Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kevés a GPS a megyei mentőkön

A megyei mentőautók alig több mint 10 százalékában van GPS, noha a mentés sikere azon is múlik, milyen gyorsan talál oda a segítség.
Az életmentés sikere szempontjából alapvetően fontos, hogy a segítség mielőbb odataláljon a baleset vagy rosszullét helyszínére. Ehhez remek „mankót" adhatnának a ma már nem túl drágán beszerezhető műholdas helymeghatározó eszközök – de csak elvileg. A Csongrád megyei mentőautóknak ugyanis jelenleg alig több mint 10 százaléka – a 8 állomás 38 kocsijából 5 – van felszerelve GPS-szel.

– Különösen a tanyavilág részletes térképével és folyamatosan frissíthető szoftverrel ellátott GPS-ek lennének nagyon hasznosak. Most ugyanis sok esetben csak a gépkocsivezetők, illetve a szakszemélyzet rutinja, helyismerete révén vagy a bejelentő részletes kikérdezése alapján találunk oda egy-egy tanyára. Állandóan viszont nem építhetünk erre, hiszen nálunk is vannak új emberek, akik még nem ismerik részletesen a helyi viszonyokat – mondta el Cserjés Andrea, az OMSZ régiós orvosigazgatója.

A gyors navigáláson életek múlnak. Fotó: Miskolczi Róbert
A gyors navigáláson életek múlnak. Fotó: Miskolczi Róbert

Az elmúlt másfél évben mindössze 3 új GPS-szel gazdagodott a Csongrád megyei mentőautók felszereltsége. Mindhármat a szegedi állomáson fogták hadra, ahol korábban egyáltalán nem volt műholdas helymeghatározóval felszerelt jármű. Az egyik a rohamkocsiba került, a másik kettő esetkocsikra. Ezeken kívül a mórahalmi térségben dolgozó 2 esetkocsin van még GPS, de nagy szükség lenne rá a vásárhelyi, ruzsai, makói és szentesi körzetben is, ahol szintén sok a tanyás rész – mondta el a főorvos.

Új navigációs eszközök beszerzésére ugyanakkor a megyei mentősök egyelőre még ígéretet sem kaptak az OMSZ vezetésétől.

Defibrillátor: javul az arány

Bár a dél-alföldi régióban Csongrád megye „mostohagyerek" volt a mentők defibrilliátorral való felszereltsége szempontjából, Cserjés Andrea szerint ez a helyzet idén sokat javult. Jelenleg a megyében futó mentőautók 60–70 százalékában van már az újraélesztéshez elengedhetetlen eszköz. Egy betegfigyelésre is alkalmas defibrillátor 6–700 ezer forintba kerül.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. szeptember 13. 13:58
  „és a mentők mobilját ki biztosítja? a pannon. Egyedül ez a cég volt olyan hogy ennyivel segítette őket. Köszi többi szolgáltató.”
 • 3. VV4 2009. szeptember 09. 20:33
  „Na ez az igazán bosszantó! 30-40ezer forintos tételekről van szó...”
 • 2. IVY 2009. szeptember 09. 14:33
  „Majd a mentősök összedobják. Úgy, ahogy a Mentőállomás pihenőjének "új" bútorait is.”
 • 1. Zsoltee0716 2009. szeptember 09. 12:22
  „Erre valahogy nincs pénz érdekes nem? >>>Egészségügyi minisztérium/SZMJV
  Minden elismerésem az itt dolgozóknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július óta épül a Széchenyi téri buszmegálló

Szeged - Csapadékvíz-elvezetési gondok merültek fel, és az 1-es villamos vonalának átépítése miatt… Tovább olvasom