leromlott, hogy felkerült a transzplantációs listára.

Széni Károly vesebetegsége, melyet egy fejlődési rendellenesség okozott, 9 éves korában derült ki. Bár több műtétet is elvégeztek rajta, állapota folyamatosan romlott. Egyértelművé vált: a 36 éves férfinak új vesére van szüksége.
– Amikor ezt meghallottam, az volt az első kérdésem, hogy élődonoros veseátültetésre nincs-e lehetőség – mesélte Károly édesanyja, Szendi Rózsa. – Regényekből és filmekből tudok erről a módszerről, és egyből az jutott eszembe: odaadom a fiamnak a fél vesémet. Csak amiatt aggódtam, hogy már túl idős vagyok ahhoz, hogy donor lehessek.

Az asszonyt a szakemberek megnyugtatták: 60 év alattiak még felajánlhatják szerveiket. Ezután Károlyt kellett meggyőzni, hogy fogadja el édesanyja ajánlatát. – Sokat gondolkoztam – mesélte a férfi. – De nekem is van három gyerekem, értük én is bármikor megtenném ugyanezt, és rosszul esne, ha visszautasítanának.

Jól érzi magát Széni Károly és édesanyja. Az orvosok dr. Szederkényi Edit és dr. Szenohradszky Pál elégedettek az eddigi eredményekkel. Fotó: Schmidt Andrea
Kivizsgálások sora után kiderült: Rózsa makkegészséges, ráadásul fiával még a szöveteik is egyeznek. Múlt hét szerdán így mindketten a műtőasztalra feküdhettek a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján. A különleges műtétben, melyből országosan is mindössze tucatnyit végeznek évente, nagy létszámú orvos stáb vett részt, közel 5 órán keresztül dolgoztak.

Az élődonoros transzplantáció nagyobb felelősség, mint amikor halott ember szerveit használjuk fel – mondta el Szenohradszky Pál klinikai főorvos. – Ezzel az eljárással ugyanis egy egészséges embert csonkítunk meg. Orvosi szempontból viszont sokkal könnyebb dolgunk van, mert a műtét tervezhető, van idő az alapos kivizsgálásra, a kivett szervet nem kell órákra lehűteni, hiszen azonnal beültetjük, és még az immunológiai egyezés is jobb, ha a donor rokon.

Élet egy és három vesével

Rózsa mostantól egy vesével éli életét, mely azonban a szakemberek szerint ugyanolyan teljes értékű lesz, mint eddig. Még csak annak sem nő meg a kockázata, hogy vesebetegség lépjen fel nála. Károlynak viszont így már három veséje is van, édesanyjáét ugyanis nem az egyik régi helyére, hanem a hasüregbe ültették be.
A beteg rokona vagy szerette
Az élődonoros vesetranszplantációt a jövőben szeretnék programszerűen elindítani a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján. Világszerte törekvés ennek a módszernek az elterjesztése, hiszen egyre több a vesebeteg, a megfelelő halott donor viszont ritka. Genetikai rokonok, vagy a beteggel szoros érzelmi kapcsolatban állók felajánlhatják veséjüket, ám a tapasztalatok azt mutatják, erről még csak nagyon kevesen tudnak.

Rózsa már az altató hatásának elmúlta után felkelt, ma pedig haza is mehet. Mindössze egy 10 centis vágás emlékezteti arra, hogy egy vesével kevesebbel él majd tovább. – Meg az, hogy könnyebb lettem fél kilóval – tette hozzá nevetve az édesanya, aki elmondhatja magáról: másodszor adott életet fiának.

Károly is menne már haza, neki azonban immunrendszere megerősítése végett még néhány napig maradnia kell. Miután megmutatta nekünk varratait, saját magát kötözte vissza. – Műtőasszisztens. Ha nem altatták volna el, szerintem még le is asszisztálta volna a transzplantációt – legyintett nevetve az édesanya.

Rózsa mostantól egy vesével éli életét, mely azonban a szakemberek szerint ugyanolyan teljes értékű lesz, mint eddig. Még csak annak sem nő meg a kockázata, hogy vesebetegség lépjen fel nála. Károlynak viszont így már három veséje is van, édesanyjáét ugyanis nem az egyik régi helyére, hanem a hasüregbe ültették be. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom