Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Kétszer ment nyugdíjba Marián Miklós

Kilencvenkét éves – most megy nyugdíjba másodjára Marián Miklós. Először és konkrétan a hetvenes évek közepén ment, a szegedi múzeumtól, ahol a természettudományi gyűjteményt vezette – másodszor és jelképesen pedig a napokban a füvészkertből, ahol önkéntes munkát végzett évtizedeken át.
A 92 esztendős Marián Miklós, szalakótával. Fotó: Gyenes Kálmán
– Most volt szemműtétem, nem szabad hajolnom – mondja a kilencvenkét esztendős tudós, és még mielőtt bármit is mondhatnék, lehajol és fölemel a szőnyegről egy adatokkal teleírt papírlapot. Neki volt szemműtétje – és én nem vettem észre, amikor a papír lehullott. Sokadik emeleti panellakásának dolgozószobájában ülünk. A kilátás a levegős-tágas, napsütötte égre esik. Ez a látvány jól illik a Marián Miklós szellemiségéhez. Eredetileg egyébként úgy volt, hogy a füvészkerti kutatószobájában keressük föl az idős pedagógust, muzeológust, tudományos kutatót – de épp most számolja föl füvészkerti munkahelyét.

Évtizedeken át tevékenykedett társadalmi munkában a füvészkertben, miután 1974-ben a Móra Ferenc Múzeumtól, ahol a természettudományi gyűjtemény vezetője volt, valóságosan is nyugdíjba vonult. – Mostantól kétszeresen is nyugdíjas vagyok – mondja kissé ironikusan a szellemi frissességét elképesztő mértékben megőrzött idős ember. Háromezer kötet között tűnődik, rakosgat, tesz-vesz, szemközt a kék éggel.

Visszaemlékszik arra, amint harmadéves egyetemistaként kulcsot kap az állattani tanszék gyűjteményéhez; eredetileg erdőmérnök szeretett volna lenni, anyagi okok miatt azonban – félárván nevelkedett – erre nem volt mód, ehelyett a szegedi egyetemen biológiát végzett. Visszaemlékezik az általa írt tudományos és ismeretterjesztő könyvekre, a filmekre, melyek létrehozása szintén a nevéhez fűződik – hol forgatókönyvíróként szerepelt, hol szakértő-tanácsadóként, hol mindkettőként. Visszatérő témája volt könyvben is, filmben is a Baláta, ez a titokzatos somogyi láp, ahol rovarfogó növény éppúgy előfordul, mint fekete keresztes vipera. De szentelt könyvet a Bakony kétéltűinek, hüllőinek éppúgy, mint a Dél-Alföld madárvilágának.

Szellemi utódai

Tevékenységi körét sokfelé szétosztotta. Csak néhány példa: Baláta-kutatásait Kasza Ferenc viszi tovább. Az országos gólyakutatást Jakab Béla vette át Marián Miklóstól, majd Lovászi Péter. A múzeumban, melynek természettudományi gyűjteményét vezette, Gaskó Béla az utódja. A füvészkertben Veprikné Németh Anikó tölti be helyét. De a nemzeti park igazgatóságánál dolgozó Tajti László, a madárvédőként is ismert állatorvos, Kókai Károly, s az egyetem ökológia tanszé-
kének vezetője, Gallé László professzor is megemlíthető követői között – bennük annak idején az ő hatására mélyült el az élővilág megismerésének igénye.

A gyakorlati természetvédelemben is letette névjegyét: a Baláta – amit korábban csak névlegesen védtek – konkrét védetté nyilvánítását is ő kezdeményezte. A szegedi múzeum természettudományi gyűjteménye nélküle ma nem lenne az, mint ami.

És sok, szakterületén eredményes ember gondolkodásmódja sem – a Dunántúltól Szegedig. Mi jellemzi ezt a gondolkodásmódot? – Sosem elégedni meg magammal, igyekezni mindig több eredményt elérni. De úgy, hogy másokat ne lökjek félre – beszéli.

Mondják, senki nem lehet próféta saját hazájában; nem mindennapi, ha valaki megláthatja saját életpályája folytatását utódaiban. Marián Miklósnak ez is sikerült. Fia, Miklós biológus, kandidátus; legkisebb leánya, Orsolya biológusként végzett. – Rengeteget járt velem kutatóútjaimon – mutatja egyik könyvét, melyben több helyen is fölbukkan Marián Orsolya neve. Másik leánya, Ildikó egy francia ornitológushoz ment férjhez, majd kimentek Dél-Amerikába. – Onnan van az az eredeti indián fejdísz, vejemtől kaptam – mutat a falra az idős kutató. Marián Miklósnak e pillanatban sem térben, sem időben nincsenek korlátai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát avattak Gregor Józsefnek

Domborműves emléktáblát avattak az október végén elhunyt Gregor József tiszteletére az ünnepek… Tovább olvasom