Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ketten szörnyethaltak a szatymazi vasúti átjáróban

Szatymaz - Azonnal meghalt az a két szatymazi tanyagondnok, aki a pirosan villogó lámpa és a közeledő vonat dudálása ellenére egy kisteherautóval hajtott az intercity elé kedden kora délután. A helyiek szerint a kereszteződésben nagy szükség lenne sorompóra.
Kirepült az autóból, és a helyszínen szörnyethalt az az 54 éves férfi és 45 éves női utasa, aki kedden délután két órakor a Budapestről Szegedre tartó intercity járat elé hajtott Szatymazon – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. A kisteherautó a kiskertek felől érkezett, párhuzamosan haladt a vonattal. A mozdonyvezető látta a figyelmetlen autóst, hangjelzést is adott, mindhiába. Az autó a tilos jelzés ellenére ráhajtott a sínekre.

A vonat a gépjármű jobb oldalát kapta el, ami az ütközés erejétől teljesen szétroncsolódott, a kocsi métereken keresztül repült, egy közeli fa fogta meg. Néhány perccel a baleset után a helyszínre érkezett egy mentőhelikopter, több rendőrjárőr és a tűzoltók is a vasúti átjáróhoz siettek.

Ketten is meghaltak abban a kisteherautóban, ami vonattal ütközött Szatymaznál. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ottjártunkkor a vonat több mint száz méterre állt az átjárótól, ahol még órákkal a baleset után is pirosan villogott a fénysorompó. A helyszínelő rendőrök senkit sem engedtek át egyik oldalról a másikra, ezért egyre többen álltak a sínek két oldalán.

– Mindketten önkormányzati dolgozók voltak, tanyagondnokok. Ők szállították az ebédet a környéken élő idős embereknek, segítettek nekik bevásárolni – tudtuk meg a helyi orvostól, aki a jegyzőkönyv aláírására várt a helyszínen. Elmondta: megfontolt, rendes asszonynak ismerte a 45 éves nőt, akit három gyermeke és férje várt otthon.

– A férfi egyedül élt – mondta el a balesetet szenvedett sofőr egyik szomszédja, aki szerint hiába jól belátható a vasúti átjáró, nagyon elkelne oda egy sorompó.

A vonat a gépjármű jobb oldalát kapta el, ami az ütközés erejétől teljesen szétroncsolódott. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ez a véleménye a község polgármesterének, Kormányos Lászlónak is. – A kollégák jól ismerték az átjárót, és rutinos vezetők voltak – naponta 50–80 kilométert is megtettek. Arra gondolunk, hogy elvakíthatta őket a nap, ezért nem látták a fényjelzést. Mérhetetlenül lesújtott bennünket a tragédia. Mindketten évek óta nálunk dolgoztak, a humánszolgáltató központ tanyagondnokaiként. Bizalmi állás az övék, ismerték, szerették őket a környékbeliek – magyarázta a polgármester, akitől megtudtuk: Szatymaz közigazgatási területén belül 6 vasúti átjáró van, ezek közül csak egynél működik sorompó. A polgármester szorgalmazni fogja, hogy a keddi baleset helyszínére is tegyenek.

Autóbusszal vitték az utasokat

A balesetben a vonat utasai közül senki sem sérült meg, a mozdonyon mindössze néhány karcolás lett. Míg a rendőrök az átjárónál helyszíneltek, a Budapest–Szeged között közlekedő intercity a szatymazi állomáson várakozott. A MÁV vonatpótló autóbuszokat rendelt – két járat közlekedett Dorozsma és Kistelek között. A rendőrség négy órakor adta át a vonalat a vonatoknak, amelyek így kedd délután átlagosan 20–30 perces késéssel közlekedtek.

