Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ketyeg már a médiaóra

Három év múlva már csak szakdiplomás tanárok érettségiztethetnek gimnáziumokban a két éve kötelező mozgókép és médiaismereti tantárgyból. Jelenleg nincs ehhez szükséges egyetemi tanárképzés Szegeden, de a középiskolai tanárok – úgy tűnik – nem is érdeklődnek az alapos képzés iránt.
Két éve kötelező tantárgy a gimnáziumokban, idén szeptembertől pedig az általános iskolákban is a mozgóképkultúra és médiaismeret. Ennek oktatását természetesen csak olyan pedagógus végezheti, akinek erre a szakterületre vonatkozó egyetemi diplomája van, vagy részt vett a megfelelő szakirányú továbbképzésen. Problémát jelent ugyanakkor, hogy egyetemi szintű képzés jelenleg csak a fővárosban és Pécsett folyik, noha az Oktatási Minisztérium (OM) tervei szerint 2008-tól már csak olyan tanárok érettségiztethetnek, akiknek megvan ehhez a kellő képesítésük.

Érdektelen tanárok

A Deák Ferenc Gimnázium a ritka kivétel, ahol külön tagozat indult a médiakultúra oktatására alapozva, s itt négy éven keresztül tanítják emelt óraszámban a szinte minden szegedi gimnáziumban mostohán kezelt – azaz heti fél-egy órában, csupán egy évig oktatott – tantárgyat.
Mint Erdélyi Eszter, a gimnázium egyik médiatanára elmondta, sajnos a szegedi pedagógusok nem érdeklődnek az új tárgy, annak oktatási módszertana, valamint az ahhoz szükséges szakirányú képzés iránt. Erre utal legalábbis az, hogy a napokban tartott pedagógiai bemutatón alig voltak jelen, noha azt nekik szánták, hogy megkönnyítsék a munkájukat.
A tanár az OM felkérésére pesti és debreceni kollégaival együtt kidolgozta a gimnáziumok tantárgyi minimumának megfelelő harminchat óra teljes anyagát, internetes utalásokkal, mozgóképes és szakirodalmi linkekkel.

Az ELTE levelező tagozatán négy féléves posztgraduális képzésen tanult médiatanár szerint a helyi pedagógusok jelentős része megelégszik a „gyorstalpaló", százhúsz órás alapképzéssel, amely – mint véli – igencsak kevés ahhoz, hogy a tanárokon keresztül kellő tudáshoz juttassa a tárgyból érettségizni szándékozó diákokat. – Kellő képzettség híján valaki többet árt egy gyereknek, mint használ – vallja Erdélyi Eszter.

Igazgatói igények


Az Eötvös József Gimnáziumban jelenleg rajztanár tanítja a médiaismeretet, aki harmincórás tanfolyamot végzett Pesten. A Tömörkény gimnázium igazgatója, Kühn János úgy tájékoztatott, náluk a tantárgyat negyvenöt, illetve hatvanórás továbbképzésen részt vett tanárok oktatják, akik szintén a fővárosban tanultak. A Radnóti gimnázium igazgatója, Gál Béla elmondta: az ő médiatanáruk ugyancsak Budapesten szerzett szakképesítést egy száznyolcvan órás képzésen. Mindhárom igazgató hangsúlyozta: örömmel vennék, ha a szegedi egyetemen is folyna ilyen oktatás, hiszen azzal nemcsak az útiköltséget és a tanárok időskiesését lehetne megspórolni, de hosszabb és alaposabb képzést is kaphatnának a középiskolai tanárok.

Pénz nélkül nincs szakképzés

Az egyetemi bölcsészkar tanulmányi osztályvezetője, Kothencz Mihály úgy nyilatkozott: a SZTE-ről jelenleg hiányzó képzés elindulása az OM egyértelmű megkeresésének, pénzügyi támogatásának függvénye – ennek azonban egyelőre nyoma sincs. Mint kifejtette, az egyetemnek a helyi középiskolák tanárigényeit is figyelembe vevő szakindítási szándéka kevés ahhoz, hogy egy akkreditált szakképzés elindulhasson. A pénz hiánya mellett gátló tényező, hogy az egyetemi szakembergárda is csak csírájában van meg Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundagend a grundon

Új parkolóhelyeket alakítanak ki Szegeden a belvárosi parkolók zsúfoltságának csökkentésére. A… Tovább olvasom