Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kettévált a polgári oldal a megyén

Hat képviselő kivált tegnap a megyei közgyűlés polgári oldalából, és Szövetség néven új frakciót hozott létre. A hatból kettő alelnök. A polgáriakkal együtt az új frakció is megszavazta a költségvetést, amelyet az egy héttel ezelőtt előterjesztett formában fogadtak el.
Mivel egy héttel ezelőtt nem kapta meg a huszonegy támogató szavazatot a költségvetés, rendkívüli ülést kellett összehívni a megyeházán. Az ülés elején Bodó Imre bejelentette, hogy Szövetség néven új frakciót alakított hat képviselő: rajta kívül még Ádók János, Gonda János, Ozgyin Mihály, Zakar Péter, Kovács Kálmán – utóbbi kettő alelnöke a megyei közgyűlésnek. Bodó az új frakció vezetője.

Az ülésen szót kért Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a dél-alföldi régiónak érdemes önálló képviseletet nyitnia Brüsszelben, ez segítené az itteni pályázatok melletti lobbimunkát. Molnár József, az MSZP–SZDSZ-frakció tagja arra kérte a polgári oldalt, nyilvánítsák ki, hogy a második félévben is odaadják az étkezési hozzájárulást a megye által fönntartott intézmények 4310 dolgozójának. Az ügyben szünetet rendeltek el a közgyűlés többsége nem támogatta a javaslatot. A költségvetést viszont most sikerült megszavazni: 24 igen, 3 nem és 7 tartózkodás mellett, a polgári frakció és a Szövetség együtt szavazott.

Hat szövetséges

Az új frakció megalakulásának okait firtató kérdésre Bodó Imre azt mondta, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség az újabb magyar demokrácia legnagyobb gyűjtőpártja, amelyet sokszínűség jellemez. Hamarosan a megyén is frakciószövetség jön létre, olyan, amilyen a szegedi közgyűlésben és a parlamentben is működik a Fidesz és a KDNP között. – A cél: a lehető leghatékonyabb megjelenítése a szövetségi politikának – mondta Bodó. Hozzátette: a két frakciónak mindig közös álláspontot kell képviselnie a közgyűlésben, ezzel is jelezve választóiknak, hogy a jobboldali frakciószövetség egységes, és az is marad. A kettős tagság a Fideszben megengedett, ezzel a lehetőséggel többen is élnek. Így a KDNP-nek és a Fidesznek is tagja Ádók János, Bodó Imre, Gonda János és Kovács Kálmán. Zakar Péter a Nemzeti Fórum politikusa, Ozgyin Mihály pedig a Magosz tagja.

Az ülés utáni tájékoztatón Martonosi György frakcióvezető azt mondta, a bizottsági üléseken úgy tapasztalta, mindenki – a baloldali képviselők is – támogatóan állt hozzá a büdzséhez, pedig nehéz volt egymilliárdos mínusszal költségvetést készíteni. Magyar Anna elnök hozzátette: a szakszervezetek mind támogatták a tervezetet. Szeretnék odaadni a második félévben az étkezési hozzájárulást, de csak akkor szabad ígérni, ha az ígéret biztosan meg is tartható, és 114 millió forint nagyon sok pénz.

A tájékoztatón Martonosi György azt mondta, a frakcióalapítás új fejlemény. Kérdésünkre, ennek lesz-e valami következménye a Fideszen belül, és érinti-e ez a képviselők Fidesz-tagságát, azt válaszolta: erre még nem lehet felelős választ adni. A polgári frakció megvizsgálja a helyzetet. Magyar Anna pedig azt mondta, „az összetételt is figyelembe véve talán azt lehetne mondani, hogy Vásárhely üzent Budapestre, a Szövetségnek."

– Nem akartunk üzenni senkinek sem – mondta lapunk felvetésére, az elnöki megjegyzésre reagálva a vásárhelyi Ádók János. – Ma én mindent megszavaztam, amit az elnök előterjesztett. Ugyanakkor nem tagadom, hogy belső ügyekben, vitákban Zakar Péter és Kovács Kálmán alelnököket támogatom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a nyomravezetőnek

Néhány napon belül Isztambulban sajtótájékoztatón jelenti be Mehmet Karcsi édesanyja, Papp Edina,… Tovább olvasom