Olvasóink írták

77 hozzászólás
 • 77. ValakiaSOKKözül 2010. május 29. 09:56
  „részvétem
  Nem kell túllihegni, a vasúti átjáró a legveszélyesebb szituáció a balesetek tekintetében.
  Ennek ismeretében kell megközelíteni, s áthajtani rajta.
  Ha nem látom a jelzést, nem vagyok meggyőződve 100%-ban (!!!!), hogy szabad az átkelésem, nem hajtok rá.....
  Nem szégyen megállni és úgy körültekinteni....”
 • 76. millánka 2010. május 27. 21:02
  „Ne itélkezz olyan emberröl akit nemismersz. Én egyytanyagondnok felesége vagyok,és nagyon jól tudom hogy
  milyen keményen dolgoznak.Sokszor olyandolgokat kell megoldaniuk,hogy eggy orvosnak issok vólna.
  Olyan stressz alatt vannak,hogy őkat csak dicséret illeti.
  Idős emberekkel bánni nem egyszerü dolog.
  Mindenelismerésem az övéké.
  Próbáld meg 1 hónapig végigcsinálni és megváltozik avéleményed.
  Részvétem az elhunytak hozzátartozóinak.
  Eggy tanyagondnok feleség és családja.”
 • 75. millánka 2010. május 27. 20:37
  „x”
 • 74. dabo 2010. május 27. 12:36
  „69. CID És, te mit képzelsz magadról, hogy lehülyézel valakit ? A hírekből nem derült ki, hogy volt egy harmadik túlélő a kocsiban. Szóval te is csak találgatsz. a rosszullét meg elég szar duma, rutinból vezetett és rá....., a mellette ülő vétlen családanyának nagyon nem kellett volna meghalnia.
  1 % az esélye, hogy vétlen volt a sofőr.

  Kihülyézett le téged? ha nem tudsz olvasni? de ha már így leírtad, lehet benn valami”
 • 73. anya.agnes 2010. május 27. 08:56
  „RÉSZVÉTEM MINDEN HOZZÁTARTOZÓNAK. (sajnos megint az emberi butaság gyözött,)az az ember nem elsöre akart át hajtani azon a vasuti átjáron, a felelöség mindig azon van aki kezében ott a kormány és nem az aki melette ül vagy a hátsó ülésen.”
 • 72. Moon 2010. május 27. 00:16
  „A cikknek pont az a jelentősége, hogy rávilágítson arra miszerint mindig a vonat az erősebb és lehet a sorsot kísérteni csak nem érdemes mint most. Nincs arra magyarázat és nem is kell keresni, hogy miért hajt be valaki az átjáróba a tilos jelzés ellenére. Ezt hívják orosz rulettnek vagy sikerül vagy nem......most nem. Nem kell megsértődni senkinek de a témáról már annyit beszéltek, hogy lerágott csont az egész addig amíg megint meg nem hal valaki. Ez egy értelmetlen haláleset amit az emberi felelőtlenség okozott sokadszorra és még fog okozni mert mindig vannak akik kísértik a sorsot, ha sikerül oké és ha nem.........”
 • 71. Izzy 2010. május 27. 00:02
  „És neked jobb lesz hogy ha bebizonyosodik, hogy a sofőr volt a hibás? Ismeretlenül pálcát törsz emberek felett... Ember legalább abba gondolnál bele, hogy milyen lehet ezt elolvasni a családtagoknak. Legalább itt ne menne ez. De amíg ilyen emberek léteznek, akik ezt élvezik, addig nem is lehet mit csinálni. Még egyszer gratulálok. Arctalanul bunkóskodni mindenki tud. Nem tudom, hogy ha helyi lakos lennél vagy legalább ismerted volna őket, akkor mit mondanál. Gerinctelen.”
 • 70. Izzy 2010. május 26. 23:54
  „Uuuu bakker. Aki süketezik meg hülyézik. Peti lett volna az utolsó ember, aki ítélkezik. Utolsó alak az ilyen aki interneten éli ki magát, és olyan embereket bánt akik már nem tudják megvédeni magukat. Mi az, hogy "rá....."????? Hogy lehet ilyet mondani?? Két ártatlan ember életét vesztette, és itt is csak a mocskolodás megy. Gratulálok, annak aki a gép mögül ülve okoskodik. Ha nem ismerted őket, nem tudtad miylen emberek voltak. És a legparasztabb dolog felelősöket keresni. Minek??? És nagyon nem kéne senkit szidni, pláne nem aki a kocsit vezette. Undorító, aki most is csak ennyit tud hozzátenni. Inkább segíts a rokonoknak...”
 • 69. CID 2010. május 26. 21:53
  „53. hozzászólás dabo 2010.05.26. 09:56

