Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Kettétörték az Aranycsapat szobrot - Egymillió forintos kár

Vandál kezek törték ketté tegnapra virradóra a szegedi Sellőház mellett felállított Aranycsapat szobrot. Az emlékműben egymillió forintos kár keletkezett, és helyreállítására legalább őszig kell várni.
– Ne haragudj, hogy ilyen korán zavarlak, de hajnalban eltörték a szobrodat – mondta Soproni Lajos arról a tegnap reggeli telefonhívásról, amelyben egyik lakótársa azt közölte vele, hogy a szegedi Sellőháznál felállított Aranycsapat szobrot az éjszaka folyamán ismeretlenek megrongálták. A nyugdíjas főorvos ötlete volt még 2003-ban, hogy köztéri szobrot kellene állítani az 1953. november 25-én a Wembley-stadionban az angol házigazda válogatottat 6:3-ra leiskolázó magyar focistáknak. Ezt az emlékművet – amelynek középpontjában egy labda áll, amit tizenkét stoplis cipő fog körbe – törték két darabba.

– Másfél éve harcolok a polgárőrséggel és a rendőrséggel. Többször szóltam nekik, hogy hajnalonként a szobor környéki parkban isznak, hangoskodnak a fiatalok. A Sellőházban lakók nem tudnak aludni, a szemközti oldalon pedig a II-es számú belklinika kardiológiai osztályán fekvő szívbetegek nyugalmát zavarják az ordítozók. Hiába, nem történt semmi – mondta csüggedten a nyugdíjas főorvos, aki a telefonhívás után lerohant házuk elé. Miután megbizonyosodott a vandál pusztításról, értesítette a rendőrséget.

Szemtanúkat keresnek

A Szegedi Rendőrkapitányság az ügyben rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A kár az elsődleges szakértői vizsgálatok szerint egymillió forint. Az eset kivizsgálásával kapcsolatban adatgyűjtés, és tanúkihallgatások zajlanak – mondta Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő. Aki a szoborrongálással kapcsolatban bármiféle információval rendelkezik, az hívja a rendőrség 107-es, 112-es segélyvonalait, illetve a Telefontanú 06/80-555-111-es számát.

– Amikor Puskás Öcsi elhunyt, már az első nap alig tudtuk hova tenni azt a rengeteg mécsest, amit a szobor talapzatához hordtak az emberek. A turisták szívesen fotózták az emlékművet, fejet hajtottak a legendás focisták emléke előtt – utalt Soproni Lajos arra, hogy a kompozíció három és fél év alatt egyfajta zarándokhellyé vált a labdarúgást szerető emberek körében. A nyugdíjas orvost arra kértük, jöjjön le velünk a csonkhoz. Visszakozott, mondván a látványt sírás nélkül nem bírná ki. A környékbeleik is mélységes felháborodásuknak adtak hangot. Ugyanazt mondták, mint az emlékmű megálmodója: évek óta nem tudnak aludni a randalírozók miatt.

Szomorú volt az emlékmű készítője, Kalmár Márton szegedi szobrászművész is, aki a rendőrségi helyszínelés után a letört részt a műhelyébe szállította. – Az esztergályozott mészkő akár két ember súlyát is elbírja. Szándékosan feszegethették, húzogathatták a szobrot, amíg el nem tört. Valószínűleg a jó fogást nyújtó cipőkbe kapaszkodhattak bele – vélekedett Kalmár Márton a háza udvarán egy padra fektetett szobormaradvány felett. Azt mondta, ősznél előbb nem lehet helyrehozni a kompozíciót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallusz Niki: Minden erőmmel megpróbálok optimista lenni

Minden megtakarított pénzét a tánc– és énekóráira költötte, keményen megdolgozott a sikerért.… Tovább olvasom