  51.
  vak, süket és hülye? hogy képzeled, hogy ilyeneket írsz egy olyan emberről, akit nem is ismersz? milyen jogon mersz felette ítélkezni? az nem jutott eszedbe, hogy pillanatnyi rosszullét miatt történt az egész. rögtön a legrosszabbat kell feltételezni. attól, hogy valakinek nincs családja, még nem rossz ember!

  És, te mit képzelsz magadról, hogy lehülyézel valakit ? A hírekből nem derült ki, hogy volt egy harmadik túlélő a kocsiban. Szóval te is csak találgatsz. a rosszullét meg elég szar duma, rutinból vezetett és rá....., a mellette ülő vétlen családanyának nagyon nem kellett volna meghalnia.
  1 % az esélye, hogy vétlen volt a sofőr.”
 • 68. web 2010. május 26. 21:45
  „62. hozzászólás dodó 2010.05.26. 16:07 --------ez már késő, inkább részvétünk a család számára, minden együttérzésem az övék.”
 • 67. ingalil 2010. május 26. 20:18
  „Részvétem a gyászoló hozzátartozóknak”
 • 66. kötekedő 2010. május 26. 18:52
  „"47. hozzászólás joy 2010.05.26. 07:06

  Tudtommal a "Szabad út" jelzés m.Agyarországon csak és kizárólag a folyamatosan világító zöld fényű jámpa jelenti!

  Az idézeted hibás, a helyes 39-es:"

  A vasúti közlekedésben még sárga és fehér fény is adhat szabad jelzést villogva és folyamatosan is, illetve a villamos közlekedésben sok helyen csak fehér fények adnak jelzéseket, akár tiltást akár szabad jelzést.

  Az idézetem nem hibás csak kiemeltem a lényeget. Nézd meg még egyszer!

  A nyafogóknak mondom, hogy az ÉLET ítélkezett és nem nézte ki és mi volt a két áldozat.”
 • 65. katicca 2010. május 26. 18:19
  „Részvétem a családoknak,sajnos ezt már nekem is át kellet élnem.Sok erőt kívánok nekik.”
 • 64. SzMgabi 2010. május 26. 16:16
  „Őszinte részvétem a hozzátartozóknak .”
 • 63. SzMgabi 2010. május 26. 16:13
  „Gyulai Pál: Három árva  Három árva sír magában,
  Elhagyott sötét szobában;
  Zivataros hideg éj van,
  Édes anyjok künn a sírban.

  Édes anyám, édes anyám!
  Altass el már, úgy alhatnám!
  Mond az egyik s el nem alszik,
  Sohajtása föl-fölhallszik.

  Beteg vagyok, édes anyám!
  Hol maradtál? Nem gondolsz rám!
  Mond a másik s jajjal végzi,
  A fájdalmat kétszer érzi.

  Édes anyám, gyujts világot!
  Nem tudom én, jaj, mit látok!
  Harmadik mond, mindenik sír - -
  Temetőben mozdul egy sír.

  Megnyílnak a nehéz hantok,
  Kilép sirból édes anyjok,
  S tova lebben a vak éjben,
  Haza felé, az ösvényen.

  Arca halvány, hangj´ a régi,
  Fia, lyánya megösméri;
  Immár tőle hogyan félne?
  Megcsókolják, mintha élne.

  Az egyiket betakarja;
  Másikat felfogja karja,
  Elringatja, elaltatja;
  Harmadikat ápolgatja.

  És ott viraszt a kis ágyon,
  Míg elalszik mind a három;
  Majd megindul, széttekinget,
  Keresi a régi rendet.

  Rendbe hozza a szobácskát,
  Helyre tészi a ruhácskát;
  Az alvókat hosszan nézi,
  Csókját százszor megtetézi.

  Kakas szólal, üt az óra,
  El kell válni viradóra!
  Visszanéz a véghatárral...
  Sír megnyílik, sír bezárul.

  Oh a sír sok mindent elfed
  Bút, örömet, fényt, szerelmet;
  De ki gyermekét szerette,
  Gondját sír el nem temette.

  1866”
 • 62. dodó 2010. május 26. 16:07
  „39. § (1) A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. A vasúti átjáró megközelítésekor, illetve a vasúti átjárón történő áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.
  (2) A vasúti átjárón csak folyamatosan - megállás nélkül - legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
  (3) A vasúti átjáró előtt a 98., 99., 99/a. vagy 99/b. ábra szerinti jelzésnél, vagy a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt meg kell állni, ha
  a) bármely irányból vasúti jármű közeledik,
  b) a teljes sorompó vagy a félsorompó sorompó rúdja nem teljesen nyitott helyzetben áll vagy mozog,
  c) a teljes sorompót kiegészítő fényjelző berendezés, illetőleg a fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzést ad,
  d) a teljes sorompót kiegészítő berendezés hangjelzést ad,
  e) fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad,
  f) vasúti jelzőőr ,,Megállj" jelzést ad,
  g) a (2) bekezdésben meghatározott folyamatos áthaladásra nincs lehetőség,
  h) ott ,,Állj! Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla van.”
 • 61. Teo 2010. május 26. 14:34
  „"A helyiek szerint a kereszteződésben nagy szükség lenne sorompóra."
  Nem a sorompó fogja megmenteni a közlekedőket, ha csak nem a 30 évvel ezelötti fajtát szerelik vissza.
  http://m.blog.hu/au/autozz/image/szemeretelep-sorompo.jpg”
 • 60. usernev 2010. május 26. 13:41
  „Én csak arra lennék kíváncsi, hogy az a 20-30 perc késés, az honnan jött.
  A 14:45-ös IC este 8 kötül ért fel Pestre. A többi vonat nem hiszem, hogy átugrotta volna.
  Egyébként meg köszönet illeti azt a kalauz hölyget, aki szerzett vizet a vonaton rekedt időseknek.”
 • 59. kommandos 2010. május 26. 13:10
  „Kedves G.H.!
  Fogadjátok részvétemet, természetesen a másik áldozat hozzátartozói is, hisz emberből volt Ő is.
  Átéltem amit most Te (Ti) , erős legyél, tudom nehéz......
  Ő mindig veled lesz. Tudod, érzed.
  Kitartást a fájdalomban.

  Kérlek Titeket fórumozók ne bántsátok őket, már úgyis tök mindegy”
 • 58. neggjo 2010. május 26. 13:03
  „a helyiek szerint nagy szükség lenne sorompóra... amit mindig letörnek személyautósok és kamionosok, válogatás nélkül

  Jó lenne ha nem ezt emelné ki a délmagyar szerkesztősége, hanem azt hogy megint szabálytalanul akart átkelni egy autó a síneken és láss csodát megint a vonat nyert

  részvétem a gyászoló családnak, de akkor is az áldozatok voltak a hibásak ugyanis feltehetően nem vette a jogosítványát és illik tudni hogy a minél hosszabb és nagyobb tömeggel rendelkezik egy jármű annál nehezebben áll meg egy esetleges vészfékezés esetén”
77 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt egy villamos áramszedője Szegeden

Leszakadt egy FVV típusú villamos áramszedője kedden kora délután a szegedi Dugonics téri csomópontnál. Tovább olvasom